PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=525620}
7,1 107 tys. ocen
7,1 10 1 107143
6,4 45 krytyków
W ciemności
powrót do forum filmu W ciemności

Jedna uwaga

ocenił(a) film na 8

Zastanawia mnie, czemu jedyne dobre dzisiejsze polskie filmy opowiadają o tym "Jak to nam było źle na tym świecie". Kilkanaście lat temu potrafiliśmy zrobić dobrą komedię, ale dzisiaj polska kinematografia opiera się na tym samym schemacie.
Krótko ujmując, film jest dobry, nawet bardzo, ale chciałbym dostać wreszcie coś innego niż tępą komedię z Szycem lub dramat w czasie wojny.

ocenił(a) film na 9
Reveliant

Spróbuj zatem obejrzeć któryś z tych nowych polskich filmów: "Erratum", "Wymyk", "Kret", "Ki", "Młyn i Krzyż", "80 milionów", "Sala samobójców", "Daas", "Baby są jakieś inne", "Uwikłanie". Mało?

ocenił(a) film na 8
Sqrchybyk

Filmy które wymieniłeś są tylko dobre (chociaż jeszcze nie wszystkie z nich widziałem ale sądząc po opiniach nie są rewelacyjne). Bardzo mało jest polskich filmów, które stoją na najwyższym poziomie. Tak wogóle to nie rozumiem ludzi którzy piszą na forach, że polacy robią same wojenne filmy. Moim zdaniem na taką historie jaką mamy filmów wojennych i tak jest mało, a te dobre można policzyć na palcach. Powinnismy sie cieszyć, ze powstają takie filmy jak "W ciemności" czy np. "Róża" bo one przypominają nam jak było i nie pozwalają zapomniec o naszej historii co jest bardzo wazne.

ocenił(a) film na 9
dawidznajmiecki

No ale przecież autor tematu pisze o "dobrych" filmach właśnie, więc czemu problemem jest że są "tylko dobre"? ;-) Poza tym jak dla mnie "Erratum" jest rewelacyjne i, póki co (bo "Róży" jeszcze nie widziałem), to najlepszy IMO polski film zeszłego roku. Choć de facto to film z 2010.

ocenił(a) film na 8
Sqrchybyk

Faktycznie "dobre", chyba nieuważnie przeczytałem. Właśnie ja nie wiem czemu ale "Erratum" nie spodobał mi się, może poprostu inny gust :) .

ocenił(a) film na 6
dawidznajmiecki

No tak, ja na ten przykład bardzo lubię golonkę.

ocenił(a) film na 8
Sqrchybyk

Dzięki za odpowiedź ;) Z wymienionych filmów obejrzałem Salę samobójców i nie przypadła mi za bardzo do gustu. Co do reszty, to zobaczymy.