PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=525620}
7,1 107 tys. ocen
7,1 10 1 107201
6,6 37 krytyków
W ciemności
powrót do forum filmu W ciemności

Dostał nominację do Oscara. Jak oceniacie szanse?

ocenił(a) film na 9
i_have_gone_bad

IMO jednak nie za wysokie... "Rozstanie" rlz, a jest jeszcze nagrodzony w Cannes "Footnote".

Sqrchybyk

Rozstanie to film wybitny ale.... Holland ma bardzo dobrą prasę za Oceanem i jest już znana w amerykańskiej branży- ma sznase i to calkiem spore. Dla mnie liczą się tylko dwa filmy jej i Farhadiego. Pytanie czy 1 Oscara w historii za film nienglojęzyczny zdobędzie Polska czy Iran:)

ocenił(a) film na 9
Capote123

No ale jakoś ta dobra prasa na razie nie pomogła - "Rozstanie" dostało już kupę nagród w USA, a "W ciemności" raptem dwie nominację, licząc z tą.

i_have_gone_bad

Albo wygra film "W Ciemności" albo "Rozstanie"(Iran)

ocenił(a) film na 7
szymas93

szymas93 dokładnie tak

kingakrajewska

I co z tego że rozstanie zdobylo kupę nagrod?? ile razy w historii oscarow bylo tak ze przepadaly najbardziej wartosciowe i nagradzane filmy kinematografii swiatowej w tej kategorii-chociazby 2 lata temu biala wstazka czy prorok, nie nominowany wogole do oscara a zdobywajacy mnostwo nagrod "Nanjing! Nanjing!" w tym wiele nagrod stowarzyszen krytykow z USA, "Pożegnania" zamiast faworyta "Walcu z Baszirem" itd. mozna by bylo wymieniac w nieskonczonosc- jednak mysle ,ze ten znakomity obraz dostanie Oscara i w koncu nagrodza wartosciowe genialne kino. Mimo wszystko trzymam mocno kciuki za Holland bo zrobila naprawde ciekawy film i Polska jak nigdy od wielu lat sobie na tego Oscara zasłużyła.

ocenił(a) film na 9
Capote123

Wiem o tym, ja znawca tematu jestem ;-) Chodziło mi tylko co napisałem - że póki co jakoś tej dobrej prasy pani Holland nie widać... Gdyby rzeczywiście była aż taka dobra, to chyba byłyby już jakieś wymierne jej efekty w postaci choć kilku wyróżnień, co? No ale oscarowych szans to oczywiście nie przekreśla. Na marginesie: "Nanjing! Nanjing!" nie był w ogóle kandydatem do Oscara w tej kategorii.

Sqrchybyk

Wiem napisalem o tym ze nie byl nominowany:) ale byl wtedy faworytem krytykow.

ocenił(a) film na 6
i_have_gone_bad

Najprawdopodobniej wygra jednak irańskie "Rozstanie" lub izraelskie "Hearat Shulayim" ;) "W ciemności" Holland bardzo dobre, ale przy tych dwóch gigantach wymięka...

użytkownik usunięty
i_have_gone_bad

Ja uważam że mamy całkiem spore szanse. Teraz trzeba poczekać i się okaże ostatecznie.

ocenił(a) film na 5
i_have_gone_bad

brawo za nominacje lecz z Rozstaniem raczej nie wygra

i_have_gone_bad

Zauważ, że Amerykanie lubią filmy o tematyce holocaustu, więc szansa na Oscara jest całkiem spora.

Gh0st

Ja myslę, że Rozstanie wygra.

ocenił(a) film na 7
i_have_gone_bad

Sama nominacja to już duży sukces.

ocenił(a) film na 8
i_have_gone_bad

Wydziałem tylko film Agnieszki więc nie powiem jakie ma szanse. Sama nominacja jest wielkim wyróżnieniem, Powodzenia Agnieszka !

ocenił(a) film na 8
76rookie

To znaczy nie widziałem pozostałych i nie wiem jak je ocenić.

i_have_gone_bad

Prawda jest też taka, że Rozstanie dostało dwie nominacje; Akademia może równie dobrze dać Oscara dla filmu irańskiego za scenariusz adaptowany, nam zaś przypadnie za najlepszy film nieanglojęzyczny.

ocenił(a) film na 7
i_have_gone_bad

Wygra "Rozstanie". Juz zgarnelo "Zlotego Globa". Perska produkcja dostaje entuzjastyczne recenzje na calym swiecie. Podobno to rzecz genialna. Z calym szacunkiem dla Agnieszki, ale jej film jest zaledwie bardzo dobry.