pierwsza bolączka filmów tego typu- wszystko jest małe. Ani jednego ujęcia na całe miasto -
z góry ani jednego nawet na kilka ulic. Plany wyglądają jak kartonowe pudełka.
Dwa- tanie moralizatorstwo na koniec (chodzi mi o te napisy), do tego stopnia rażą, że
odniosłem wrażenie ze obejrzałem jakiś film propagandowy. Trzy - wydaje mi się jakby Pani
Holland w ogóle nie udźwignęła tematu. Taka historia powinna poruszać a mnie nawet nie
posmyrała. Wszystko jest jakieś miałkie i mało wiarygodne.
zgadzam sie w 100%. bylo juz tyle filmow o tematyce wojennej, ze potrzeba naprawde sporo zeby przecietnemu widzowi teraz zaimponowac, a ten film wlasciwie niczego nowego do mojego swiatopogladu, i tego co jzu wiedzialem o czasach wojennej Polski nie wniosł
LITOŚCI!!! Ponad 2 godziny tak marnego warsztatu??? Po 45 minutach nie dałem rady oglądać dalej. Temat mega ważki i lubuję się w filmach okresu WW II, ale polskie kino (warsztat) osiąga takie dna, że się płakać chce.
Film kompletnie jednowątkowy, nudny (i nie chodzi mi o główny temat), sami Polacy niemalże w filmie, po co tyle golizny???, kolejny polski zmarnowany potencjał. Strata czasu.
6/10. Zaczynało się obiecująco - lecz z czasem fabuła rozjeżdża się, widz traci poczucie czasu. Realizacja scen rodem z amerykańskich filmów , (za dużo efekciarskich ujęć , za mało sztuki). Tematycznie za dużo tandenej erotyki- "Głodnemu chleb na myśli" Pani Holland !. Dziwie się jak coś takiego mogło dostać nominację do oskara.
zgaddzam się zdjecia do niczego, za co ta baba dostała nagrodę za zdjecia? przeciez to kupa.
Nominacja do oscara to w ogóle nieporozumienie. Byęłm 100 % pewien ze ten film nie dostanie Oscara. Nie oszukujmy się, był za słaby!!!!
tak Dylewska Jolanta dostała Orła za najlepsze zdjęcia za film w Ciemnosci. Uśmiałem się starsznie