Zobaczcie, w jaki sposób w tym filmie zostali ukazani Polacy. Nie ma tam chociażby jednego Polaka-inteligenta czy też Polaka bezinteresownego. Poza tym denerwujące staje się to, że prawie każdy film o tematyce Holokaustu dostaje nominacje do jakichś ważnych nagród (np. Musimy sobie pomagać, który jest totalną kpiną i zacieraniem prawdy historycznej). Szkoda, że najważniejszą rolę odgrywa chwytliwy temat, niewiele osób zastanawia się nad sensem takich filmów.
Przypomnę takie filmy jak "Ostatni Pociąg" , Opór no i książkę "biograficzną, a jakże !) " Przyżyć z Wilkami" na podstawie której miał powstać film oscarowy.
Nie oglądałem filmu, ale z tego co czytałem w gazetach główny bohater nie obraca się w środowisku inteligenckim czy ludzi bezinteresownych. To, czy ktoś jest Polakiem, Niemcem, Rosjaninem czy Żydem ma mało do jego uczciwości. Liczy się to z jakiego środowiska się wywodzi. Czy gdyby do takiej sytuacji doszło dzisiaj, to myślisz że dresiarz Seba z Pragi ukrywałby rodzinę Żydów w piwnicy na rowery?
zauważ, jakie środowisko żydowskie zostało przedstawione w tym filmie - inteligenci, którzy tak naprawdę nawet w kanałach pozostają ludźmi (jest kilka scen podważających ten fakt). jak daleko do nich Sosze w życiu "na powierzchni". nie chodzi o to, jakie środowisko zostało przedstawione, tylko w jaki sposób zostało przedstawione, nie wymagam od Sochy filantropii! zobacz - to Żydzi uświadamiają Polaków, że Jezus jest Żydem. zauważ ich zadziwione reakcje, tak reagują małe dzieci, kiedy opowie się im o jakieś ciekawostce. szczególiki decydują o wymowie tego filmu.
"to Żydzi uświadamiają Polaków, że Jezus jest Żydem"
Co??? To żona Sochy o tym mówi, a jedynym zdziwionym jest Stefek. Swoją drogą także i dziś nie brak ludzi, których ta informacja mocno by zdziwiła...
W tym filmie w ogóle nie ma wielu Polaków, głównie Zydzi, bo właśnie o to chodzi. Polacy byli tylko tłem tej historii.
Przeciez Ignacy Chiger jest polskim inteligentem. Oczywiscie jest tez Zydem, ale przeciez tu zadnej sprzecznosci nie ma. Wielu polskich naukowcow, lekarzy, pisarzy, artystow mialo zydowskie pochodzenie i z pewnoscia byli oni bardziej Polakami (kulturowo) niz jakis niepismienny chlop z zapadlej wsi.