Historia oparta na prawdziwych wydarzeniach, ten fakt zwiększa dramatyzm całej tej opowieści o bohaterze z krwi i kości. Socha był zwyczajnym człowiekiem pełnym wad, uprzedzeń itd. jednak mimo licznych słabości w odpowiednim momencie zrobił coś niezwykłego. Uratował grupkę żydów.
Więckiewicz ciągnie cały film i udowadnia, że obok Dorocińskiego jest najlepszym aktorem w kraju. To wykreowana przez niego postać jest światełkiem w tunelu dla żydów w kanałach. To właśnie Socha i tacy jak on rozjaśniali ciemność wojny. Więckiewicz chyba lepiej nie mógł zagrać Sochy. Warto także pochwalić Grochowska bo to najlepsza postać żeńska.
Klaustrofobiczne miejsce akcji, postacie to mocne strony „W Ciemności”. Mimo 2,5 godzin trwania filmu miałem wrażenie, że pominięto wiele wątków. 14 miesięcy w kanałach ale jakoś tego nie odczułem , nie wiem czy to przez ograniczony budżet czy przez to że Holland bardziej skupiła się na postaci Sochy a mniej na postaciach żydów. W każdym razie „W ciemności” wg mnie nie miało szans z "Rozstaniem" jeśli chodzi o Oscara ale to i tak dobry film.
7/10