PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=525620}
7,1 107 tys. ocen
7,1 10 1 107143
6,4 45 krytyków
W ciemności
powrót do forum filmu W ciemności

Po 1,5 godziny dochodzę do wniosku że nigdy, przenigdy nie należy pomagać żydom bo to sprawia tylko problemy.
Jeśli ten film miał to pokazać to reżyserce się udało.

ocenił(a) film na 9
redie

gdy rozum śpi budzą się upiory.. :)

ocenił(a) film na 10
smluky

Gorzej gdy rozum pracuje i wychodzą z niego takie wnioski. Bardzo mi żal "redie" i jego wniosków po obejrzeniu tego filmu.

redie

Tak, można założyć, że taka była intencja reżyserki. Że też inni widzowie nie są tak rzutcy, jak ty.

ocenił(a) film na 7
redie

gratuluję jakże "trafnej" konkluzji, ehh...

ocenił(a) film na 1
literkaABC

A moja konkluzja na temat tego filmu jest taka, że gdyby nie przekłamania w tym filmie dotyczące tego kto w rzeczywistości mordował żydów to by mógł nawet być. Jednak jak się próbuje utrwalać kłamstwa typu "ukraińcy, nie niemcy zabijali żydów" i "w obozach koncentaracyjnych pracowali wyłącznie polacy i ukraińcy i ich celem życiowym było wymordowanie żydów" to ten film staje się w moich oczach gniotem. Pani Holland powinna się jednak lepiej przygotować do tematu skoro się za taki zabiera.

Jeśli chodzi o naukę historii w Izraelu to właśnie tak uczy się tam dzieci. Niemcy źli i owszem ale to polaków i ukraińców stawia się tam jako przyczynę zagłady. Gadałem z chłopakiem z Izraela który tak właśnie mi przedstawiał wersję wydarzeń jaką pakują im tam do głów. Te informacje są oczywiście ciężko dostępne bo kłamliwe i uwłaczające. Dlatego lepiej aby takich kłamstw nie rozpowszechniać dalej.

Postawa ratowania żydów podczas wojny jest chwalebna ale jednak w długim okresie czasu to holokaust odbija się teraz bardziej czkawką nam ludziom z Europy a nie żydom. Oni teraz dopiero zaczynają dostrzegać możliwości "ekonomiczne" swojej tragedii sprzed wielu lat i wykorzystują antysemityzm szeroko pojęty i słowo holokaust do dojenia krajów z kasy która się im nie należy. Reparacje wojenne i inne tego rodzaju wymysły. Gdybyśmy my mogli i zażądali zwrotu strat poniesionych ze strony Niemiecv podczas wojny to by się całe Niemcy musiały rozpaść a my nie tylko nie prosimy ale byśmy się chyba bali zapytać. A "naród wybrany" nie tylko się nie boi stawiać oskarżeń ale kraje dodatkowo aby nie zostać oskarżonym o antysemityzm płacą grube kwoty tym złodziejom.

terbi_2

Niemcy w ramach odszkodowań (słusznych poniekąd) wspierały Izrael po wojnie militarnie i nie tylko, a odszkodowanie były również wypłacane. Z tego co wiem całkiem nie dawno powiedzieli 'basta' i już z tego tytułu nic prawdopodobnie nie płacą. Stąd starania od lat '90 na otrzymaniu odszkodowań od Polski. Tego znieść nie mogę, no na chłopski rozum, czego ci Żydzi chcą od nas? To my byliśmy okupowani przez Niemców, później przez Rosjan do początku lat '90 i to my jesteśmy do jasnej cholery poszkodowani! To nasi okupanci ich mordowali (naziści) i to nasi okupanci ich wyrzucili z kraju (komuniści), a my, naród, podatnicy mamy teraz im bulić 65mld odszkodowania? Wolne żarty, przecież to jest śmieszne.

ocenił(a) film na 1
kubafilmoogladacz

Cieszę, się, że ktoś w końcu zrozumiał moje intencje. Teraz nie można złego słowa powiedzieć na "naród wybrany" bo zostaniesz zgnojony. No może nie konkretnie my ale ludzie na wyższych szczeblach za taką opinię zgodną z prawdą i niekiedy sumieniem zostaliby wykopani poza nawias bo się pejsaci tyle nacierpieli. A my to nie? Jak ktoś się nie zgodzi zapłacić to teraz dwoma słowami można zniszczyć nie tylko człowieka ale kto wie czy nie kraj. Jesteś antysemitą czy nie potępiasz holokaustu to jesteś pierwszy do odstrzału. Facebook który jest żydowski do szpiku kości blokuje i banuje za każdy temat poruszony niezgodny z powszechnie panującą ideologią. Znajomy popytał żydów na pejsie jak się ustosunkowują do panującego w ich kraju niewolnictwa. Nie doczekał się odpowiedzi bo albo ktoś pilnuje wypowiedzi albo jakieś filtry treści mają bo ledwo napisał już miał wiadomość na skrzynce ostrzegawczą Nie usunął swoich treści to mu konto usunęli.

Gdybyśmy my zażądali reparacji wojennych od Niemiec i by to doszło do skutku (a wiemy, że nigdy nie dojdzie) to by się niemiecka gospodarka posypała a my byśmy mogliu podpalać klubańskie cygara banknotami.

O kasie wypłacanej przez Niemcy nie słyszałem szczerze mówiąć, choć można się było tego domyślać. Teraz tak robią po kolei z każdym krajem aż iż nie wydoją do końca. My już się nieźle wykosztowaliśmy i wygląda na to, że niedługo nam dadzą już spokój. Ale był jakiś inny kraj który już wydoili do zera bo nie chcieli afery z antysemityzmem. I tak po kolei każdy kraj będzie musiał swoje frycowe zapłacić za udział w wojnie która nie była ich pomysłem. Tylko ciekawe, że tym antysemityzmem się każdy przejmuje a jak nasza władza miała zaprotestować przeciwko "polskim obozom koncentracyjnym" to jakoś nie spieszyli się z protestami a powinni od razu i stanowczo postrawić sprawę. Niby się ułożyło z tym wszystko ale ile mniejszych spraw nie przechodzi bez echa gdzie oskarżenie kogoś o antypolonizm jest albo bagatelizowane albo zupełnie ignorowane. Bo my wszędzie wtyków nie mamy jak żydzi.

ocenił(a) film na 1
terbi_2

Dodam jeszcze, że mówienie prawdy w dzisiejszych czasach nie jest trendy bo słupki poparcia spadną. Jakiś polityk ostatnio w przypływie szczerości lub po prostu braku sił na ukrywanie smutnej prawdy wypowiedział się na temat urzędów pracy. Powiedział tak: "W Polsce teraz urzędy pracy nie służą poszukiwaniu pracy tylko do rejestracji bezrobotnych" I za tą opinię, słuszną poniękąd bo większość urzędów pracy w Polsce po prostu jest zapłaci swoją karierą. Bo takie coś źle wpłynie na image partii rządzącej, powszechnego dobrobytu i propoagandy sukcesu. W sumie to większej różnicy i tak nie zrobi bo już ludzie chyba wystarczaąco się naoglądali Platfusów przy władzy ale jednak za taką "niepochlebną" opinię lecisz z pracy.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 1
brazylijczyk

Powinienem tutaj Ciebie nazwać podobnie jednak powstrzymam się od wyzwisk bo staram się prowadzić dyskusję na poziomie. I "siecieć" cicho nie będę bo widzę, że bardzo szybki jesteś do obrony ludzi którzy tak naprawdę tylko w tym kraju mieszkali. Żydzi nigdy nie potrafili i potrafić prawdopodobnie nie będą identyfikować się z krajem w którym dane jest im mieszkać. Nie wspomnisz natomiast ani słowem jak moich (i chyba twoich też) rodaków rozstrzeliwano na ulicach za pomoc właśnie tym Żydom. I gdybyś potrafił czytać ze zrozumieniem to byś wyczytał w mojej wypowiedzi, że ja jak najbardziej potępiam holokaust i tych którzy do niego doprowadzi jak i go przeprowadzali. Jest mi też bardzo żal tych wszystkich którzy tam stracili życie.
Chodzi mi o to, że powinna to być nauczka dla ludzkości i niech tak już zostanie. Jako pomnik nienawiści. Ale nadal po tylu latach Żydzi próbują usprawiedliwiać pobieranie pieniędzy od nas, już potomków ludzi żyjących w tamtych czasach słowem holokaust. Tak jakbyśmy my byli temu winni. Teraz każdy kraj drży przed oskarżeniami o antysemityzm i płaci grube pieniądze za nic tak naprawdę. Tylko czy my na całej okupacji nie straciliśmy też gigantycznych ilości naszych rodaków i innych bardziej materialnych rzeczy? Czemu to nam nie powinni płacić Ci którzy nas ciemiężyli lub CI którzy pomimo obietnic nas nie wsparli lub potem potajemnie Rosji oddali? Czemu mamy siedzieć cicho kiedy coś jest antypolskie? Bo po prostu nie? Kiedy na Żyda coś powiesz to raban na cały świat pójdzie. Jak się polakowi czy nawet obywatelowi innego państwa coś stanie za sprawą Żyda (a nawet i nie jego) to cisza jest? Dlaczego młodzi ludzie z Izraela mają jechać potem w świat i uważać, że to nie Niemcy zabijali jego rodaków tylko Polacy i Ukraińcy? Nie twierdzę, że nie było takich przypadków ale na pewno nie wszędzie i o każdej porze.
Dlatego chłopie apeluję do Ciebie abyś się ogarnął nieco. I polecam film "Zniesławienie" rozjaśni tobie nieco pogląd. Niestety ciężko niekiedy go znaleźć bo youtube sukcesywnie blokuje do niego dostęp. Ale pojawia się ciągle na nowo także trzeba trafić.

ocenił(a) film na 8
terbi_2

koleś doczytałem tylko do połowy twojego bełkotu i dałem sobie dalej spokój bo widzę że nie ma takiej potrzeby. Mieszkam w południowo-wschodniej Polsce i dobrze wiem co moi jak i twoi rodacy robili z Żydami na tych terenach na długo przed wojną jak i w trakcie niej. To że paru z nas im pomogło to dobrze świadczy chyba jedynie o tej garstce bo na pewno nie o ogóle społeczeństwa powszechnie znanego na świecie ze swojego antysemityzmu ale i również najzwyklejszej ksenofobii. To czy Żydzi się gdzieś asymilują czy nie, jakie to ma ogólnie znaczenie. Są ludźmi i jak wszystkie inne nacje chcą żyć, nie oni rozpętali wojnę a to oni ponieśli największe ofiary. W Polsce był jest i będzie antysemityzm, tak samo jak rasizm, i wszystko inne co jest wynikiem wypadkowej ogólnej ciemnoty narodu. Poczytaj sobie o tradycji pogromów żydowskich na ziemiach polskich, uwierz mi na słowo że jesteśmy obok Rosjan ścisłą światową czołówką. Niemcy przynajmniej przyznali się do swojego antysemityzmu, my jako nacja wiecznie przez innych pokrzywdzona, skrzętnie zamiatamy pod dywan własne ciemne sprawki. A w kolejce po przebaczenie czekają jeszcze inni których nasi przodkowie gnębili na kresach wschodnich ( Ukraińcy, Białorusini, Litwini) dla których nasi dziadowie byli zwykłymi okupantami i oprawcami. Stąd ta nienawiść i niechęć tych nacji do nas i całkiem słusznie. Długo na to pracowaliśmy. Żydzi mogą mieć do nas żal i jeszcze długo będą mieli. Ich antypolonizm jest powszechnie znany, podobnie jak polski antysemityzm jest naszym "towarem eksportowym" z którego słyniemy. Wybielanie kart polskiej narodowej historii i robienie z Polaków męczenników jak widać dobrze udaje się za każdego systemu. Najlepiej zapytać kogoś z zewnątrz jak postrzega Polskę i Polaków, nie sądzisz ? Nie chciałbyś wiedzieć co sądzą o nas nasi sąsiedzi ze wschodu. Ukraińcy dobrze pamiętają jak polscy panowie szlachta nabijali na pale i puszczali z dymem całe wioski.

ocenił(a) film na 1
brazylijczyk

Na początek trzeba zaznaczyć, że nie podchodzisz obiektywnie do tematu. Albo może raczej nie patrzysz na naszą aktualną sytuację z dwóch perspektyw. Nasz kraj od zawsze był uważany w Europie za oazę tolerancji pośród morza innych ksenofobicznych krajów. Ok, mieliśmy dobrą reputację i nie zważaliśmy na innych. To było chwalebne i mimo wszystko na tym dobrze wychodziliśmy bo nikt z tym się nie afiszował. Tylko teraz w dobie panującej wszem i wobec tolerancji wobec wszystkiego i wszystkich (której jak zauważam też padłeś ofiarą) postawa anty nie jest dobrze widziana "z urzędu". Większość ludzi postrzega tolerancję w sposób zły i kompletnie spaczony niestety. Ja do gejów, lesbijek i wszystkich innych dziwactw nic nie mam bo ich nie zauważanie nie spowoduje ich zniknięcia. Tylko niech swoje nienaturalne poglądy zachowają dla siebie i nie wychodzą z tym na ulice. Ich parady wszelakie które starają się organizować w pewnym sensie mają wydźwięk, że to oni są normalni a nie my. Albo przynajmniej, że postawy homo są na równi z normalnymi a tak nie jest i miejmy nadzieję przynajmniej u nas nigdy nie będzie.

Sprawa tolerancji od innej strony, strony kolorowych imigrantów wygląda podobnie. Ja do czarnych nic nie mam ale czemu akurat mają mieszkać u nas. Nawet multikulti Unia Europejska ostatnio zaczęła zauważać ten problem i wzmocniła siły greckie własną policją imigracyjną aby znacząco zastopować napływ Azerów, Turków i innych nacji ze wschodu do Europy. Od zawsze uznawano cywilizację europejską jako najlepiej rozwiniętą. Reszta zawsze była za nami z różnych powodów. Teraz my zacofany (w tym przypadku islamski) świat zapraszamy pod nasze drzwi. Większość ludzi powie "niech sobie mieszkają" No ok tylko co będzie jak nam prawo koraniczne zaczną wprowadzać i inne swoje poronione pomysły? I czy w świetle tego jednego przykładu czy jednak nie warto być w jakimś stopniu rasistą? Choć to też jest takie złe słowo. Po prostu my się bronimy przed zezwierzęceniem i innymi negatywnymi skutkami sprowadzania tutaj Turków i całej reszty.

Co do "towaru eksportowego" jakim jest antysemityzm w Polsce jak i o pogromach żydowskich i wszelakich innych zamierzam poczytać i owszem jak tylko znajdzie się w moim posiadaniu odpowiednia literatura. Jednak to nie zmienia faktu, że każdy kraj przez wieki każdemu robił większe lub mniejsze świństwa ale to już było, być może już nie wróci więcej (jak mówią słowa znanej piosenki) ale my staramy się teraz różnymi działaniami niechęć zabliźnić w jakiś sposób różnymi działaniami a nasza żydowska brać nie zamierza się z nami pojednać bo im się to po prostu przez aspekt ekonomiczny nie opłaca.

ocenił(a) film na 8
terbi_2

odpowiem Ci tak, skoro Polacy mają prawo osiedlać się wszędzie gdzie się tylko da ( a jak Ci zapewne wiadomo tak właśnie jest ) to dlaczego inne nacje nie miały by prawa osiedlać się w Polsce ? dlaczego akurat za przykład podajesz słynącą z faszystowskich sympatii Grecję gdzie w zeszłym roku marsze Faszystów w Atenach przekroczyły grubo ponad 100-tysięcy uczestników. Jeszcze jedno, gdyby nie napływ "świeżej krwi" z zewnątrz która jest ratunkiem dla Starej Europy, gospodarki wielu zamożnych zachodnich państw leżały by plackiem jeszcze bardziej niż nasza. A teraz odeślę Cię w najprostszy z możliwych sposobów do przykładu polskiej rzekomej tolerancji. Poczytaj o historii Przemyśla, miasta w którym powstała pierwsza udokumentowana gmina żydowska w Polsce i poczytaj sobie zwłaszcza o XVII-wiecznym Przemyślu w którym było w owym czasie "jedynie" cztery pogromy Żydów z czego dwa z imponującym rozmachem. Rzecz w tym że podobne pogromy miały miejsce w historii naszego kraju jak Polska długa i szeroka. Żeby nie było tu jakichś podejrzeń o moje lewackie poglądy, nie identyfikuję się w polityce z żadną opcją. Staram się mieć zwyczajnie własne zdanie. Pawie cała moja rodzina to antysemici, przy każdej tylko możliwej okazji zwalają na Żydów całe zło tego świata, szkoda tylko że nikt z nich nie miał nawet jednej styczności z Żydem :) I tak to właśnie w tolerancyjnej Polsce jest.

ocenił(a) film na 1
brazylijczyk

Masz całkowitą rację. My mamy prawo osiedlać się z pewnymi wyjątkami tam gdzie chcemy ale to wcale nie oznacza, że tubylcy muszą lubić nas i nasze prawo do osiedlania się tam gdzie chcemy. Są to najczęściej inne powody niż przy Żydach ale jednak niechęć jest podobna. My zazwyczaj jedziemy po lepszą kasę i "zabieramy miejsca pracy" rodowitym Brytyjczykom/Norwegom itd. Inna sprawa, że jak nas tam jeszcze nie było to ciężko było znaleźć chętnego do pracy takiej jaką teraz Polacy na wyspach wykonują ale to było "ich" miejsce pracy. Jakieś niewielkie rozruchy i manifestacje chyba nawet były mające na celu zwrócenie władzom uwagi na problem imigracji Polaków. Dlatego my i owszem prawo wyjazdu mamy ale czy nas chcą po drugiej stronie to inna bajka. Tym bardziej skoro pokutuje na zachodzie obraz polaka pijaka i złodzieja. Pijaka może już teraz mniej, niestety ku mojemu wielkiemu niezadowoleniu na opinię złodziei pracujemy bez wytchnienia. Dla przykładu: Wczoraj odbył się konkurs skoków narciarskich w Wiśle. I Norwegowie ledwo co przyjechali i już ich okradziono. Chociaż też uznaje się nas za uczciwych i ciężko pracujących ludzi pomijając element złodziejski.
Podałem Grecję jako przykład nie bez przyczyny bo tam akurat jest największy procent nielegalnych imigrantów którzy próbują dostać się na tereny Unii.
Co do świeżej krwi to tutaj też masz rację tylko jakim kosztem? Nie lepiej by było jednak zadbać o przedłużanie dobrze funkcjonującej gospodarki np Niemiec krwią europejską? Wiem, że tam ludzie się skupiają na karierach i nierzadko nie mają dzieci i trzeba jakoś wyrównać niedobór ale czemu akurat nimi? Chociaż może i tak lepiej niż ma teraz Francja która ciągle z buntami czarnych się musi zmagać. Nie wiem czy się ze mną zgodzisz ale wychodzi na to, że czarne bunty wybuchają kiedy tnie się im zasiłki bo to by oznaczało dla czarnych potrzebę pracy a pracować oni nie lubią.
Co do historii Przemyśla to mam kolejny punkt do sprawdzenia jak dotrę w najbliższym czasie do biblioteki.

brazylijczyk

Filmu nie widziałem ale się wypowiem ;). Problem z Żydami polega na tym, że gdzie nie pojawią się Żydzi tam jest problem z Żydami. Czasami "rozwiązywany" w tragiczny i bestialski sposób gdy pojawiają się szaleńcy pokroju Hitlera, z tym że Hitler nie był pierwszym szaleńcem, który miał dość Żydów. To nie on "wymyślił" antysemityzm. Od czasu do czasu historia z Żydami się rozprawia, a Żydzi nie uczą się na własnych błędach i za to ponoszą straszną cenę. Dość Żydów mają także Polacy (co mylnie traktowane jest przez miłośników pejsów jako antysemityzm). Dość Żydów miała cała Europa ale to w Polsce od wieków społeczności żydowskie miały najlepsze warunki do rozwoju i to wśród Polaków Żydzi znaleźli największy ratunek podczas II Wojny Światowej. Jak odwdzięczają się Żydzi narodowi polskiemu? Ano w taki sposób, że od lat prowadzona jest zakrojona na szeroką skalę antypolska propaganda i nie są to żadne szalone teorie spiskowe tylko fakty skutkujące w taki sposób, że np. młodzież amerykańska pytana o to kim byli naziści odpowiadają "Polakami". Tak, tak, prowadzono takie wywiady środowiskowe. Z zegarmistrzowską dokładnością pojawiają się brednie w postaci artykułów dziennikarzy wiadomego pochodzenia, o tym jak to miliony Żydów zostało zamordowanych przez Polaków. Tak, tak, przypomnijcie sobie artykuł Debbie Schlussel po wypowiedzi Baracka Obamy, w której użył stwierdzenia "polskie obozy śmierci". To nie jest niefortunna wypowiedź, ale zaplanowana indoktrynacja (może nie samego Obamy ale kogoś kto pisał przemówienie). Takich stwierdzeń padło już za wiele, aby ludzie nie mogli się nauczyć, że obozy były niemieckie, hitlerowskie czy jak kto woli nazistowskie, a nie polskie. Nie od dziś można zauważyć, że jakakolwiek krytyka polityki Izraela, środowisk żydowskich czy jakiegokolwiek Żyda odbierana jest jako atak i antysemityzm. Każdy chyba pamięta gdy dwóch złodziejaszków ukradło na zlecenie zabytkowy napis "arbeit macht frei". Środowiska żydowskie nie miały wątpliwości: "to kolejny przejaw antysemityzmu w Polsce". To wszystko nie jest przypadkiem. To po prostu Żydzi.

Co do Przemyśla to nie wiem co ten przykład ma niby pokazać. Takie pogromy Żydów zdarzały się już w XIII wieku w całej chrześcijańskiej Europie, z wyjątkiem Polski właśnie. Żydzi przenieśli się do Polski gdzie była największa tolerancja. Tam sobie żyli relatywnie spokojnie aż do wybuchu II Wojny Światowej, pomimo PRZYPADKÓW pogromów, które zdarzały się w całej Europie i to na większą skalę. Cała Europa nie była wolna od antysemityzmu, Polska również, ale to właśnie w Polsce i we wschodniej Europie najdłużej rozkwitała kultura żydowska. Historycznie nie jesteśmy w czołówce antysemickich narodów, nie jesteśmy nawet w środku, jesteśmy jednym z najbardziej tolerancyjnych i cierpliwych narodów wobec Żydów ze wszystkich narodów Europy. Obecnie moda jest taka, że jesteśmy chyba najmniej tolerancyjnym wobec Żydów narodem w Europie. Nic dziwnego skoro wytrzymywaliśmy i tolerowaliśmy ich przez tyle wieków, a teraz brak zaufania do tego narodu jest wręcz wskazany, ponieważ godzi on w polską rację stanu. Nie tylko polską. Polityka narodu wybranego zagraża obecnie bezpieczeństwu i pokojowi na świecie. Semici już tak mają: to religijni fanatycy z manią wyższości. Żydzi czy Arabowie - jeden pies. Stanowili i stanowią zagrożenie. Stąd ten wielki polski "antysemityzm", a Polacy pamiętają kto strzelał w lasach katyńskich, kto mordował na Wołyniu - niby bolszewicy, niby Ukraińcy a jednak Żydzi pod rozkazami bolszewików, Ukraińców itd, no ale to już jest trochę cios poniżej pasa ;)

Co do przypadków, w których Polacy pomagali czy wręcz mordowali Żydów, to trzeba być kompletnie pozbawionym wyobraźni aby sądzić, że w jakimkolwiek terroryzowanym kraju nie znajdą się ludzie, którzy zostaną zmuszeni, zachęceni, zastraszeni do tego by robić to co ludzie, którzy ten kraj terroryzują. Mistrzami w takiej adaptacji i zdolności przetrwania byli sami Żydzi.

Nie mam nic przeciwko filmom, w którym Polacy łagodnie mówiąc nie są wobec Żydów święci (tego filmu akurat nie oglądałem), ale niech te filmy nigdy nie wychodzą za granice naszego kraju, bo są pożywką dla żydowskiego nacjonalizmu i na oczach ociemniałych społeczeństw zachodnich po prostu zniekształcają historię. Tu chodzi o narodową tożsamość, a do narodowca daleko mi jak stąd na kraniec znanego wszechświata.