PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=525620}
7,1 107 tys. ocen
7,1 10 1 107200
6,6 37 krytyków
W ciemności
powrót do forum filmu W ciemności

Polecam książkę

ocenił(a) film na 4

Czytałem książkę "Dziewczynka w zielonym sweterku" i zdecydowanie ją polecam. Akcja filmu zaczyna się w połowie książki. Film trochę mnie rozczarował (choć ma swój klimat i jest poprawnie nakręcony), ale książka zdecydowanie warta uwagi.

ocenił(a) film na 4
gomi

Przed obejrzeniem filmu przeczytałem książkę. Zupełnie inaczej sobie wyobrażałem film. Niestety zostałem rozczarowany. Rozumiem, że na potrzeby filmu czasem trzeba coś dodać, ale żeby zmieniać imię bohaterów? W książce był STEFAN Wróblewski, nie Szczepek (to pewnie zdrobnienie od SZCZEPAN Wróblewski). Poza tym kanalarzy było trzech - jeszcze Jerzy Kowalów. Nie przypominam sobie też, żeby w książce była przedstawiona postać Bortnika, no chyba, że we wspomnieniach Ingacego Chigera. Najbardziej zdziwił mnie obraz Sochy - przedstawiony on został jako osoba chciwa (na początku), a w książce zupełnie inaczej - od początku był ukazany jako pozytywny bohater. Nieścisłości było o wiele więcej... Wydaje mi się, że jeśli ktoś przeczytał książkę przed obejrzeniem filmu to się bardzo rozczaruje.

ocenił(a) film na 4
gomi

A najbardziej zdziwiło mnie to jak został ukazany Ignacy Chiger. W książce przedstawiony został jako osoba bardzo inteligentna, niewdająca się w głupie dyskusje, ważąca słowa. W filmie trochę inaczej to wygląda... I dlaczego oni wszyscy mówili głównie w języku niemieckim? W książce chyba nie było o tym wzmianki, już sam nie jestem pewien.

ocenił(a) film na 9
gooner92

Mówili głównie w jidysz, nie niemieckim. Fakt faktem języki te są dość podobne w brzmieniu i niewprawne ucho może mieć problem z rozróżnieniem.

ocenił(a) film na 4
Sqrchybyk

Aha, to ja pewnie nie rozróżniłem tych języków.

użytkownik usunięty
gomi

Ja tam wole polską historie.Żydzi niech o sobie uczą się w izraelu.