PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=525620}
7,1 107 tys. ocen
7,1 10 1 107200
6,6 37 krytyków
W ciemności
powrót do forum filmu W ciemności

Scenariusz powstał na podstawie historii opowiedzianej przez Krystyne Chiger.
Książka pt. "Dziewczynka w zielonym sweterku"

Messalina

To nie jest prawda, ponieważ scenariusz filmowy powstał na podstawie książki Marshalla "W kanałach Lwowa"/ "In The Sewers Of Lvov"

Megi_0912

To Messalina ma rację. Na okładce jest wyraźnie napisane, że tę historię ukazuje film Agnieszki Holland "W ciemności", jest zdjęcie z filmu i zdjęcie A. Holland z Krystyną Chiger (autorką książki i bohaterką tej historii).

ocenił(a) film na 8
kotajna

Na odkładce "W kanałach Lwowa" też jest napisane, że na jej podstawie zrobiono "W ciemności" i też jest zdjęcie z filmu.

smok14

bo film powstał na podstawie OBU KSIĄŻEK !!!!!!

Messalina

Właśnie czytam książkę... Czekam na film ;]

Messalina

Ja przeczytałam książkę i niesamowite jest ile ludzie mogą znieść.Polecam książkę.
Film na pewno obejrzę.

SmileMickey

I na mnie książka zrobiła duże wrażenie.
Nie wiem, czy zdecyduję się na obejrzenie filmu. Ciężko mu będzie dorównać książce.

użytkownik usunięty
parva

Nawiązując do Twojej wypowiedzi chciałam dodać że tytułem swojej książki pani K. Chiger CHYBA bardzo wzorowała się na książce pani Ligockiej "Dziewczynka w czerwonym płaszczyku" (której pisarstwo zresztą bardzo lubię) i to mi trąci promowaniem się w oczywistych celach na dokonaniach wcześniej wspomnianej pani Romy.
P.Ligocka swoją "Dziewczynkę.." napisała dużo wcześniej i jest ona jakby to ująć - bardziej szczegółowa, wyrazista, dotyka do żywego co sprawia iż czyta się jednym tchem, wszystkie wydarzenia i cała atmosfera oraz przemyślenia R.L są takie jakby się je samemu doświadczało. Natomiast "Dziewczynka w zielonym sweterku" to mam silne wrażenie że tak pobieżnie jest spisane bardziej jako opowiadanie niż wspomnienia z Holokaustu. Ale to jest moja opinia i być może się mylę.

użytkownik usunięty
parva

Ps. A przecież istnieje tyle możliwości wyboru tytułu ..
echh ja jestem tym faktem zdegustowana i w sumie raczej mam cichą nadzieję że jednak się pomyliłam w swoim osądzie.

pozdr.

I mnie książka pani Romy Ligockiej podobała się dużo bardziej :)
Podzielam też Twoją niechęć do tytułu.

parva

Tylko która książka 'W kanałach Lwowa' czy 'Dziewczynka w zielonym sweterku'?

ocenił(a) film na 8
Messalina

ja ta historię słyszałam juz dawno. Nawet nie wiedzialam, ze ksiazka byla na ten temat. Natomiast niegdys na discovery, byl cykl jak rpztrwac, czy cos w tym stylu i glowna bohaterka opowiadala swoją historie. dosyc ciekawe.

sowanna

faktycznie, trochę namieszali. Bo na okładkach obu książek jest o "W ciemności'. Cytat z okladki książki pani Chiger; "Tę prawdziwą historię opowiada przejmujący film Agnieszki Holland itd..". Cóż, takich wspomnień z kanałów z Lwowa jest pewnie jeszcze więcej.

malgorzata_9

ale jedno jest pewne - akurat ten film jest oparty na książce pani Chiger. Klara Keller i Leopold Socha, Chigerowie - to bohaterowie z tej książki.

ocenił(a) film na 6
malgorzata_9

Film jest oparty na obu książkach. W książce "W kanałach Lwowa" są ci sami bohaterowie i te same wydarzenia, co w "Dziewczynce w zielonym sweterku", a sama książka Marshalla oparta jest na pamiętnikach Ignacego Chigera. Także jedyne, co różni te dwie książki, jest sposób narracji - w jednej śledzimy fabułę oczami dorosłego, a w drugiej - dziecka. Mam nadzieję, że teraz już wszystko wam się poukłada. :)

Messalina

Scenariusz powstał na podstawie 'W kanałach Lwowa', natomiast ta sama historia opisana jest zarówno w 'Dziewczynce w zielonym sweterku' Krystyny Chieger jak i 'Świat w mroku' Ignacego Chigera. Sam Marshall korzystał zarówno ze wspomnień Krystyny (córki), Ignacego (ojca) oraz innych ocalałych (jak Pauliny Chiger, Mundka czy Klary).

ocenił(a) film na 10
monroe90

W napisach końcowych jest to potwierdzone, że bazowała na "w kanałach Lwowach", dla mnie jednak tak jak pisaliście ważne, że każda z tych książek opisuje tą samą niezwykła historię, widzianą oczami poszczególnych jej uczestników.