IMO jednak nie za wysokie... "Rozstanie" rlz, a jest jeszcze nagrodzony w Cannes "Footnote".
Rozstanie to film wybitny ale.... Holland ma bardzo dobrą prasę za Oceanem i jest już znana w amerykańskiej branży- ma sznase i to calkiem spore. Dla mnie liczą się tylko dwa filmy jej i Farhadiego. Pytanie czy 1 Oscara w historii za film nienglojęzyczny zdobędzie Polska czy Iran:)
No ale jakoś ta dobra prasa na razie nie pomogła - "Rozstanie" dostało już kupę nagród w USA, a "W ciemności" raptem dwie nominację, licząc z tą.
I co z tego że rozstanie zdobylo kupę nagrod?? ile razy w historii oscarow bylo tak ze przepadaly najbardziej wartosciowe i nagradzane filmy kinematografii swiatowej w tej kategorii-chociazby 2 lata temu biala wstazka czy prorok, nie nominowany wogole do oscara a zdobywajacy mnostwo nagrod "Nanjing! Nanjing!" w tym wiele nagrod stowarzyszen krytykow z USA, "Pożegnania" zamiast faworyta "Walcu z Baszirem" itd. mozna by bylo wymieniac w nieskonczonosc- jednak mysle ,ze ten znakomity obraz dostanie Oscara i w koncu nagrodza wartosciowe genialne kino. Mimo wszystko trzymam mocno kciuki za Holland bo zrobila naprawde ciekawy film i Polska jak nigdy od wielu lat sobie na tego Oscara zasłużyła.
Wiem o tym, ja znawca tematu jestem ;-) Chodziło mi tylko co napisałem - że póki co jakoś tej dobrej prasy pani Holland nie widać... Gdyby rzeczywiście była aż taka dobra, to chyba byłyby już jakieś wymierne jej efekty w postaci choć kilku wyróżnień, co? No ale oscarowych szans to oczywiście nie przekreśla. Na marginesie: "Nanjing! Nanjing!" nie był w ogóle kandydatem do Oscara w tej kategorii.
Najprawdopodobniej wygra jednak irańskie "Rozstanie" lub izraelskie "Hearat Shulayim" ;) "W ciemności" Holland bardzo dobre, ale przy tych dwóch gigantach wymięka...
Ja uważam że mamy całkiem spore szanse. Teraz trzeba poczekać i się okaże ostatecznie.
Wydziałem tylko film Agnieszki więc nie powiem jakie ma szanse. Sama nominacja jest wielkim wyróżnieniem, Powodzenia Agnieszka !
Prawda jest też taka, że Rozstanie dostało dwie nominacje; Akademia może równie dobrze dać Oscara dla filmu irańskiego za scenariusz adaptowany, nam zaś przypadnie za najlepszy film nieanglojęzyczny.