PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=525620}
7,1 107 tys. ocen
7,1 10 1 107201
6,6 37 krytyków
W ciemności
powrót do forum filmu W ciemności

Bardzo dobrze zrobiony film, genialna wg mnie gra aktorów - fantastyczny Więckiewicz. Dużo szokujących scen - czasem nawet niesmacznych, które budują napięcie w tym filmie. Trzeba go na pewno zobaczyć w kinie - ze względu na sceny w kanałach. Zwróciłam tez uwagę, że właśnie te kadry w kanałach są niesamowicie zrobione ze względu na operowanie światłem.

ocenił(a) film na 9
mon_l

Po tym filmie z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że Więckiewicz to nie nie jeden z najlepszych po polskich, współczesnych aktorów, ale po prostu najwybitniejszy. Ma niesamowity talent, jest stworzony do takich dramatycznych, ciężkich ról. Ten film bez niego w roli głównej dużo by stracił. Dobrze, że w Polsce robi się filmy o takiej ciężkiej tematyce, która jeszcze nie tak dawno była codziennością. Jedyny minus, jak dla mnie, to troszeczkę za długi czas trwania. Fakt - takiej historii nie da opowiedzieć się w godzinę, ale 2,5h może być dla niekótrych widzów nieco nużące i zniechęcające. 9/10 . I trzymam kciuki za zdobycie najbardziej prestiżowej nagrody filmowej :)

mon_l

Tak, gra aktorska świetna!
Ale co mnie jeszcze bardziej oczarowało, to kreacja postaci. Żadna z nich nie jest czarna lub biała (nawet ten stary znajomy Sochy), a dodatkowo rozwijają się wraz z fabułą (również poboczni bohaterowie, jak np żona Sochy).
Dodatkowo dobre zdjęcia, muzyka...
Rzeczywiście mocny i przytłaczający film (długo po wyjściu z kina nie mogłam o nim swobodnie rozmawiać..), ale na pewno bardzo dobry.

ocenił(a) film na 8
elizkas

Podpisuje się pod Waszymi postami rekoma i nogami i jeszcze pieczątke przybijam
A narodowców i katofaszystów mam daleko za swoimi hemorojdami