PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=525620}
7,1 107 tys. ocen
7,1 10 1 107143
6,4 45 krytyków
W ciemności
powrót do forum filmu W ciemności

Czy kiedykolwiek polski film otrzymał oscara za najlepszy film nieanglojęzyczny?

Kinomaniak_136

Tym filmem będzie ten o rzezi wołyńskiej autorstwa Wojtka S. ;)

ocenił(a) film na 7
Kinomaniak_136

Nie, nigdy

Nominowane byly:

Nóż w wodzie – reż. Roman Polański (za rok 1963)
Faraon – reż. Jerzy Kawalerowicz (za rok 1966)
Potop – reż. Jerzy Hoffman (za rok 1974)
Noce i dnie – reż. Jerzy Antczak (za rok 1975)
Ziemia obiecana – reż. Andrzej Wajda (za rok 1976)
Panny z Wilka – reż. Andrzej Wajda (za rok 1979)
Człowiek z żelaza – reż. Andrzej Wajda (za rok 1981)
Katyń – reż. Andrzej Wajda (za rok 2007)
W ciemności – reż. Agnieszka Holland (za rok 2011)

Ale oscarem moga poszczycic sie Polacy:

Leopold Stokowski – za rok 1941 – najlepsza muzyka – Fantazja
Bronisław Kaper – za rok 1953 – najlepsza muzyka – Lili
Stefan Kudelski - za rok 1978 - honorowa nagroda zaslugi - za rozwoj techniki nagrywania dzwieku
Zbigniew Rybczyński – za rok 1982 – najlepszy krótkometrażowy film animowany – Tango
Stefan Kudelski - za rok 1990 - Honorowa Nagroda Gordona E. Sawyera - za osiagniecia w dziedzinie rejestracji dzwieku
Ewa Braun i Allan Starski – za rok 1993 – najlepsza scenografia – Lista Schindlera
Janusz Kamiński – za rok 1993 – najlepsze zdjęcia – Lista Schindlera
Janusz Kamiński – za rok 1998 – najlepsze zdjęcia – Szeregowiec Ryan
Andrzej Wajda – za rok 2000 – za całokształt twórczości
Roman Polański – za rok 2002 – najlepszy reżyser – Pianista (jasne, wszystkiemu winni Francuzi, najpierw Chopin, potem Curie-Sklodowska, a teraz jeszcze Polanski :) )
Jan A. P. Kaczmarek – za rok 2005 – najlepsza muzyka – Marzyciel

zrodlo: Wikipedia

Hellyspring

whohoho dzięki :)

ocenił(a) film na 8
Hellyspring

...a Katedra ?

ocenił(a) film na 7
Rahabiel

Krotkometrazowa, genialna animacja Tomasza Baginskiego nominowana w 2003 roku, przepraszam, zapomnialo mi sie. Btw, powinna wtedy zdobyc Oscara.

Kinomaniak_136

Dobry wieczór,

Piszę z przyszłości. Dziś odbyło się rozdanie Oskarów 2015 i statuetkę za najlepszy film nieanglojęzyczny zgarnęła Ida.
Opłacało się wypucować tyłki Żydom tym postawionym dopiero co Muzeum Historii Żydów Polskich za 180 mln złotych należących do polskich obywateli (+ 120 mln od darczyńców, co czyni go zdecydowanie najdroższym muzeum w historii kraju), przy jednoczesnym braku istnienia Muzeum Historii Polski (bo Żydzi w Polsce ważniejsi, niż Polacy, wiadomo). Plus 10 mln będzie kosztowało roczne utrzymanie tego muzeum (oczywiście też z naszych kieszeni). Plus Ida opowiada o Polakach, którzy zamordowali żydowską rodzinę, co też się w Hollywood podoba. Dlatego właśnie wygraliśmy. Naród Żydowski jeszcze nigdy nikomu nic za darmo nie dał, ale w końcu Oskar nasz, choć sam Wajda nakręcił z 5 lepszych filmów, jeśli nie 10, a Ida miałaby biedę zmieścić się w top 50 najlepszych polskich filmów w historii. Ten wspaniały gest Polskiego Narodu dla Narodu Żydowskiego był opłacalny. Chcesz zrobić interes, rób interes według ich zasad i zapłać 300 mln zł w 12 lat, 400 mln w 22 itd. Hurra, sukces. :)

Pozdrawiam ciepło,
Wasz wysłannik z przyszłości

ocenił(a) film na 7
kendo777

Kendo : Obys wywrozyl tego Oskara, lecz chyba zapomniales, ze to portal filmowy, a nie polityczny ani historycznyl !!

Kinomaniak- do uslug :)

ocenił(a) film na 8
kendo777

No i się sprawdziło. Fajnie. Szkoda tylko, że jesteś takim mazgajem i masz skłonności paranoidalne ;) To tylko film. FILM. Zamknij oczy. i pomyśl: FILIM. Później odpal wikipedie i poczytaj o filmie. Nie historycznym. Bo widzę, że masz takie tendencje. Po prostu wpisz sobie: Film. Zacznij od podstaw.

ocenił(a) film na 8
Kinomaniak_136

Tak, "Ida" :-)))))))))))))))

ocenił(a) film na 7
Rahabiel

Teraz juz tak :-))))))))))))))))))))))

ocenił(a) film na 8
Hellyspring

Idę ledwo wytrzymałem. Mi się podobało Miasto 44 ale niestety nie było nominowane :-)

ocenił(a) film na 8
Rahabiel

...i Bogowie jeszcze.

ocenił(a) film na 7
Rahabiel

Ja jeszcze nie widzialam, niestety, przebywajac na emigracji mam spore zaleglosci filmowe, a nie chce ogladac kiepskich pirackich wersji na youtube.

Ale zobacze na pewno, mam nadzieje, ze uda mi sie zalapac do kina przy okazji jakiegos oscarowego maratonu czy cus :)

Nawet ''Powstania Warszawskiegol'' jeszcze nie widzialam.