PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=525620}
7,1 107 tys. ocen
7,1 10 1 107200
6,6 37 krytyków
W ciemności
powrót do forum filmu W ciemności

Orły

ocenił(a) film na 9

Wielkie zaskoczenie, ale na plus! Film wygrał dokładnie w tych kategoriach, w których, moim zdaniem, powinien. Brawo dla Akademii (choć za pominięcie "Erratum" w nominacjach wciąz jestem obrażony) i gratuluję nagrodzonym. Zarówno Więckiewicz jak i Preis swoimi zwycięstwami pobili rekord wśród aktorów.

ocenił(a) film na 6
Sqrchybyk

Ja jestem właśnie po seansie i to nie jest nic wybitnego. Film solidny, ale bez rewelacji i wielkiego hurra. Mam wrażenie, że Akademii byłoby głupio nie nagrodzić filmu nominowanego do Oscara. I niestety dostaliśmy rzecz wpisującą się w nuuuuudną tradycję Wajdy i polskich filmów historycznych. Wielka szkoda.

ocenił(a) film na 9
kobayashi_3

Ja właśnie przewidywałem, że nominacja do Oscara rzuci się akademikom na mózgi, ale jak widać tak się nie stało, skoro to "Róża" sprzątnęła (zasłużenie) większość nagród w ważnej kategorii.

ocenił(a) film na 6
Sqrchybyk

Jestem podobnego zdania względem pominięcia "Erratum" - bo czyż ten film nie wyróżnia się kompozycją, muzyką, ujęciami? kobayashi_3 - masz rację, często robi się coś, bo nie wypada. Orły nad Oskarem latają!

ocenił(a) film na 9
natkozord

No i wyróżnia się też znakomitymi rolami Kota i Kotysa - poziom nominacji w cuglach osiągnęli.

ocenił(a) film na 6
Sqrchybyk

I ten moment, kiedy stoją po obu stronach drzwi...

ocenił(a) film na 9
natkozord

O tak... Już niektórzy znawcy uznają ją za jedną z najpiękniejszych ostatnich scen w historii polskiego kina.

ocenił(a) film na 6
Sqrchybyk

Coś jak "wOJCIECh" w "Pręgach".