PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=525620}
7,1 107 tys. ocen
7,1 10 1 107201
6,6 37 krytyków
W ciemności
powrót do forum filmu W ciemności

Pianista czy W ciemnosci?? Wg mnie zdecydowanie w ciemnosci! A Waszym zdaniem?

ocenił(a) film na 9
dominikp_imp

Jednak "Pianista", przede wszystkim ze względu na lepszy scenariusz.

ocenił(a) film na 4
dominikp_imp

Zdecydowanie ,,Pianista". ,,W ciemności" to film długi, nudny i przeciętny. Zerżnięto kilka scen z ,,Pianisty" co od razu skreśla szanse na Oscara :) Wyjaśniłem to w innym wątku dotyczącym tego filmu.

ocenił(a) film na 5
dominikp_imp

Zdecydowanie PIANISTA i dodałabym jeszcze LISTĘ SCHINDLERA - te filmy miały w sobie coś i wracałabym do nich jeszcze. Film W CIEMNOŚCI nie zrobił na mnie takiego wrażenia a niektóre sceny (domyślcie się jakie) już na wstępie zniechęciły mnie do oglądania.

ocenił(a) film na 7
GradElzb

lista bez apelacyjnie! ale chcialem porownac 2 polskie filmy!

dominikp_imp

jasne, że Polański

dominikp_imp

Pianista.

użytkownik usunięty
dominikp_imp

Pianista.

ocenił(a) film na 7

Serio...?

dominikp_imp

Brąz dla "Listy", srebro dla "Pianisty", złoto dla "W Ciemności". Za oryginalne języki, za brak amerykańskich gwiazd w seksownych mundurach SS, za realistyczne sceny seksu, za zdjęcia, za Więckiewicza, za brak hollywoodzkiej muzyki.

ocenił(a) film na 8
thinktanktonk

Popieram bez dwóch zdań! "W ciemności" zdecydowanie jest moim faworytem jak chodzi o filmy o tej temetyce.

ocenił(a) film na 8
thinktanktonk

popieram ! Zdecydowanie " W Ciemności ".

ocenił(a) film na 7
thinktanktonk

No nie wiem. W Liscie nie bylo za duzo sexownych ssmanek ... Wiem moze ze to dzieki pieniadzom ale Lista u mnie na pierwszym miejscu! Tam sie dopiero dzieje! I jest pokazane moim zdaniem prawda - i wlasnie ze to amerykanski film to za oceanem grubaski mogli sie dowiedziec co sie dzialo w europie i w polsce! Lista bezapelacyjnie nr.1

ocenił(a) film na 9
thinktanktonk

Niewątpliwie wypisałeś kilka ogromnych zalet.

ocenił(a) film na 8
thinktanktonk

"W ciemności" jest bardziej Hollywoodzki niż "Pianista" czy "Lista Shindlera", choć nie uważam tego za ujmę. Takich scen jak choćby ta w której Klara (A.Grochowska) w halce stoi w strugach burzówki i wtedy wchodzi On... i znowu sex, to nawet w Hollywood się opatrzyło. Dla mnie mimo wszystko "Pianista". U A. Holand brakowało wykończenia wielu scen, kamera z ręki powodowała w wielu ujęciach ich nieczytelność, sceny sexu zapychały dziury w fabule. Fabułę oceniam na 10 ale wykonanie max 7 średnia 8,5.

dominikp_imp

"Pianista"

ocenił(a) film na 5
dominikp_imp

Zdecydowanie pianista

Ezoteryczny77

Pianista

ocenił(a) film na 9
dominikp_imp

Jak dla mnie nie ma konfrontacji to są dwie oddzielne historie obie równie tragiczne, Uważam, że filmy są na równi, może w Pianiście pomogło dodatkowo to, że Polański znał z doświadczenia rzeczywistość w gettcie i był bardzo wierny książce do ostatniego detalu.

ocenił(a) film na 3
dominikp_imp

Zdecydowanie "Pianista". "W ciemności" w ogóle do mnie nie przemówił. Nie wiem czemu, bo lubię ciężkie dramaty o okrucieństwie z nutką psychologii. Ten obraz jednak nie wywołał we mnie żadnych emocji i wg mnie jest tzw. jednorazowcem. Należy go obejrzeć i znać - jakby nie było to część naszej historii - ale na tym jak dla mnie kończą się walory tego filmu. Nie chciałabym musieć oglądać go po raz drugi.

ocenił(a) film na 7
The_Aga13

Ciekawe.Aga

ocenił(a) film na 7
The_Aga13

Jak widać, mamy podobne gusta, Aga. Dla mnie też zdecydowanie lepszym był Pianista - choć jednak powiedziałbym, że to nieco inna kategoria filmów. W Ciemności jest dobry, jednak trochę mu brakuje - klimat kanałów znalazłem właściwie tylko w oświetleniu, a owe nieco bulwersujące sceny seksu były dla mnie rzeczywiście przerysowane. Ponadto miałem takie wrażenie, że twórcy filmu sami nie do końca wiedzieli jaki to ma być film - czy historyczny, opowiadający o sytuacji Sochy i jego Żydów we Lwowie - czy raczej psychologiczny, ukazujący odczucia ludzi w tych kanałach... Przy pierwszym, za mało było scen ukazujących szerszy obraz Lwowa i tego, co robili z nim Niemcy; przy drugim - zbyt płytko przedstawione poszczególne osoby, narysowane głównie przez pojedyncze, nieco wyrwane z kontekstu sceny. Historia jest interesująca, na pewno warto ten film obejrzeć - ale czy miałby być to film pokroju Pianisty? Niestety - nie...

ocenił(a) film na 5
dominikp_imp

Jak dla mnie Lista schindlera :). Ale jeśli juz muszę to zdecydowanie "Pianista"

ocenił(a) film na 8
dominikp_imp

Oba filmy bardzo mi się podobały. Ciężki wybór, ale chyba jednak "Pianista".

KidRock_filmweb

Zgadzam się. "Pianista" jest lepszy moim zdaniem, aczkolwiek trzymam kciuki za Oscara :)

ocenił(a) film na 5
drzazga12

Zdecydowanie Pianista.

Stonee93

Zdecydowanie "W Ciemności." Tak jedno oczko wyżej. Generalnie obydwu filmom do ideału jednak trochę brakuje, ale trzeba przyznać, iż "W Ciemności" zdecydowanie bliżej do tego poziomu. W obydwu obrazach zdarzają się dłużyzny, aczkolwiek w "Pianiście" znajdzie ich się jednak więcej. W filmie Holland jedynie sceny seksu i z porodem, sprawiają, że widz odczuwa wrażenie nagranych na siłę. Dla mnie podstawową różnicą między tymi obydwoma filmami, stanowi to, że "W Ciemności" zdecydowanie bardziej zasiadło w mojej pamięci, podczas, gdy po obejrzeniu filmu Polańskiego miałem zupełnie odwrotną sytuację. Scenografia i plenery także wypadają bardziej na korzyść dzieła pani Agnieszki.

ocenił(a) film na 7
dominikp_imp

Mnie jest bardzo trudno porównać filmy, które w podobny sposób mnie rozczarowały i chociaż osadzone w jednej tematyce są tak różne. Mam sentyment do Polańskiego, którego nie mam do Holland, ale pod względem autentyczności jednak "W ciemności" przekonuje i oddziałuje na widza, a przynajmniej mnie, silniej niż "Pianista". Znowu w "Pianiście" nie ma scen niepotrzebnych, nachalnych i dodanych, jak ktoś wcześniej wspomniał, na siłę. Obraz jest spójny, mocno uczepiony bohatera i historii.
Hmmm, ale na tę chwilę postawiłabym na "W ciemności", chociażby za język (ten u mnie ma zawsze największy plus) i rolę Więckiewicza. Coś po tym filmie zostaje, coś więcej niż po "Pianiście"...

ocenił(a) film na 6
dominikp_imp

Zdecydowanie Pianista !!!! Choć ciężko pod wieloma względami porównywać te filmy.

ocenił(a) film na 6
dominikp_imp

Polecam "Daleko od okna " Kolskiego. Jeden z najlepszych filmów o Holocauście jaki widziałem.

ocenił(a) film na 9
irish23_faurepavane

O tak, piękny film i do tego pięknie (choć nie aż tak jak "W ciemności") sfilmowany. Ale to też bardzo spokojny film, niewiele się w nim "dzieje" i z tego względu zdecydowanie nie jest to film dla każdego.

ocenił(a) film na 8
dominikp_imp

Hahahahaha ile ludzi tyle opinii. W Ciemności wydaje sie być dobry ale może tez dla tego że jak szłam do kina to byłam przygotowana na KATASTROFĘ a w sumie pozytywnie zostałam zaskoczona :) ale pewnie gdybym poszła z większymi oczekiwaniami miała bym inne zdanie na temat tego filmu. Jednak Jak na Agnieszkę Holland to naprawdę dobrze :)

ocenił(a) film na 8
dominikp_imp

W ciemności, zdecydowanie ! Za poetyckość a zarazem niesamowity realizm.