Thrille utrzymany w świetnym klimacie! To moje pierwsze wrażenie. Ogólnie cała historia wydaje się nieco przestarzała, momentami sceny grozy mieszają się ze scenami komediowymi (typu Napoleon po godzinach jako piekarz), co przynosi efekt trudny nawet do ocenienia. Jednak ponad to wyłania się całkiem sprawnie zrealizowany thriller, z dobrze dozowanym napięciem (ciekawa praca kamery- zwolnione ujęcia, wracanie do poprzednich ujęć, pokazywanie postaci powoli od ziemi do twarzy itp.), plus dobrą grą aktorską (Michael Caine do momentu wykrycia jego skłonnosci oraz świetna Nancy Allen z nominacją do Złotego Globu) oraz dobrą muzyką i dźwiękiem, które nie uszły mojej uwagi. Analitycznie wystawiłbym temu filmowi 7,8/10, gdyż pozostawił u mnie pewien niedosyt, którego nawet nie potrafię dokładnie sprecyzować, ale ponad wszelką wątpliwość jest to film bardzo ciekawy i utrzymany w znakomitej konwencji (scena w metrze, przeszpiegi naukowca-amatora, seks w taksówce, morderstwo w windzie i wiele innych ciekawych scen), a w konsekwencji godny polecenia jako mocne kino, gwarantujące udaną rozrywkę.