PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=525620}
7,1 107 tys. ocen
7,1 10 1 107200
6,6 37 krytyków
W ciemności
powrót do forum filmu W ciemności

Witam. 

użytkownik usunięty

Pani Holland jak zwykle zrobiła dużo szumu wokół swojej osoby przez nominacje do oscara i wywiady w telewizjach.Dobre filmy obronią się same i nie potrzebny jest szum medialny np. Róża w reżyserii Wojciecha Smarzowskiego,ale to zupełnie inna liga.Tam film był o prawdziwej polskiej historii tutaj pani reżyser myślała,że jak zrobi film o Żydach w czasie wojny to od razu dostanie oscara.Film mnie nie zachwycił,nie zbudził zainteresowania zwłaszcza od pierwszej sceny nie wiadomo gdzie i wokół kogo koncentruje się fabuła.Najpierw sceny w łóżku,potem życie żydów w kanałach i koniec iście poprawny politycznie czyli moje Żydki.Socha niby Polak,a trudno mi było wychwycić polskie słowa,a bohaterowie specjalnie nie zauroczyli mnie swoją osobą.Film nudny,męczący i to,że długi nie musi oznaczać,że dobry.Lubię dramaty,ale dla mnie film był robiony tylko,aby pokazać biednych żydów,a Polacy i inne narody miały tak dobrze w czasie wojny,że,aż szkoda,że nie trwała dłużej.Tylko Żydzi mieli zle,inni opływali w luksusy i z Niemcami byli jak z rodziną i mieli wszysko.Film to propaganda i nie zasługiwał na oscara.Nawet Robert Więckiewicz nic nie pokazał,a to,że Żydzi cierpią no cóż nie tylko oni np.Palestyna też nie pływa w luksusach,a w Polsce wszystko już rozkradzione więc jak usłyszę biedny Żyd to mnie to nie powali.Polacy walczyli,a Żydzi robili wszystko co im Niemcy kazali więc nie dziwota,że teraz czują się ofiarami.Mogli walczyć jak Polska walcząca.1/10.Propaganda i na oscara nie zasługuje co Amerykanie potwierdzili.

ocenił(a) film na 9

Trzy małe sprawy:
1) "pani reżyser myślała,że jak zrobi film o Żydach w czasie wojny to od razu dostanie oscara" - ciekawe jak mogła tak myśleć, skoro dwa jej inne filmy, również o tej tematyce, Oscara nie wygrały, jeno nominacje. (Nie wiedziałeś o tym, co?)
2) "Socha niby Polak,a trudno mi było wychwycić polskie słowa" - Socha mówi tzw. bałakiem, czyli gwarą lwowskich batiarów (uliczników). Doradzam delikatne dokształcenie.
3) "Tylko Żydzi mieli zle,inni opływali w luksusy i z Niemcami byli jak z rodziną i mieli wszysko" - tak, a obok siedział świstak i zawijał... Zwłaszcza tych pięćdziesięciu Polaków zabitych w odwecie za śmierć jednego Niemca.

użytkownik usunięty
Sqrchybyk

Nie lubię Hollad i jej filmów. Janosik pokazał,że nie potrafi nakręcić dobrego filmu.Rozgłos nie pomógł i oscara nie dostał.Czemu nie powstał film o Palestynie i rezimie izraelskim tylko kolejny badziew?Ja swoją wiedze mam i twoich rad nie potrzebuje.Film nudny,usypiający bez polotu.Lista Spielberga nie była udana tu też rewelacji nie ma.

użytkownik usunięty
Sqrchybyk

Co do Niemców i tej sceny to przereklamowany ukłon,by pokazać.że niby nie tylko Żydzi mieli ciężko.a chociażby taki Pianista już bardziej wiarygodny jest od Listy i w ciemości.