PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=525620}
7,1 107 tys. ocen
7,1 10 1 107200
6,6 37 krytyków
W ciemności
powrót do forum filmu W ciemności

Dopiero wróciłem z kina i powiem szczerze film powala na kolana. Pokazana jedna z licznych tragedii II wojny. Tragiczny a zarazem szokujący. Więckiewicz to wiadomo klasa sama w sobie. Film dla ludzi wrażliwych, którzy rozumieją jak okrutna była ta wojna...Czy do Oskara? To, jak powiedziała Holland zależy ilu ludzi w stanach się na niego wybierze.

ocenił(a) film na 10
sandow

Też właśnie wróciłam! Jestem poruszona, absolutnie. Uwielbiam w Holland to, że nie oszczędza widzów. Ma być realistycznie i prawdziwie - to tak jest, nie ważne, że dość naturalistycznie, że brzydko.
"W ciemności" pokazuje tragedię, ale... uważam, że ten film jest piękną historią o człowieczeństwie. O strachu, chciwości, miłości... w końcu o szlachetności i bezinteresowności. Rewelacyjne zakończenie, chociaż przez cały film się go bałam, nie wiedziałam czego mogę się spodziewać. Na końcowych napisach miałam dreszcze: „Tak jakbyśmy potrzebowali Boga, by karać się nawzajem...”. I prawie płakałam, kiedy Socha dumnie krzyczał "To moi Żydzi!".
Ogromny plus za język. Ten film naprawdę nie byłby autentyczny w języku angielskim.
Jedyny minus jaki odnalazłam... to to, że Lwów nie był Lwowem. Nie wiem z czego wynikało, że nie był tam kręcony, ale ogromna szkoda.

ocenił(a) film na 9
domizzz

"I prawie płakałam, kiedy Socha dumnie krzyczał "To moi Żydzi!". "
U mnie akurat sala się wtedy zaśmiała

ocenił(a) film na 9
piopix

Muoje Żydy - Muoja Robota !

ocenił(a) film na 10
piopix

U mnie też, bo to było zabawne, ale jednocześnie ta jego duma - przynajmniej dla mnie - była strasznie wzruszająca, zwłaszcza, że przecież na początku chciał po prostu na nich zarobić ;)