Jeszcze nie widziałem tego filmu i być może jutro będę wybierał się na niego z moim niespełna 15 letnim bratem. Czy sadzicie że to dobry pomysł? z tego co czytałem jest tu trochę ostrych scen i nie wiem czy oglądanie tego razem to dobry pomysł czy może wybrać na wspólny wypad coś innego? Żeby nie było, uprzedzam że brat jest normalnym młodym człowiekiem, jednak nie chcę aby oglądanie scen ostrego seksu wspólnie stało się żenującym przeżyciem i wypaczyło nam pojmowanie tego filmu.... Dzięki za wszystkie odpowiedzi..
Żeby się nie wypaczył??? Hmmm, ciekawe na jakim jest poziomie emocjonalnym. Pierwsza scena... kto oglądał ten wie. Mamy xxi wiek, internet nawet z ACTA, więc tabu chyba nie ma.
Nie polecam iść na ten film z dzieckiem. Niektóre sceny ( nie tylko erotyczne) 15-latek mógłby źle odebrać. Byłem dzisiaj, mam 18 lat i w czasie niektórych scen czułem się nieswojo, a jeśli miałbym iść z siostrą (no offence) to już w ogóle, nie wiem też, czy 15-latek taki film by zrozumiał.
trudno powiedzieć, ja mam 16 lat i byłam na tym filmie z całą szkołą. Rzeczywiście scen z seksem jest sporo...
Ha, wątpię, aby dla twojego brata było w tym filmie coś interesującego poza "seksem". Ja mam 18 lat i byłem na wypadzie z innymi licealistami. Powiem tyle, poziom społeczeństwa żałosny. Choć co jak co było w miarę cicho, to w momentach stosunków, czy przekleństw na sali robił się szum i gigantyczna podnieta. Jeśli chodzi o doznania emocjonalne, zapewniam cię, że twój brat widział już nie takie rzeczy, aczkolwiek wspólne oglądanie może okazać się żenujące. Obecnie, prócz tego to nie ma nic dobrego w kinie, więc zbytnio wyboru brak :).
Dziś bylam w kinie, rząd wyżej siedziała mama z na oko 14 letnią córką. Dziewczynka nie rozumiała nic z filmu, co chwilę zadawała pytania w stylu : "A dlaczego oni mówią polski Lwów?", "Dlaczego Niemcy na Ukraińców mówią Polaczki", "Dlaczego Żydzi porozumiewają się po niemiecku"? Nudziła się okrutnie, wierciła i odliczała do końca, za co jej nie winię.
Nie funduj bratu tak koszmarnej dawki polskiej martyrologii, dość jej mamy na około.
Pozdrawiam wszystkich, którzy się wynudzili tak jak ja.
Jak najbardziej możesz iść na ten film z bratem. Chłopak ma 15 lat nie 5. Niestety to, że ktoś mógłby czuć się zażenowany oglądając ten film z 15 letnim chłopakiem świadczy tylko o tym jak wygląda u nas edukacja seksualna. Seks równa się u nas wstydowi. Film jest poruszający, może dać do myślenia nie tylko nastolatkom. "Ja mam 18 lat i byłem na wypadzie z innymi licealistami (...)w momentach stosunków, czy przekleństw na sali robił się szum i gigantyczna podnieta." to niestety też świadczy o edukacji seksualnej, naturalnym odruchem młodych ludzi jest poruszenie na widok scen seksu, jeśli nie mają "narzędzi" - nikt nie rozmawiał z nimi otwarcie o seksie. Warto też zwrócić uwagę na bardzo prozaiczną przyczynę. Gdyby dane osoby same były na seansie nie byłoby takiej reakcji, w grupie muszą się po prostu "pokazać", tak już jest z nastolatkami.
@kamilakujawa "Nie funduj bratu tak koszmarnej dawki polskiej martyrologii, " Martyrologia? Nie bardzo rozumiem gdzie ją tam dojrzałaś. Możesz to proszę dokładniej określić? Ja tam nie widzę za grosz martyrologii, wręcz przeciwnie ja tam widzę po prostu człowieka.
A co do 14 latki zadającej powyższe pytania - świadczy to po prostu o tym, że albo nie słuchała na historii albo nie miała tego na historii (?).
Szkoda, że nudziłaś się na tym filmie, bo to całkiem mądra pozycja.
Dodam jeszcze, że po seansie warto, żebyś porozmawiał z bratem, o filmie, przeżyciach, wrażeniach, także tych pokazujących seks. Dzięki temu będzie mógł przemyśleć niektóre sprawy, być może wskażesz mu jakiś inny sposób widzenia danego problemu, no i wasza więź może tylko na tym skorzystać i się wzmocnić :)
Sceny seksu były, ale nie powiedziałbym że były ostre. Raczej obrzydliwe. W pierwszych scenach widzimy grupę nagich kobiet których Niemcy gdzieś zaganiają. Nie byłoby w tym nic obrzydliwego gdyby nie to że te kobiety były w większości stare lub grube. Zaraz potem widzimy scenę seksu głównego bohatera z żoną która jest gruba i brzydka, więc to też nie był przyjemny widok. Oprócz tego nie było nic strasznego, niemoralnego czy obrzydliwego, czegoś co mogłoby wypaczyć i zażenować nastolatka. Chociaż nie. Była jeszcze jedna scena. Jakiś gość chyba masturbował się gdy patrzył się na swoją kochankę. Widziała to jego żona i córka. o również było obrzydliwe. Ale poza tym wszystko było w porządku.
ja jestem za niektraktowaniem nastolatkow jak glupich;) zwlaszcza w tych czasach. twoj brat na pewno widzial wieeele wiele wiecej i spokojnie mozna isc z nim na ten film i uswiadamiac co sie kiedys na swiecie dzialo. Mozesz najwyzej zaznaczyc, ze niektore sceny, np. erotyczne, byly w wiekszosci kompletnie niemoralne i aspoleczne, lecz dzialy sie przez ekstremalne warunki, w ktorych luzie sie znalezli. No chyba, ze jest wyjatkowo wrazliwym chlopakiem, wtedy mozna odpuscic, bo film przyznaje, jest ciezki.
dajcie spokój 15 lat to nie 10.. Powinien wiedzieć co się działo wtedy. Zresztą dla niego pewnie ciekawszy bd film niż lekcja historii w szkole o takim temacie. Poza tym ten film był dosyć jasny w przekazie, nie będzie miał problemu ze zrozumieniem.
Mam 15 lat, byłam na filmie z rodzicami. Ciężko było obejrzeć tyle erotycznych, odrażających scen. Musiałam odwracać wzrok bo mnie odrzucało, było ich za dużo, ale całość, jeśli uświadomisz bratu że Lwów kiedyś należał do terenów Polski i sam wie trochę na temat historii II wojny światowej to polecam. Chyba, że chcecie się rozerwać przy Muppetach.