PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=317089}
7,2 105 tys. ocen
7,2 10 1 104505
6,6 49 krytyków
Watchmen. Strażnicy
powrót do forum filmu Watchmen. Strażnicy

Obraz swego czasu reklamowany jako wierna ekranizacja kultowego komiksu, okazuje się niestety rozwleczonym gniotem. Wizualnie film wygląda świetnie - i na tym kończą się jego plusy ponieważ przez ponad 160 minut nie ma do zaoferowania widzowi nic więcej niż nieciekawa fabuła, wiejąca dłużyznami. Film polecam szczególnie ludziom cierpiącym na bezsenność.

ocenił(a) film na 10
El_Draque

Ty swoje, ja swoje i żaden drugiego nie przekona. Nie napisałem, że życie wyklucza logikę - to Twoja nadinterpretacja. Logika upraszcza, tworzy modele - życie je dywersyfikuje. A jeśli chodzi o mądre głowy to podsunąłeś mi argument. Przez wieki dziesiątki myśliciei inaczej definiowało prawdę. Prawda?

voyano_wrecemocny

Zycie o ktorym piszesz to nie zycie, to ludzkosc. Zycie jest bardzo proste i modelowe - dla wiekszosci stworzen oznacza przezyc nastepny dzien (1) lub umrzec (0).

Mysliciele, o ktorych wspominasz, zawsze mieli problem ze zdefiniowaniem prawdy, aby definicja z jednej strony byla poprawna, a nie sprzeczna, z drugiej natomiast adekwatna do potocznego, niescislego rozumienia ktore przedstawiasz. Nie mieli natomiast problemu ze stwierdzeniem co prawda jest a co nie jest. Wbrew pozorom scisle pojecie prawdy nie zminilo sie w ciagu tysiacleci wcale.

Ludzie maja sklonnosc do "dywersyfikacji", komplikowania prostych rzeczy. Wiekszosc owocow tej dzialalnosci, ludzkich prawd i dylematow jest za przeproszeniem g... warta.
Ktos kiedys powiedzial, ze tylko dwie rzeczy sa nieskonczone: wszechswiat i ludzka glupota...
...co do wszechswiata nie jestem pewny.

Z pewnoscia nie ma co dalej tego ciagnac.
Pozdrawiam.

użytkownik usunięty
Cineman_filmweb

taaaaaa, dostałem od dobrego kolegi rekomendację "ludzie wychodzili z kin po pół godziny" i wiem czemu, haha, ... mi się podobało jako fanowi komiksów, dzieło ponad poziom tego czym nas szprycują w "xmenach" i "spider-ciota gra go - manach".

ocenił(a) film na 8

zgodzę się, że jest to film lepszy niż x-men lub spider, ale nie zgodzę się, że Tobey Maguire nie nadaje się do tej roli

ocenił(a) film na 5

gdyby nie to że ten film jest strasznie nudny i długi to byłby bardzo interesujący, pomysł i scenariusz jest bardzo ciekawy

ocenił(a) film na 4
specjalized

Niestety, ten film dobrze sprawdziłby się jako mini-serial ale jako całość serwuje zbyt dużą dawkę nudy.

ocenił(a) film na 10
specjalized

ciekawa implikacja -> gdyby film nie był nudny byłby bardzo inetresujacy - muszę to zapamiętać

ocenił(a) film na 8
ocenił(a) film na 4
Cineman_filmweb

podpisuje się w 100%, film jest nudny po prostu. Mało w nim akcji za to dużo nudnej gatki. 4/10 to max co mogę dać. Przykro mi

ocenił(a) film na 3
Cineman_filmweb

Oglądałam wczoraj, dzisiaj postanowiłam skomentować i muszę przyznać, że zaskoczyła mnie ilość pozytywnych komentarzy i tak wysoka ocena... Film ten ma w zasadzie tylko 2 plusy- genialną muzykę i równie genialną postać Rorschacha. A, no i jeszcze czołówka, która zapowiadała film wybitny- no to razem 3 plusy ;)
Zaczyna się dobrze ale z każdą minutą (a jest ich zdecydowanie zbyt wiele) jest gorzej... i gorzej...i gorzej.
Przyznaję bez bicia- nie znam się na komiksach, a superbohaterów utożsamiam jedynie z Batmanem, Supermanem itp :) Dlatego oczekiwałam czegoś choćby zbliżonego do takich 'superprodukcji' a tu tylko: rozwleczona go granic możliwości historia (może i z przekazem, ale nie przesadzajmy), mega brutalne sceny (zastanawiałam się czy w kinach rzeczywiście pilnowali tego minimum 16 lat), beznadziejnie przedłużona scena seksu (która też niczego nie wnosi i można było ją spokojnie pominąć) no i najgorsze - dr Manhattan... Kto, do diaska, wymyślił tą postać?! I czemu, do licha, nie mógł jej przyoblec w bieliznę?! :P
Wg mnie ten film to jakieś nieporozumienie i dziękuję Bogu, że nie poszłam na to do kina ;)

Swoją drogą, ciekawe ile osób idąc do kina spodziewało się typowej amerykańskiej produkcji (pokroju Ironmana) a ile świadomie szło na to ciężkie do strawienia dziwactwo... ;)

Daję 3.

Pozdrawiam i mam nadzieję, że obrońcy honoru filmu mnie tu nie zjedzą ;)

ocenił(a) film na 10
BiShKoPt

Spodziewałem się czegoś w rodzaju X-men i przy pierwszym oglądaniu zasnąłem. Pierwsza myśl - co za g.!!! Ale potem na spokojnie zobaczyłem drugi raz, potem trzeci, piąty, dziesiąty - dla mnie to arcydzieło, które nie robi wrażenia za pierwszym razem (no chyba, że ktoś zna komiks) ale potem odkrywa obszary, postaci, zachowania a przede wszystkim drugie i trzecie dno.

ocenił(a) film na 7
Cineman_filmweb

Nudziłem się oglądając ten film. O co chodzi z tym przesłaniem? Może mi ktoś wytłumaczyć?

ocenił(a) film na 8
derjak

Takie komentarze, jak dwa powyżej, utwierdzają mnie w przekonaniu, że Snyder dokonał cudu, kręcąc Watchmen w dobie debilnych blockbusterów.

ocenił(a) film na 7
Nawrocki

taki komentarz jak ten powyżej utwierdzają mnie w przekonaniu że inaczej niż 99% ludzi rozumiesz słowo ,,cud"

ocenił(a) film na 8
derjak

Aż przymknąłem oczy, oślepiła mnie twoja błyskotliwość.

ocenił(a) film na 7
Nawrocki

Po co zamieszczasz wypowiedzi które są pozbawione jakiegokolwiek sensu?

ocenił(a) film na 8
derjak

A to nie o to chodzi w zabawie, którą rozpocząłeś?

ocenił(a) film na 7
Nawrocki

I znowu to samo.

ocenił(a) film na 8
derjak

To powiedz, kiedy któryś z nas wygra.

ocenił(a) film na 7
Nawrocki

Mądrzejszy podobno ustępuje pierwszy. Wygra ten kto pierwszy przestanie zamieszczać coraz głupsze wypowiedzi.

ocenił(a) film na 8
derjak

To powiedz przyjacielu dlaczego to ciągle robisz? Tą wypowiedzią strzelasz sobie w kolano

ocenił(a) film na 7
volpi

I znowu to samo.

ocenił(a) film na 10
derjak

bardzo proszę nie wypowiadaj się z 99% ludzi tylko za siebie. @nawrocki zgadzam się z Tobą w pełni

ocenił(a) film na 4
derjak

Przesłanie jest proste - jeżeli wytrzymałeś seans tej 3 godzinnej nudy, to sam jesteś superbohaterem :)

Cineman_filmweb

Zażarta dyskusja niczym na forum Avatara. Jedni usiłują dowieść geniuszu tej produkcji, a drudzy konsekwentnie ją gnoją. I najlepsze, że trwa to od prawie pół roku.

ocenił(a) film na 7
Peeves

I będzie trwać dalej bo... TO JEST SPARTA!!!!!

ocenił(a) film na 8
derjak

W sumie zupełnie nie rozumiem tego nawiązania

ocenił(a) film na 7
volpi

Bo nie jesteś ze Sparty.

ocenił(a) film na 8
derjak

To mi wytłumacz o co ci chodziło

ocenił(a) film na 7
volpi

Żeby to zrozumieć trzeba się urodzić w Sparcie.

ocenił(a) film na 4
volpi

To proste Volpi - 300 (sparta) i Watchmen to ten sam reżyser z tym że 300 da się oglądać a Watchmen to GNIOT.

ocenił(a) film na 10
Cineman_filmweb

Hehe huhu heh hihi buhaha haha Watchmeni idealnie dziela widzow na tych co film zrozumieli i na tych co nawet nie probowali / potrafili, a ta cała dyskusja jest swietnym tego przykladem. Czytając niektore wypowiedzi pomyslalem, ze moze trzeba by wydac jakis przewodnik do tego filmu, aby reszta tez mogla zrozumiec to arcydzielo :)

ocenił(a) film na 4
napo_LEON

Wystarczy dodawać Watchmen na płytce do poduszek, sprzedawanych w promocyjnej cenie :)