PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=525620}
7,1 107 tys. ocen
7,1 10 1 107201
6,6 37 krytyków
W ciemności
powrót do forum filmu W ciemności

Seks seksem, ale czy zauważyliście, jak oryginalnie wypadło oświetlenie kanałów? Praktycznie brak tam pozakadrowego źródła światła i większość jest kręcona przy użyciu światła latarek.

Kiedy aktorzy kieruja latarki w stronę kamery, ukazuje sie intrygujący efekt. Widz ma wrażenie, że to nie projektor rzutuje światło na ekran, ale latarka rzutuje światło na salę kinową. W ten metaforyczny sposób sala staje się częścią przestrzeni filmowej. Ciekawy zabieg.

ocenił(a) film na 9
Gerard_Polanski

No, za coś tę Złotą Żabę dali. Nie chciało mi się wierzyć że zasłużenie, zwłaszcza że pominięto wspaniale przecież sfilmowane "Drzewo życia", ale po wizycie w kinie zmieniłem zdanie.

Gerard_Polanski

Zwróciłem uwagę na światło, które urzekło mnie - dobra robota. Jednak rodzaj filmowania (luźna ręka, pływający obraz) uważam, że jest nadużyty bo modny. Ogólnie więcej plusów dałbym za techniczną stronę: światło, ujęcia, kadry, grę aktorów a nie za sam film jako taki. Długi, złe sceny sex-u - można je było pokazać dużo, że tak powiem, delikatniej, kolejna historia wojenna. Reasumując nie ma szans na Oscara według mnie...