Oglądałem Pianistę, Ostatni pociag do Auschwitz, Listę Schindlera...
Ja rozumiem, że martyrologia żydowska nie ma końca w kinie i jest to pewny awans do Oskara, ale ile razy można oglądać to samo?
Sama fabuła filmu sklecona nudnie, dłużyzny w tunelu z mierną scenografią, męczącą wzrok kamerą. naturalistycze i depresyjne obrazy w strugach deszczu.
Temu wszystkiemu nadaje smak gwara lwowska Więckiewicza ale on nie zagrał tutaj roli zycia, o nie.
Film gorszy od Listy Schindlera ze względu na miałki scenariusz (jak to u Holland bywa), mało twórcza kamerę, muzyke do kitu, nudne plenery.
nawet Pianista wypadł lepiej.
Grunt to reklama , nawet ja dałem sie w nią złapac i poszedłem do kina.
no muzyka jest miejscami do kitu, ale jak na POLSKI film to nie jest zle; lista schindlera bardziej sztuczna wg mnie
tak, ale jako film lepszy. Wyrazne i mocno zarysowane postacie, doskonałe role, świetna zapadająca w pamięc muzyka, genialna scenografia.
Czy Lista jest sztuczna? Mysle ze tak samo jak W Ciemnosci. Wszak oba opowiedziane przez rezyserów pochodzenia zydowskiego - subiektywnie.
Oczywiście że subiektywnie, w końcu to wizja artystyczna, nie dokument (zresztą dokumenty też takową wizją bywają), no i jest na podstawie dwóch książek, nie po prostu "na faktach". I co ma pochodzenie reżyserki z tym wspólnego? Twoim zdaniem gdyby reżyserował stuprocentowy Polak film byłby bardziej obiektywny? Nie sądzę, co najwyżej byłby subiektywny "w innym kierunku". No i w ogóle znasz jakiś w 100% obiektywny (i 100% zgodny z faktami) film historyczny?
precyzyjniej byłoby napisać film za polskie pieniądze, lekko krytyczny wobec Polaków, ostro antyukraiński. Tylko słuchać kiedy na Ukrainie podniesie się krzyk, że Polacy nakręcili antyukraiński film. Za nasze pieniądze ktoś chce nam zrobić krzywdę.
ktoś musiał dostać zjeby za męczeństwo Żydów i tym razem padło na Ukraińców, ... i tak juz zostanie do końca świata
Swoją drogą ciekawe, że wg AH w lwowskim gettcie nie było policji żydowskiej. Tymczasem była i brała aktywny udział w jego likwidacji.
To już nawet w Pianiście (przyznam że ku mojemu pozytywnemu zdziwieniu) pojawiła się policja żydowska.
zgadzam się, Pianista to chyba jedyny film żydowski, nakręcony przez Żyda, który pokazał Polaków w dobrym świetle i skarcił Żydostwo z getta. Poza tym Szpilman był na cenzurowanym znaczy jego książka zaraz po wojnie gdzie opisał właśnie to wszystko.
nie "ktos musial dostac" tylko takie sa fakty- zainteresuj sie tym, co sie dzialo na Ukrainie podczas wojny i jak wielki udzial w holokauscie(i ogolnie kolaboracji z Niemcami) maja Ukraincy; zreszta jaka to byla dzicz, to swiadczy np. to co dzialo sie na Wolyniu
nie "ostro antyukrainski" tylko Ukraincy tacy byli, najwieksze sk.rwysyny tej czesci Europy podczas 2. wojny swiatowej; az rwali sie kiedy hitlerowcy tam weszli, zeby im pomagac i walczyc z nimi ramie w ramie
To nie jest film o martylologii żydowskiej. Jako taki byłby nudny bo na ten temat już tyle powiedziano i trudno nakręcić coś nowego odkrywczego. To jest film o psychice ludzkiej, psychice Sochy i jego zmianie postrzegania "żydków". Jeśli syndrom sztokholmski potraktujemy szerzej nie jako porwanie, ale przebywanie przymusowe grupy w odosobnieniu plus obecność osoby decydującej o ich życiu, to jest to też film właśnie o s.szt. z punktu widzenia nadzorcy.
A w reklamie filmy zazwyczaj są lepsze niż w rzeczywistości, choć społeczność F.W. też mocno film reklamuje dając koło 8/10, więc jest sporo osób, którym musiał się bardzo podobać.
Ale trzeba pamiętać o b. silnym lobby żydowskim w Ameryce i tu wszyscy upatrują i poparcia i sukcesu . Ja jednak wierzę w obiektywną ocenę i miłość do kina , uwazam ten film za przeciętny w tym temacie i tragedia narodu żydowskiego nie powinna promować i windować filmów przeciętnych .