PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=3607}

W księżycową jasną noc

A Midnight Clear
1992
7,6 6,1 tys. ocen
7,6 10 1 6127
6,8 4 krytyków
W księżycową jasną noc
powrót do forum filmu W księżycową jasną noc

Ludzie spójcie jaką ten film ma notę! Normalnie on chyba powinien zgarnąć wszystkie możliwe Oscary wg Was. Uwielbiam filmy wojenne, ale ten jakoś mnie nie wbił w ziemię i bynajmniej nie dlatego że nie ma szybkiej akcji itp. itd. Wydaje mi się że Ci co czytali książkę (ja nie) z sentymentu dali wysoką ocenę. Ostatnio oglądałem "Na tyłach wroga" (Saints and Soldiers) - w podobnym klimacie, ale chyba nieco lepszy niż "Midnight Clear".

ocenił(a) film na 8
daniel81

Ja czytałam książkę i na pewno nie daje punktów z sentymentu. Zazwyczaj własnie dlatego że coś już znam , psuje moje zdanie o filmie tym razem było odwrotnie.Poprostu podobało mi się że wiele nie odbiegał od tego co przeczytałam, oraz byłam usatysfakcjonowana grą aktorską i zdecydowanie. To wszystko.

ocenił(a) film na 10
daniel81

Ale to nie jest typowy film wojenny, więc na szybką akcję nie ma co liczyć. Tu chodziło o przekazanie pewnych wartości. Film bardzo sugestywny i wstrząsający. Zresztą książka też jest niczego sobie... :P

ocenił(a) film na 5
dragonfly

Do książki się nie umywa... Jest o wiele płytszy, mniej uniwersalny, mniej sugestywny, mniej intrygujący i poruszający. W dodatku kiepsko prezentuje się od strony technicznej.

ocenił(a) film na 8
sullivan

Zazwyczaj film jest gorszy od książki, dlatego że przy czytaniu wszystko sugestywnie podporządkowywujemy sobie, tak aby nam pasowało. Ale emocje mogą być równie silne i na filmie , i podczas przerabiania książki. Więc nie mów "płytszy...." dlatego że kogoś mógł bardziej wzruszyć... mógł wywrzeć na kimś większy wpływ film niż książka, to zależy od osoby...

ocenił(a) film na 5
Vanillia

Racja, zależy od osoby, są różne gusta, ale faktem jest, że książka w znacznie większym stopniu skupia się na emocjach, odczuciach bohaterów. Wiele bardziej przywiązuje nas do nich. I nie chodzi tutaj o to, że więcej można było w niej zawrzeć -to po prostu rezyser nie skoncentrował odpowiedniej uwagi nma sferze emocjonalnej postaci, co było do zrobienia. W filmie narracja pojawia się zdecydowanie zbyt sporadycznie, a zawarte w niej zdania nie są tak wymowne, by można było współczuć, 'zrozumieć' Wont'a, poznać go. W efekcie wrażenie wywiera 'tylko' kulminacyjna scena. Pisząc 'płytszy' chodziło mi przede wszystkim o postaci - te opisane w powieści Wharton'a są wiele bardziej ekspresyjne, bliższe i - przede wszystkim - nietypowe. Nie można opisać ich uciekając się do kilku określeń. Te 'zekranizowane' natomiast - tak. Gordon w zbyt dużej mierze skupił się na niezależnej formie swego obrazu, w wyniku czego przerosła ona treść.

ocenił(a) film na 8
sullivan

No bo... Nie ma to jak książka, prawda ??

ocenił(a) film na 10
daniel81

ja sie nigdy nie sugerowałem notami do filmu wiadomo ze sa maniacy i kazdeog cieszy co innego ktoś lubi filmy Gore i tym filmom daje 10 ktoś lubi filmy sience-fiction i im daje 10 szczeże mówiac sam dałe 10 temu filmowi bo film mi sie starsznie podoba a pozatym ma zaledwie ponad 100 głosów wiec niczego to nie zmienia bo na liscie sie nie pokaze to tak jakby wejśc na jakiegoś aktora na którego zagłosowaly 2 osoby i dały 2 x 10 i co niby ma zgarnać oscary:| bo ma średnia 10 bez przesady...

ocenił(a) film na 7
daniel81

Mozna zrobic film wojenny w stylu "szeregowca ryana", równie dobrze mozna nakrecic "buffallo soldiers' :)

ocenił(a) film na 10
Arwen

Nie wiem jak mozna porównywac film i ksiazke. To dwie zupelnie rózne rzeczy. Jesli oceniac sam poziom to ksiazka równie dobra co film...

ocenił(a) film na 8
daniel81

Po pierwsze: Film "na tyłach wroga" był filmem dobrym choć była to poprostu kopia "W Jasną..."- podobna fabuła, przesłanie. Księżycowa noc dostała ode mnie 9 choć nie czytałem książki(obiecuję że nadrobię). Przed oglądaniem nie można się nastawiać na coś w stylu Szeregowca Ryana bo można się zawieść.
Aha, i zauważcię że w filmie jest naprawdę świetna muzyka

ocenił(a) film na 9
Paratrooper

"W księżycową jasną noc" to rewlelacyjny film i na swoją notę jak najbardziej zasługuje. "Na tyłach wroga" to bardzo dobry film i nie dopatrzyłem się w nim kopii "W księzycową jasną noc". Trochę inny klimat, inni ludzie, inna historia, przesłanie podobne to fakt ale mi to nie przeszkadza. W obydwu filmach liczy się prawdziwie urzekająca atmosfera, której darmo by szukać np. w "Szeregowcu Ryanie".

ocenił(a) film na 8
_Pablos_

No może klimat nieco inny. Ale zobacz:

-Akcja obu filmów rozgrywa się w Ardenach
-Filmy opowiadają o małej grupce ludzi pozostawionych samym sobie
-W obu filmach był żołnierz że tak to ujmę "niepewny psychicznie"
-W "Na tyłach wroga" były sceny pobratania się z wrogiem

Historie bardzo do siebie podobne, przynajmniej pozornie.
Ale oczywiście nie uważam aby "Na Tyłach wroga" był złym filmem, po prostu o klasę niższy od "W Księżycową jasną noc"

Pozdrawiam

daniel81

A ja ksiązki nie czytałem, a tylko film ogladałem i dałem 10 tke, bez żadnego sentymentu do książki. Łyso ci????

LeeHarveyOswald1986

Moi drodzy film ten jest dobry ale nie genialny a za filmy genialne daje się 9, wybitne 10. Szkoda, że niektórzy tak strzelają dziesiątkami na prawo i lewo tylko dlatego, że film był ok. Sam zresztą tak robię ale czas to zmienić. Ten film oceniam na 7 bo ma urok ale do wybitnego obrazu wiele mu jeszcze brakuje. Oglądałem go dość dawno temu, generalnie lubię filmy wojenne ale nie jest to ten, który mógłbym oglądać kilka razy z rzędu:)

Osoba, która zaczęła ten wątek ma dużo racji ale wynika to z systemu ocen w filmweb. Jednego 7 jest dużo więcej warta niż innego 9.

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
daniel81

Ja też książki nie czytałem, ba, o tym, że to jest ekranizacja dowiedziałem się dopiero po obejrzeniu filmu, a 10 wystawiłem. Dlaczego? Za klimat jaki ma ten film. Naprawdę, "Midnight Clear" mnie wessał, przemielił i wypluł. Niewiele jest filmów, o których mogę z czystym sumieniem powiedzieć to samo. Fakt, nie jest to " Kompania Braci" czy "Szeregowiec Ryan", ale ten film ma właśnie nimi nie być! To coś zupełnie innego. I właśnie za to coś innego, klimat, fabułę (choć na podstawie powieści) i realizację ten film dostał ode mnie 10. Tak rzekłem:D

ocenił(a) film na 7
daniel81

'7' jest odpowiednią oceną i dla mnie...
BiF_