PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=525620}
7,1 107 tys. ocen
7,1 10 1 107143
6,4 45 krytyków
W ciemności
powrót do forum filmu W ciemności

udany film Agnieszki Holland. Od dłuższego czasu nic ciekawego, a tu proszę duże pozytywne
zaskoczenie. Kurcze 14 miesięcy w takich warunkach.... Warto obejrzeć. Dobry pozostający w
pamięci film.

impaler1

Czy ten film rzucił na kolana, raczej nie. Europa, Europa to już co innego, a tutaj historyjka ze Lwowa z durnymi podpisami na końcu. Typy w mundurach OUN i szwaby polujące na żydków, takich historii jest mnóstwo. Nie sądzę aby AH trzasnęła film o rzezi wołyńskiej lub Jedwabnem ;)

elmo81

Nie mówię że to najlepszy film Holland, Europa Europa to klasyk, ale że w końcu nakręciła coś lepszego po ostatnich klilku takich sobie filmach.

ocenił(a) film na 6
elmo81

o jedwabnym nie chciałbym oglądać bo zapewne była by to wersja żydowska . pozatym mam już dość żydowskich historii i wolałbym jakąś polską historię oglądać :P Natomiast o ''rzezi wołyńskiej'' to niema szans by powstał teraz nasi przywódcy stają na rzęsach by z ukraińców zrobić przyjaciół za taki film można by zarobić kulkę w łeb :P

ocenił(a) film na 8
impaler1

Mała wielka historia - małych wielkich ludzi.

kazaam18

Dobrze powiedziane. Pozdrawiam.

impaler1

Zgadzam się, film naprawdę dobry. W porównaniu z "Rozstaniem" (które zgarnęło Oscara) wypada moim zdaniem lepiej choć nie da się ukryć, że nieustanne tworzenie przez Polaków filmów o Żydach może męczyć (przykład - nasz tegoroczny kandydat do Oscara, "Ida"). Żeby nie było, nie mam nic do Żydów. Może polskie filmy zaczęłyby się wybijać, gdybyśmy w końcu przestali wałkować w nich historię. Trzeba przecież iść naprzód. Wracając jednak do "W ciemności" muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem wykonania i gry.

ocenił(a) film na 7
smithson

Nasze filmy może zaczną się wybijać jak po pierwsze - zadbamy porządnie o stronę dźwiękową (bo czasami mam wrażenie że do naszych filmów to powinni napisy robić) i zrozumiemy różnice między filmem a teatrem i to że np nie wystarczy skrzywić twarzy aby odegrać płacz.