Pomijając ciekawy watek, ukrywania Żydów , przed Niemcami, nic ciekawego mnie nie poruszyło. Jednym słowem . Kanały, szczury, Sex w kanałach , masturbacja w kanałach.
Już po 5 minutach widać,że film zrobiony pod mało gramotnego amerykańskiego widza , który wszystko musi być podane jak na tacy i trzy razy wszystko podkreślone wężykiem.
coraz częściej spotykam się z takim komentarzem i coraz bardziej mnie takie coś śmieszy - "zrobiony pod mało gramotnego amerykańskiego widza" - bo my "Polacy" to sami jesteśmy taką wykwitną śmietanką, zacnymi krytykami filmowymi, którzy na kinie znają się najlepiej, którzy gardzą wszystkim co złe, głupie, słabe, itd itp...że jak jest coś ala amerykańskie to be! najlepiej, żeby to było coś europejskiego, co z tego, że często słabe, ale - nieamerykańskie! albo naszego! polskiego...bo frekwencje w kinach, popularność, a często oceny same pokazują - jak to nasi rodacy przewyższają tych "gramotnych amerykanów" gdzie prym wiodą filmy ala "Lejdis", "Testosteron", "Sala Samobójców", "Wojna Polsko-Ruska", "Katyń", czy "Tylko mnie kochaj" ... taaaaa my to jesteśmy bardzo nie gramotny widz :|
Hm, kiedyś myślałem że jesteśmy mądrzejsi od Amerykanów. Aż pewnego dnia zobaczyłem kilka odcinków "Matura to bzdura"...
Dla pośmiewiska wybrać paru debili (oni są w każdym społeczeństwie), aby była większa oglądalność.
Program na celu nie ma ośmieszenia matury (możliwe ze miał taki na początku), ale komedie z niektórych jednostek w naszym społeczeństwie.Ludzie, to "kupują" i potem mają wypaczony obraz w tej sprawie. A później piszą takie komentarze jak ty.
Oraz narkomania i "aborcja". Brakowało jeszcze homoseksualizmu i byłby komplet zagadnień z cyklu "poprawności politycznej".
Popieram. Dodatkowo jako na plus obraz Polaka, który z narażeniem życia swojego i swojej rodziny ratuje kilkunastu żydów. Niestety jest to naród, który zamiast być nam wdzięcznym za ratowanie ich i pomaganie im podczas wojny wysuwa coraz to nowe żądania dot m in mienia żydowskiego na ziemiach polskich i t p ale zapominają o tym, że gdyby nie nasza pomoc to nie miałby kto dzisiaj rościć praw do tego czy owego . . .
Nie słyszałem żeby naród żydowski wysuwał jakieś żądania dotyczące mienia. A co do żądań poszczególnych osób dotyczących zwrotu majątku to nie martw się; tysiąc razy więcej takich żądań wysuwają osoby będące tzw. "prawdziwymi polakami". A to z tego prostego powodu że z przedwojennych żydowskich właścicieli mienia w 90% nie ocalał nikt, nawet ewentualni spadkobiercy. Natomiast pewnego rodzaju plagą staje się działalność Polaków cwaniaczków fałszujących zapisy i testamenty osób (Żydów i Polaków), które zginęły w czasie II Wojny lub dawno zmarły. Udaje im się w ten sposób nawet "odzyskiwać" kamienice np. w Krakowie. Ostatnio sądy zaczęły się orientować co jest grane. No, lepiej późno niż wcale.
takie tam dyrdymały ludzie piszą ,sami kiedyś konia walili przy lodach na patyku a teraz ich brzydzi sex w kanałach ,ciekawe gdzie jeszcze mogą się ludzie kopulować?
scena porodu to dopiero był masakra...! Przecież każdy wie jak to wygląda, nie trzeba było tego tak dosadnie i z kamerą miedzy nogami aktorki pokazywać. Jestem kobietą, a mnie to obrzydziło. Nie wiem czy miało to jakiś cel, ale przecież nie o to chodziło w filmie i nie taka była tematyka, więc ta scena wg mnie była kompletnie niepotrzebna.
prawda jest taka, że dzieci się rodziły, i w kanałach, i w oświęcimskich barakach, i w pociągach... czasem nawet przeżywały, dlaczego to należałoby przemilczeć
Pewnie że każdy wie jak to wygląda, ale jednak "obraz jest wart 1000 słów", prawda? Idąc dalej twym tokiem rozumowania - po co pokazywać przemoc? Przecież każdy wie jak to wygląda, a te sceny z getta były przerażające... Po co cokolwiek w obleśnych kanałach pokazywać, przecież każdy się orientuje jak kanał mniej więcej wygląda... W sumie po co cokolwiek pokazywać?
film miał założenie być mocny i dosadny a więc poród w takich warunkach został też pokazany wulgarnie a cel był prosty, reżyser chciał pokazać w jakim k.u.r.e.w.s.k.i.m. położeniu znaleźli się ci ludzie bez zbędnej otoczki i pitolenia
Sex w kanałach miał poruszyć seksualność w tamtych czasach. Ludzie śpieszyli się kochać, brać śluby, przeżyć swoje pierwsze razy, żyć pełnią życia przed śmiercią. Każdy jest człowiekiem i każdy ma potrzeby ( i nie wstydźmy się,k również seksualnych). Agnieszka Holland chciała pokazać to jak najrealniej. Główny bohater nie był do końca bohaterem, gdyż nie pomagał żydom bezinteresownie. Chodziło o zarobek. Poza tym w filmie mamy wiele odwołań do literatury wojennej (np. żyd tańczący na beczce (Edelman)). Film miał wstrząsnąć widzem i wydaje mi się, że spełnia zadanie. Czasami trzeba bardziej zagłębić się w film i znać mniej więcej literaturę (która w tych ambitniejszych filmach często jest podstawą fabuły), historię i choć trochę być wrażliwym.
Ten film byłby dobry gdyby nie kilka elementów których wcale nie rozumiem. Pierwszy i najważniejszy po jaką chol...e pokazywać bezsensowny i obrzydliwy seks na samym początku filmu gdy Socha wraca do domu przecież to było totalnie nie potrzebne, podobnie z pokazaniem masturbacji w kanale, seks w kanałach jako tako rozumiem bo próbowali coś pokazać ale i tak nie mogłem na to patrzyć z zażenowania. No i po drugie, po co tak mieszali języki raz pół zdania jest po polsku, a raz po niemiecku ponadto było jeszcze kilka innych języków wmieszanych tego się słuchać nie dało, a aktorzy czasem tak zaciągali jakimś innym dialektem, że nie rozumiałem nawet niektórych zdań które mówili niby po Polsku.
no tak lepiej oglądać Polskie filmy wojenne gdzie jedyne słowo jakie niemieccy żołnierze mówią w swoim języku to hande hoch, analogicznie do rosyjskich - ruti wier? nie znam rosyjskiego xD i amerykańskich - f.u.c.k.i.n.g german...
może dlatego poród, sex w kanałach czy masturbacja zostały w tym filmie pokazane aby dodać mu wiarygodności i autentyczności ? film świetny , poruszający i niebanalny. Przede wszystkim na plus pełnokrwiste wielowymiarowe postaci i oddanie złożoności kulturowej dawnego Lwowa i jego mieszkańców. "Lista Schindlera" wypada przy obrazie Holland blado i anemicznie. A tu posty wypisują chyba właśnie osobnicy na poziomie tych wcześniej wspomnianych maturzystów. Nieznajomość historii, brak jakiejkolwiek wiedzy o realiach życia w gettach i przede wszystkim nie czytanie książek, kłania wam się tłumoki w pas. Dlatego nie rozumiecie tego filmu i jedziecie po nim. Amerykańscy geniusze i wy to ten sam poziom, nie łudźcie się nawet przez moment.
Obrzydliwy seks? Bo seks ogladany z boku to nic pięknego :) Na dodatek człowiek jest w tym momencie trochę śmieszny. Pomieszali języki, bo w tamtych czasach i w tamtym miejscu tak mówiono. To co uważasz za niemiecki to jidysz. Większość Żydów mówiła w domu lub między sobą w jidysz, ale część słabo nim mówiła dlatego mieszała go z polskim. A że pojawia się ukraiński to chyba zrozumiałe. Natomiast to co uważasz za "jakiś inny dialekt" to język polski używany na tych terenach, "we Lwowi" (w Lwowie).