7,2 105 tys. ocen
7,2 10 1 104660
6,8 42 krytyków
Watchmen. Strażnicy
powrót do forum filmu Watchmen. Strażnicy

Ulubiony 3

ocenił(a) film na 10

Ciekawi mnie kim są fani Strażników.. :)

Jeśli Watchmen dostał od Ciebie 10/10 i został dodany do kategorii "ulubione" to temat dla Ciebie ;)

Proszę o podanie 3-5 tytułów innych filmów które spotkały się u Ciebie z tą samą oceną i klasyfikacją :-)

Moje ulubione m.in: "dystrykt9" , "Seksmisja" , "Amelia" , "Zielona Mila" , "American Beauty"

Mile widziany Twój wiek ;]

aPosing

"Czesc mam na imie Karol i jestem alko..tfuu kinomaniakiem"

Arcydzieła hmm po prostu dałem 10 najwyzsza note ponieważ uważam ze to jest dobre.

Wiec podaje liste:
(kolejnosc przypadkowa)
1.Batman 2 czesci Begins-Dark Knight-dobra adaptacja komiksu przeniesiona komiksu na duzy ekran.Czekałem na tego Batmana w koncu Nolan`a
2."To nie jest kraj dla starych ludzi"- ta ksiązka to rarytas i ten zabójca mistrzostwo swiata.
3.Gwiezdne Wojny: Część III - "Zemsta Sithów"-jestem wielkim fanem tej firmy i dlatego jest na mojej liscie z powodu to że było w koncu tam wszytsko co człowiek moze wniesc do swojego zycia czyli przejscie na ciemna strone.;)
4."Droga"-kolejna ksiażka Cormaca MCarthy ktora przeszło na jasna strone kina ;)
5."Six Feet Under"-wiem wiem podałem serial,ale co z tego uznajcie to jaki długi pełno metrazowy film;)Arydzieło tyle dodam

ocenił(a) film na 10
SnareKarol

Witaj Justynko, jeśli chodzi o moją złotą piątkę, to tak:
1. Troja - Przepięknie ukazane rysy bohaterów, bez mitologicznych wstawek pan Petersen zobrazował całkiem realistyczną historię, a do tego walka Hektora i Achillesa, która jak dla mnie na razie najlepsza w dziejach kina
2.Elitarni - Fajne zestawienie paskudnego życia, pokazaniu treningu elitarnych, problemów emocjonalnych jednego z twardzieli, a także tego, że istnieją porządni gliniarze.
3.Siła i honor - Wytrwałość, walka z przeciwnościami i wielka odwaga, a więc wielkie przesłanie dla nas wszystkich.
4.Więzień nienawiści
5.Hitler - Narodziny zła- genialnie przedstawiona postać Adolfa.

ocenił(a) film na 9
aPosing

osobiście dałem Watchmen 9/10, dałbym 10 gdyby nie zmienione zakończenie (które nie robi wcale gorszego wrażenia, ani nic nie psuje)... jednak czuję w głębi, że nie ma tu takiej oceny jaka oddawałaby znakomitość tego filmu, nawet gdybym dał 10/10 to wciąż byłoby za mało...

moja piątka faworytów:
1. Apocalypse Now (redux)
2. Good, Bad & Ugly / Once upon a time in the west
3. Trylogia Indiany Jones
4. The Wanderers
5. The Thing / Desperado / Donnie Darko

wiem, że podałem kilka pozycji na jedno miejsce, oraz wymieniłem trylogię, ale pewne filmy darzę tak dużym sentymentem, że nie mogłem o nich nie wspomnieć...

ocenił(a) film na 9
aPosing

A czy jeżeli ktoś dał "Strażnikom" 9 (gdyby były oceny cząstkowe to byłoby 9,5) to też temat dla niego :D ?

PS. W ulubionych oczywiście też znalazło się miejsce :)

ocenił(a) film na 10
Freeman47

Jesli film znajduje sie w ulubionych i jest opatrzony serduszkiem to jak najbardziej :D !

ocenił(a) film na 9
aPosing

To się cieszę :)

Dzięsiątki jak do tej pory wystawiłem czterem filmom, ale jak wiele, wiele razy pisałem to u innych użytkowników na blogach w ich temacie "Najlepsze filmy w historii" tak zdecydowanie nie wyglądał by mój TOP 4.

A jeśli chodzi o zdanie w Twoim pierwszym poście "Proszę o podanie 3-5 tytułów innych filmów które spotkały się u Ciebie z tą samą oceną i klasyfikacją :-)" to filmów z dziewiątkami jest u mnie ciutkę więcej niż 3-5 ;-D (dokładnie to 42) a wymienienie ich wszystkich zajęłomi trochę miejsca :-D

ocenił(a) film na 10
aPosing

u mnie na przykład takich filmów oznaczonych jednocześnie dyszką i kierem(♥) jest równo 50. niby dużo, ale stosunkowo wychodzi poniżej 5% :].
obok 'strażników' największy sentyment mam do 'tańczącego z wilkami', 'braterstwa wilków', 'pulp fiction' i anime 'księżniczka mononoke'. a z nowszych filmów oczywiście 'dystrykt 9'.
co do wieku, to pewnie każdy fan 'strażników' jest już pełnoletni, hm?

ocenił(a) film na 9
aPosing

Ja dałem 9/10 i oczywiście polecam go wszystkim, jak dla mnie najlepsza ekranizacja komiksu.

Poza tym inne moje ulubione to "Fight Club", "American Beauty", "A Serious Man" i wiele innych.

ocenił(a) film na 9
aPosing

Filmy:
-Evil Dead II
-Army of Darkness
-Brain Dead
-Zielona Mila
-300

aPosing

Filmy (kilka tylko):
Zielona Mila
Upiór w operze
Szósty zmysł
Sweeney Todd: Demoniczny golibroda z Fleet Street
Mroczny rycerz
Lista Schindlera
Gnijąca panna młoda Tima Burtona
Forrest Gump
Equilibrium

ocenił(a) film na 9
aPosing

Moja Top Lista na dzisiaj (bardzo trudno wybrać i jutro już ta lista byłaby inna):
1. Ojciec Chrzestny
2. Wszystko za życie
3. Międzu słowami
4. Ojciec chrzestny II
5. Dom zły

ocenił(a) film na 10
kaprum

U mnie tych "dziesiątek" jest trochę-dokładnie 21:)

A 5 ulubionych /poza "Watchmen"/:
1.Pulp Fiction
2.Star Wars V-TESB
3.Big Lebowsky
4.Trainspotting
5.Fargo

A poza konkursem - Watchmen The Ultimate Cut 11/10:)
Wiek jak w nicku.

użytkownik usunięty
seban33l

Watchmen kinowy ma u mnie 9, "Ultimate Cut" - 10 (polecam tą właśnie wersję)

Inne filmy z mojego top:
1. Ojciec Chrzestny
2. Okręt
3. Lot nad kukułczym gniazdem
4. Infiltracja
5. Życie Carlita
6. Pulp Fiction
7. Alien 3

ocenił(a) film na 10

Jako 4 pozycję podajesz Infiltrację, jeżeli nie widziałeś proponuję
pierwowzór czyli całą trylogię Infernal Affairs.

ocenił(a) film na 10
aPosing

21

5 to stanowczo za mało więc pozwolę sobie przekroczyć tą liczbę
Zły porucznik
Urodzeni mordercy
Uzależnienie
Psy
Poniedziałek
Pogrzeb
Chopper
Bez przebaczenia

i wiele innych. Watchmen, urzekło mnie niezwykłą dbałością o szczegóły,
fabułą oraz fantastyczny początek który ma odniesienie do rzeczywistości.
Film nie ma jak dla mnie jakichkolwiek wad, trochę mnie zdziwiło (bardzo
pozytywnie) zakończenie, bo nie było klasycznego happyendu, daltego też
10/10

ocenił(a) film na 9
aPosing

24

Blade Runner - na podstawie książki Dicka

Oldboy - na podstawie mangi

FightClub - na podstawie książki Palahbniuka

V for Vendetta - na podstawie komiksu Moore'a (autora watchmen)

To oczywiście tylko część moich ulubionych filmów - wybrałem te, które oparto na książce/komiksie.

ocenił(a) film na 9
aPosing

Lat 19

-300
-Człowiek w ogniu
-Forrest Gump
-Gladiator
-Wojna Światów
-Trylogia Władcy Pierścieni
-Król Lew

ocenił(a) film na 10
damian68

Cieszę się , że w więkosci pojawiaja sie tutaj konkretne tytuły a nie jakiś shit ;)

ocenił(a) film na 8
aPosing

Sin City BEST :D
za krótki <br/> za krótki <br/> za krótki <br/>

ocenił(a) film na 10
aPosing

21

"Watchmen" zachwycił mnie mnogością wątków, dopracowaniem detali, muzyką, klimatem czasów zimnej wojny i rozbudowaniem charakteru każdego ze strażników - jedynie Ozymandiasz dostał mało czasu dla siebie. W życiu nie widziałem tak skomplikowanej fabuły nie zaniedbującej przy tym zwyczajnej akcji.

Dramatów jakoś nigdy nie doceniałem, więc na uznane tytuły nie ma co liczyć (chyba jedynie "Co gryzie Gilberta Grape'a" mnie zachwycił).
- "Matrix" jako całe uniwersum (trylogia + "Animatrix") - ponieważ pierwsza część świetnie rozwinęła to za co pokochałem film "Oni żyją", a kolejne produkcje dodawały od siebie kolejne drobne elementy. "... Reaktywacja" to najczęściej przeze mnie oglądany film - moja pierwsza myśl, gdy zastanawiam się nad wyborem DVD.
- "Dzień świra" - czy to świat się na mnie uwziął, czy też ja jestem cięty na świat. Genialne przedstawienie człowieka życiem rozczarowanego i przez to na życie w#@rwionego. I do tego takie swojskie...
- "Siedem" - mroczne śledztwo, w którym ani na chwilę nie gości nadzieja. Film z niezmiennym zainteresowaniem śledzę za każdym razem, ale ocenę ma u mnie niższą ze względu na ten swój ch#@erny i donikąd prowadzący pesymizm. Poza tym thriller nad thrillery.
- "RoboCop" - ze względu na klimat, wykonanie oraz historię Murphiego i jego spotkań z OCP
- "Raport mniejszości" - ze względu na świetnie wykreowaną przyszłość i niegłupią historię w nim przedstawioną.
- "More" - genialny film krótkometrażowy utrzymany w podobnie pesymistycznym tonie, co wyżej wymienione.
Wiem, że do pięciu liczyć nie umiem, także "Wall-e", czy 'Hair" juz nie wymieniam.

Pozdrawiam! :)

ocenił(a) film na 10
aPosing

1.Fight Club
2.Matrix
3.Imperium Słońca
4.Forrest Gump
5.Władca Pierścieni/Powrót Do Przyszłości

wiek 21 lat

ocenił(a) film na 9
aPosing

"Dobry, Zły i Brzydki"
"Zabójstwo Jesse'ego Jamesa Przez Tchórzliwego Roberta Forda"
"Helikopter w Ogniu"
"Braveheart"
"Podziemny Krąg"
"Siedem"

ocenił(a) film na 10
aPosing

U mnie Watchmen w wersji Ultimate Cut zasługuje na 10/10 i taką ma.
Oprócz tego 26 filmów na 834 ma taką ocenę i są dodane do ulubionych. Wybacz że podam więcej, ale pogrupuję jak na 5 gryp, tak jak je klasyfikuję ;)

- `dopieszczone widowiska kinowe`: Avatar, Gladiator, Tańczący z wilkami, 5 Element, Matrix, Terminator 2, Park Jurajski,

- `wielkie, "natchnione" przeboje`: Pianista, Skazani na Shawshank, 7 lat w Tybecie, Łowca Androidów, Forrest Gump, Lśnienie, Godgfather,Wyspa Tajemnic, Obcy 1

- `moje dyskusyjne 10`: Piorun, Silent Hill, Final Fantasy Spirit Witchin, La Haine (Nienawiść), Drabina Jakubowa

- `polska klasyka`: Miś, Dzień Świra, Jak rozpętałem II WŚ

- `filmy które się nie ukazały`: wiem, że to głupota, ale dałem 10/10 i dodałem do ulubionych film Fahrenheit 451, który ma wyjść za rok. Zrobiłem tak, ponieważ książka na podstawie której powstaje zmieniła moje życie i jest najważniejszą rzeczą, jaką dotąd przeczytałem.

to niemal wszystkie 10/10 i ulubione. Ponadto mam jeszcze 46 filmów oznaczonych jako ulubione, z ocenami 8 lub 9.

@ aPosing
a Podaj swoje ulubione ;)

ocenił(a) film na 10
Muszrom

ach, przecież są podane zaraz na początku. pardon ;)

ocenił(a) film na 10
Muszrom

;)

Zawsze mozesz tez odwiedzic moj profil i sobie zobaczyc zestawienie moich oznaczonych <3 ;)

ocenił(a) film na 9
aPosing

np.
"BEZ PRZEBACZENIA"
"CIENKA CZERWONA LINIA"
"ŁOWCA ANDROIDÓW"
"MISJA"
"TAŃCZĄCY Z WILKAMI"

ocenił(a) film na 10
aPosing

17

dla mnie Watchmen to najlepszy film ever.
poza tym 5 "dziesiątek"(ogółem mam ich sześć):
-Requiem dla snu
-Sin City
-Forrest Gump
-Truman Show
-Władca Pierścieni: Dwie Wieże

aPosing

Osobiście wystawiłem Strażnikom ocenę 8/10 czyli uważam, że film jest bardzo dobry...i tak jest, chociaż trudno mi opisać dlaczego. Mimo tego, że fabuła jest na początku w ogóle nie zrozumiała, cały film trwa aż 3h (to bardzo długo jak na film akcji) i jest wiele wątków, to nie ma odruchu ziewania ;) Najlepiej wykreowaną postacią był Rorschach - moim zdaniem po prostu miazga, nie przypadł mi do gustu Komediant, a Jon czyli Dr. Manhattan był po prostu trudną w odbiorze postacią.

Na ogół nie lubię filmów o superbohaterach, ale ten film akurat miał jakiś przekaz, nie opierał się tylko na opraniu czyjejś mordy, wszystko miało jakiś sens. Do tego całkiem przyzwoita ścieżka dźwiękowa. Warto obejrzeć.

ocenił(a) film na 10
aPosing

wiek 20... chyba

Donnie Darko
Fight Club
Moon
Pulp Fiction

No i Watchmen ;]

ocenił(a) film na 9
ZeitgeistMovement

Witam ma na imię moje złota piątka to:
1.Mroczny rycerz Nolana.Fenomalna gra aktorska (szczególnie Ledgera) i klimat
2.Imperium kontratakuje.Mroczny klimat,dobra gra aktorów,muzyka (imperial march :D) i świetne walka Vadera z Lukiem
3.Szeregowiec Ryan.Najlepszy film wojenny i tyle.
4.Rocky.Chyba nie trzeba tłumaczyć dlaczego.
5.Transformers.Uwielbiałem bajkę,uwielbiam film :}

ocenił(a) film na 10
aPosing

Z tego co widzę w większości są zamieszczane amerykańskie produkcje, które
już zdobyły dość spore grono swoich zwolenników tzn są zamieszczane tutaj
filmy które dla większości (dla przeciętnego odbiorcy są doskonale znane).
Oczywiście w większości są to filmy bardzo dobre, według mojego skromnego
subiektywnego zdania.

Jednak chciałbym poprosić o zapoznanie się z trochę innym kinem, które nie
miało możliwości zaistnieć w świadomości przeciętnego widza (o ile nie
widzieliście), kina które w pewnym stopniu jest "niszowe", konkretnie
chodzi mi tutaj bardziej o twórczość Abela Ferrary, amerykańskiego
niskobudżetowego reżysera, bo jak można zauważyć większość ujeła w filmie wielowymiarowość postaci w filmie Watchmen (jak w części wypowiedzi pojawia
się opinia o doskonałej konstrukcji postaci Rorschach'a), dlatego też
wydaje mi się godna polecenia twórczość właśnie wspomnianego Ferrary, który
skupia się bardziej na konstrukcji postaci, niż na akcji. Chciałbym jednak
zaznaczyć że Ferrara jest trochę nierówny. Na początek mogę polecić Król
Nowego Jorku (lżejsze) i Złego Porucznika lub Pogrzeb (trudniejsze w
odbiorze).

michalkow112

wiek 19, filmy:

-American Beauty
-Schindler's List
-Leon

użytkownik usunięty
aPosing

25

Braveheart,
Deer Hunter,
Fight Club,
Gladiator,
The Shawshank Redemption,
The Green Mile,
The Mission,
300,
Reservoir Dogs,
Shutter Island,
American History X

użytkownik usunięty

Dodam jeszcze:

The Dark Knight,
Training Day,
Der name der Rose,
Little Big Man,
Tombstone,
American History X,
Scent of a Woman

To chyba na tyle z moimi ulubionymi filmami.

ocenił(a) film na 10
aPosing

czesc jestem Sabina
jest bardzo wiele filmow ktorym moglabym dac najwyzsza note, ale skupie sie na kilku. za dodatkowe kryterium uznam filmy ktore ogladalam najwiecej razy i o dziwo zawsze fajnie mi sie je oglada. kolejnosc bedzie przypadkowa oczywiscie :)
Watchmen
Terminator 2 dzien sądu
Brudny Harry (w sumie wszystkie czesci)
Transformers
Iron man
hee i Watchmen :P
moze filmy malo ambitne, ale dla mnie klasyki swego gatunku, poza tym to tylko maly odsetek. pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
aPosing

1. Robocop - oglądałem gdy byłem mały, miał ogromny wpływ na moją psychikę :) każda scena wypaliła mi się w mózgu, kreacje, efekty, klimat, muzyka, niesamowita brutalność
2. Pewnego razu na dzikim zachodzie - po prostu legenda, wszystko współgra ze sobą jak części promu kosmicznego
3. Szeregowiec Ryan - żaden film wojenny jak dotąd nie przebił dla mnie Ryana, muzyka, Tom Hanks, Sizemore, efekty, brak w wątku romansowego, patos który w przeciwieństwie do np Black Hawk Down jakoś mnie nie raził (a przecież to Amerykanie) - ten obraz to wyznacznik do którego porównuje inne produkcje
4. Dobry, Zły i Brzydki - idealnie wyważony western, zdjęcia, muzyka, główni bohaterowie, (Tuco), rozmach
5. 12 Gniewnych Ludzi - aktorstwo, Fonda, Cobb, niesamowicie wciągający dramat rozgrywający się od początku do końca w jednym pomieszczeniu

ocenił(a) film na 9
aPosing

wiek 26
Lost in Translation
Pulp Fiction
In the Mood for Love
Apocalypse Now
Alien

pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
aPosing

Watchmen najlepszy film o superbohaterach:)
Schindler's List
Fight Club
Człowiek w ogniu
Proof
Into the wild

użytkownik usunięty
aPosing

Mój wiek 19, jeśli kogoś to interesuje.
Hmmm, dałem filmowi 8, ale oglądałem niedawno wersję reżyserską i jej mógłbym wystawić nawet 10, więc chyba zostałem przyjęty na ten temat, tak?:)
Dziesiątkę dałem też filmom:
Dystrykt 9,
Labirynt Fauna,
Braveheart Waleczne Serce,
Wściekłe Psy,
Zły Smak,
Martwica Mózgu,
Aż Poleje się Krew i
IJ Poszukiwacze zaginionej Arki.
Pozdrawiam, Irishfolkfan.

użytkownik usunięty

Sorry, zapomniałem jeszcze o Władcy Pierścieni- jedynce i trójce:)

ocenił(a) film na 9
aPosing

Ode mnie 10/10 za wierną adapatację mojego ukochanego komiksu.

Pozdrawiam fanów Watchmenów :)

ocenił(a) film na 9
Sidzirodzi

PS: Dystrykt 9 i Moon też chyba dostały ode mnie 10/10 :)

ocenił(a) film na 10
aPosing

20

1. Za Kilka Dolarow Wiecej
2. Pulp Fiction
3. Czas Apokalipsy
4. To Nie Jest Kraj Dla Starych Ludzi

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 10
Khaosth

Fajna rzecz. Jak na pracę zaliczeniową studentów jakość jest świetna. Trochę powolny, ale konwencja jak najbardziej ciekawa, zbliżona do Watchmen. No i można spokojnie pobrać sobie na dysk z Vimeo.
8/10

ocenił(a) film na 10
Muszrom

Ja bym powiedział więcej - nie tylko jak na pracę zaliczeniową, ale nawet jak na profesjonalny twór jakość jest świetna. Obróbka i efekty o niebo lepsze od tak promowanego filmiku "the Raven".

ocenił(a) film na 9
aPosing

Wiek 28
The Usual Suspects (Podejrzani)
Dark Knight (Mroczny rycerz)
Skazani na Shawshank
Człowiek z Blizną
Edward Nożycoręki
Moulin Rouge
Władca Pierścieni
Człowiek z Ziemi
Egzorcyzmy Emily Rose

ocenił(a) film na 8
Bartekh28

Co prawda dałem 8/10 ale mam go w ulubionych i jest to jeden z TYCH filmów.

A inne moje propozycje:
- Bestia
- Wzgórze
- Uciekające Kurczaki
- Imię Róży
- Tajemnice Los Angeles
- Mechaniczna Pomarańcza
- Przekręt

Filmów ulubionych mam 46 ale jest to zaledwie 5,5% w skali tego co mam wycenione. Obejrzanych jest duuuużo więcej.

pozdr.

aPosing

Lat 29.
Ulubione filmy (oczywiści poza Watchmenami)
C.K. Dezerterzy
Trio z Belleville
Człowiek z Ziemi
Gran Torino
Okręt
Tajne przez poufne

andgasow

l. 21.

- Podziemny krąg
- Źródło
- Siedem
- Ostatnie tango w Paryżu