7,2 105 tys. ocen
7,2 10 1 104660
6,8 42 krytyków
Watchmen. Strażnicy
powrót do forum filmu Watchmen. Strażnicy

ludzie to było 2,5 godziny wycięte z mojego życia... film był głupi i denny. Sceny, które brały się znikąd... np. w więzieniu o zaostrzonym rygorze nie wiadomo dlaczego policjanci otworzyli wszystkie kraty oprócz naszego jednego superbochatera, żeby więźniowie mogli spalić i pozabijać kilku policjantów...
ogólnie film był bardzo męczący... sam nie wiem dlaczego nie wyszedłem z kina...

ocenił(a) film na 8
Anhinga

I to sie nazywa kulturalna krytyka. Odnośnie kontekstu hist. i licznych nawiązań polecam ci 3 pierwsze linki z poniższego tematu mojego autorstwa:

http://www.filmweb.pl/topic/1122220/Rzecz+o+muzyce+(SPOILER+ALERT+!!!).html

ocenił(a) film na 8
jantar20123

WTF ??
To miał byc koment do Anhingi ;/

ocenił(a) film na 8
dzulynski

Pewnie dlatego ,że usnąłeś :D..............................

ocenił(a) film na 1
dzulynski

Popieram, to był najgorszy film ever!!! W kinie trzymała mnie tylko nadzieja, że w w którymś momencie nastąpi jakiś przełom w akcji... niestety :-(

ocenił(a) film na 9
airzochofake

widac, ze nie widziales wiele filmow, ale to znaczy ze jeszcze wiele rozczarowan przed taba.

ocenił(a) film na 8
dzulynski

superboCHater powiadasz...w sumie to powinienes te 2,5h poswiecic na co innego, to moze bys sobie cos wbil do tego zakutego lba...

ocenił(a) film na 5
dzulynski

Powiadam Ci: Nadzieja matką głupich.
Jestem głupi, bo dałem się omamić.
Dałem się omamić, bo nie przeczytałem komiksu.
Nie przeczytałem komiksu, bo nie jest szeroko dostępny.
Nie jest szeroko dostępny, więc jak mogłem ten film zrozumieć?
Reżyser powinien zadbać o takich głupków jak ja i tak umiejętnie nakręcić ten film, że mimo iż go nie przeczytałem powinienem przynajmniej pobieżnie znać całą fabułę i nie zadawał bym tak prymitywnych pytań.

ocenił(a) film na 8
unknown_soul

to jednak prawda, ze glupich nie sieja...
wylewasz swoje gorzkie zale, w kazdym temacie dotyczacym tego filmu? :)
moze Ty masz juz jakis rodzaj demencji, ze nie potrafisz skumac, ze to nie byl typowy film o superbohaterach, takie trudne?
bardzo dobrze, ze rezyser nakrecil ten film w taki sposob, zeby taki prymityw zadawal takie pytania jak Twoje...moze ludzie w tym kraju wkoncu zrozumieja pewne rzeczy.
cale szczescie, ze niektore filmy nie wszystkim podchodza, bo zalamac by sie mozna bylo,ze mam podobny gust to typa, ktory wypisuje swoje zlote mysli w kazdym temacie, bo mu film nie przypasowal, nie zadbal o wiedze na podstawie czego powstal film...

ocenił(a) film na 8
train_of_thought

Prawda jest taka ,że to nie jest zrobiony w bardzo dobrym odbiorze dla mądrych głupków, lecz dla skretyniałych filozofów.

ocenił(a) film na 8
666wszechmocny666

ej, a tak,zeby dalo sie zrozumiec?
<jebac,ze za krotki>

ocenił(a) film na 8
666wszechmocny666

ej,a tak, zeby dalo sie zrozumiec?
uchyl rabka tajemnicy, objaw ukryta prawde, zdradz sekret Twoj i kolegi Unknown Soul. jak najwieksze matoly, probujecie pokazac, ze ten film to kupa, tylko tak szczerze, kto sie przejmuje waszym zdaniem? Wy sami? wewnetrzna potrzeba? dowartosciowanie? zbyt duze ego? debilizm.
nawet jakby ten film mi sie nie podobal, to i tak bym z Toba piony nie przybil, raczej z liscia na odmule jednokomorkowcu...

ocenił(a) film na 5
train_of_thought

Tarantino podzielił Kill Bill'a na dwie części, żeby widzowi nie mieszać w głowie, a nie starał się upchać wszystkiego w jednym filmie. Już pisałem szanowny Panie, że sam zamysł filmu był bardzo fajny. Coś odmiennego, wyznaczającego nowe nurty. Niemniej jednak od ekranu odrzuciła mnie jego nieuzasadniona brutalność i kiczowatość. Panie, nie wiem w jakim środowisku się wychowałeś, lecz w moim przypadku, gdybyś naruszył moje prawo do nietykalności fizycznej źle byś na tym wyszedł. Nie zamierzam odpowiadać na twoje epitety.

A propos głupka. Przeczytajcie jeszcze raz co przez to słowo rozumiem. Wydawało mi się, że odnosi się do mojej naiwności, a nie do niemożliwości zrozumienia tego filmu.

ocenił(a) film na 8
train_of_thought

Jak jesteś tępakiem to nie zrozumiesz, przykro mi.

ocenił(a) film na 10
unknown_soul

masz rację jesteś głupi...nie czytałem komiksu a jednak nie zgubiłem się w wątkach tego filmu, a retrospekcje nie sprowadziły mnie na ocean niezrozumienia...proponuję abyś napisał do reżysera petycję aby następnym razem, było więcej akcji, wybuchów, mniej dialogów do ogarniania i jednowątkowa fabuła tak byś mógł spokojnie wpieprzać popkorn bez obawy że stracisz sens filmu.

ocenił(a) film na 10
piotrosky

Nie czytałem komiksu i przez to byłem jeszcze milej zaskoczony klimatem filmu i jakże nietuzinkowymi postaciami.

użytkownik usunięty
dzulynski

Również nie czytałem komiksu i nie miałem problemów ze zrozumieniem czegokolwiek.

Chyba na DVD powinna wyjść "SPECIAL RETARDED EDITION" w której zostałaby sama akcja, a film trwałby 40 minut i to byłoby idealne dla co niektórych z tutaj się wypowiadających :)

dzulynski

Moim zdaniem jest to najbardziej beznadziejny film ostatnich lat.
Nie czytalam komiksu.
Ale moj tata i wujek sa fanami komisksow. Ale gdy obejzeli "Watchmen" byli bardziej zawiedzieni niz jak wyszli z innych dennych filmow.
Wszystkie filmy na podstawie komiksow jakie nakrecili byly super. Nawet mi sie niektore podobaly. Ale ten to taka tragedia ze to sie nawet nie miesci w glowie. Zaluje ze starcilam w kinie na ten film 2,5 godz. Moja kolezanka co byla ze mna wyszla po polowie.

użytkownik usunięty
Charlotte_69

Podpisane:
Małgosia, lat 7

"Wszystkie filmy na podstawie komiksow jakie nakrecili byly super."

A zwłaszcza Batman Forever, Batman & Robin, Superman IV, Blade:Trinity, Fantastyczna Czwórka, Spider-Man 3, Punisher:War Zone i Ghost Rider.

ocenił(a) film na 10

Charlote to dziecko Emo - jej ulubiony film to Zmierzch xD, więc trudno, żeby zrozumiała taki film jak Watchmeni. "moj tata i wujek sa fanami komisksow"...dobre :D. Koleżanka też pierwsza klasa, skoro wyszła po połowie zostawiając Cię samą :D. Dzieci powinny mieć bana na pisanie komentów na filmwebie, chyba że dotyczą one bajek :D

ocenił(a) film na 9
Charlotte_69

bluhahaha
Ida ludzie neostrady na ten film mysla ze bedzie zajesupersnaczne, rowwalka na calego, a tu taki zonk... Antybohaterzy, prawdziwy jklimat NOIR, alternatywna historia USA, "superbohaterzy" gina, duzo rozmow i przemyslen, wiele retrospekcji - i to nagle powoduje ze dzieciarnia miesza z blotem ten film. No to zajebiscie, czuje sie wyjatkowo moc powiedziec - to naprawde przelomowe kino w tym gatunku.
Takie godne ubolewania reakcje niemile zaskoczonej widowni, potwierdzaja, ze nie pojeli w ogile filmu, bo nikt nie potrafi wytknac nic ze zlej realizacji, rezyserii itp tylko napisac ze nuda. No nic, wszystko co zmusza do myslenia znajduje w publuice takie a nie inne reakcje i tyle w tym temacie.

dzulynski

Ja nie mowie ze tylko mi sie nie podobal ten film. Ci co byli ze mna sa strasi niz wiekszosc z was tu i czytali zapewne o wiele wiece komiksow i uwazali ze to takie dno ze stracili tylko pieniadze na bilety. Byli naprawde byli zawiedzieni po przeciez jak czytalam im o tym filmie i wiedzieli ze bedzie na podstawie komisku to byli pewni ze bedzie jeden z najlepszych filmow ostatnich lat. A po szli do kina i nie dosc ze stracili czas to jeszcze byli zawiedzieni.\
"Ida ludzie neostrady na ten film mysla ze bedzie zajesupersnaczne, rowwalka na calego, a tu taki zonk..."

No wiesz jak reklamuja tak ten film to sie nie dziw. Bo myslisz ze jezeli przeczytales komiks i jestes zadowolony ze go nakrecili i uwazasz ze wszystkim sie powinno podobac bo przeciez jest to cudownie nakrecone to sie mylisz bo w tych czasach chodzi zeby zachwicic wszystkich widzow tym filmem. A nie tylko tych co przeczytali komiks. Taka juz jest branza filmowa.

użytkownik usunięty
Charlotte_69

"Ci co byli ze mna sa strasi niz wiekszosc z was tu i czytali zapewne o wiele wiece komiksow i uwazali ze to takie dno ze stracili tylko pieniadze na bilety"

Ten film wymaga raz że trochę wiedzy choćby o historii, dwa, zastanowienia się nad nim. Jesli nie podoba się komuś kto ma powiedzmy 12-14 lat (już nie mówię o tym że ktoś w tym wieku nawet nie powinien wejśc na salę) ok, trudno wymagać od dzieciaka żeby to rozumiał, może kiedyś spojrzy na ten film inaczej. Jeśli jednak dorosły człowiek ma problemy z tym filmem...cóż..no offence...

"No wiesz jak reklamuja tak ten film to sie nie dziw."

Ale tu masz rację, film jest reklamowany tak jakby faktycznie był naładowaną akcją nawalanką, kolejnym Spider-manem. Zwiastuny przyciągają do kina całą masę ludzi do których tak naprawdę ten film nie dotrze. Gdybym patrzył tylko na trailery w ogóle bym się nie wybrał do kina, bo są mylące.

"bo w tych czasach chodzi zeby zachwicic wszystkich widzow tym filmem."

Nie. Nie o to chodzi. Sami twórcy przyznają - film jest robiony przez fanów dla fanów. Poza tym to ekranizacja komiksu z ambicjami - takie coś na pewno nie jest dla wszystkich. Nic nie zadowoli wszystkich. Jesli oczekujesz rozwałki i akcji, wybierz film, który to oferuje (jak widzisz na zwiastunach się można przejechać, więc warto też przeczytać jakieś niespojlerujące recenzje), czyli np Transformers (też fajne, ale to oglądam jak chcę dać mózgowi odpocząć ;)). Poza tym - byłem na filmie z żoną - ani ja ani ona nie znaliśmy tego komiksu. I co? I film się nam obojgu bardzo spodobał. Wiec jak widać nie jest tylko dla fanów oryginału.

użytkownik usunięty

PS. Nie wiem ile masz lat, ale ten film ma kategorię wiekową - od 15 ( w Polsce) a w USA R co oznacza że jest po prostu dla dorosłych - tym bardziej nie jest "dla wszystkich".

dzulynski

Jezeli mowisz ze byl to film zrobiony "przez fanów dla fanów" to powinni gdzies umiescc to w trailery ze jest to w tym stylu film. Duzo osob wlasnie poszlo do kina z przekonaniem ze bedzie to kolejny fajny film akcji i sie zawiedli [ ja takze ]. Nie dziwie sie ze teraz pisza ze to dno. Jezeli ktos idzie z przekonaniem ze bedzie to fajny film akcji to gdy natrafia na taki film jak "Watchmen" w ktorym na 2,5 godz filmu przez ok. 30-45 min jest akcja a reszta same dialogi to sa zawiedzeni.

"Ten film wymaga raz że trochę wiedzy choćby o historii, dwa, zastanowienia się nad nim. Jesli nie podoba się komuś kto ma powiedzmy 12-14 lat (już nie mówię o tym że ktoś w tym wieku nawet nie powinien wejśc na salę) ok, trudno wymagać od dzieciaka żeby to rozumiał, może kiedyś spojrzy na ten film inaczej. Jeśli jednak dorosły człowiek ma problemy z tym filmem...cóż..no offence... "

Nie mowie ze nie zrozumieli filmu. Nawet ja zrozumialam. Ale chodzi ze sie wynudzili. Poszli wlasnie z nastawieniem ze bedzie to kolny film typu Spiderman itp. Ci co robili reklamy ukazali ten film jako kolejny film akcji.

ocenił(a) film na 8
Charlotte_69

taaa :) mieli jeszcze przed kinem umiescic napis z neonow "nie ogladaj watchmenow i tak ci sie nie spodobaja, to nie jest film akcji". film ma na siebie zarobic, jasne? a to czy na niego pojdziesz zalezy tylko od Ciebie,a nie trailera, problem maja ludzie, ktorzy nie wiedzieli na co ida, a teraz sa gorzkie zale na FW :)

ocenił(a) film na 9
Charlotte_69

a to Bozia mózgu nie dała? trzeba kurka blaszka myśleć, nawet jak się idzie do kina, i się zainteresować na co się kupuje bilet, a nie jak owce leźć za stadem.

użytkownik usunięty
Charlotte_69

"Nie mowie ze nie zrozumieli filmu. Nawet ja zrozumialam.

Naprawdę? I nudziłaś się? Nie wiem jak to możliwe na filmie, który ma tyle zgrabnych nawiązań do XX wieku, tak polityki jak i kultury, tak zróżnicowane i bogato rozrysowane postacie, interesujące rozważania na tematy, którymi dzieciarnia się zazwyczaj nie interesuje... itd. A, no tak, za mało akcji... Chała.

"Ale chodzi ze sie wynudzili."

Może trzeba było uruchomić mózg, zastanowić się nad tym co na filmie pokazano a nie tylko czekać na łubudubu? Że co? Za dużo wymagam? No tak, jednak jakaś wiedza jest potrzebna żeby to wszystko rozumieć...

Obejrzyj raz jeszcze, ale zrób to za jakieś powiedzmy...10 lat. Zobaczymy co wtedy powiesz ;)

użytkownik usunięty
Charlotte_69

PS. żeby nie było - ja się naprawdę wcale nie dziwię, ze dzieciarnia się nudzi na tym filmie. Co więcej - nie widzę w tym nawet nic złego. Problem tylko w tym - co ta dzieciarnia w ogóle robiła w kinie?

No i faktycznie - trailer jest po to żeby przyciągnąć jak najwięcej widzów do kina, trudno wymagać żeby mówili w nim - "Masz poniżej 18 lat? Odpuść sobie" , "Chcesz tylko zobaczyć nawalankę? odpuść sobie, to nie film dla ciebie". Oni chcą waszych pieniędzy :) Proste.

dzulynski

Jezeli bym miala sie zaczytywac o kazdym filmie jaki chcialabym obejzec to by mi troche to zajelo czasu. Obejzalam trailer i przeczytalam receznje i myslalam ze bedzie to fajny film ale sie zawiodlam. A nie bede siedziec kilka godzin w necie zeby znalesc wszystkie info o tym filmie by podjac decyzje. Jak sie pierwszy raz zobaczy trailer ma sie wrazenie ze bedzie to dobry film akcji.

Wiekszosc ludzi co poszla na ten film nie czytajac wczesniej nic o nim a poszla ze wzgledu na reklamy jakie robily.

Zgadzam sie film musi na siebie zarobic. Ale lepiej zeby nie wypuszczali drugiej czesci bo duzo osob przekonalo sie jakie to dno. Bo teraz duzo osob poszlo nie swiadomie na co ida. A pozniej juz pojda tylko fani i nieliczni ktorzy albo nie ogladali pierwszej czesci albo im sie spodobal ten film.

Do Gieferg: Ja mam 14. Ale rodzice pozwalaja mi na takie filmy chodzic bo nic nie jest juz w stanie mnie przestraszyc. I nie mowcie ze to w takim razie sa dziwni rodzice. Bo oni jeszcze patrza na co ide i na niektore mi nie pozwalaja. Bo ostatnio bylam na "wlatcy moch" i przedemna siedzialo dziecko ktore ma 7 lat. To mozna nazwac paranoja.

Charlotte_69

Wystarczy wejść na filmweb i poczytać opinie takich "osób" jak ty.
A w wieku 15 lat będziesz miała dziecko bo rodzice ci pozwalają, nie rozumiem jak to dziś jest choć nie jestem tak stary.
A chyba drugiej części niema bo komiks się kończy na wydarzeniach w filmie, choć są zmienione.

użytkownik usunięty
Charlotte_69

"Ja mam 14"

Więc ci się nie dziwię :)
Pewnie 14 lat temu jak byłem w twoim wieku też bym nie był zachwycony.

"Ale rodzice pozwalaja mi na takie filmy chodzic bo nic nie jest juz w stanie mnie przestraszyc."

Ale tu nie o straszenie, przemoc czy seks chodzi, ale sam poziom filmu i poruszana tematyka ;) Ten film z pewnością kierowany do 14-letnich odbiorców nie jest i nie tylko dlatego że występują w nim wymienione wyżej elementy, ale właśnie dlatego że taki młody widz najprawdopodobniej się na nim wynudzi.

Bo w kwestii przemocy to powiem tyle że oglądałem Rambo mając lat 9 i nikogo to nie dziwiło.

"Bo oni jeszcze patrza na co ide i na niektore mi nie pozwalaja."

I słusznie ;)

"Ale lepiej zeby nie wypuszczali drugiej czesci"

Bez obaw. Nie wypuszczą. To ekranizacja jednego konkretnego komiksu, on nie ma kolejnych części.

"duzo osob przekonalo sie jakie to dno"

Brak ci szacunku do rzeczy, których nie rozumiesz i do których po prostu musisz dorosnąć. Pogadamy za 10 lat :P

"Obejzalam trailer i przeczytalam receznje i myslalam ze bedzie to fajny film ale sie zawiodlam"

I w tej recenzji napisali że to coś jak Spider-man? o_O

ocenił(a) film na 10

nie ma bardziej prawdziwego i realistycznego filmu na podst komiksu, jest to swoisty geniusz w swojej dziedzinie, na razie niedoscigniony, bo to najlepsza ekranizacja komiksu jaka powstala. Film ktorego ekranizacja byla prawie nie mozliwa (no kurde ni da sie na ludzki rozum, toc to arcydzielo komiksowe) zostala zrealizowana z jak najbardziej pozytywnym skutkjiem. Wielkie brawa dla snydera, ale dzieciaki won do pokemonow, takie filmy dla inteligentnego grona. Dzis w trolejbusie siedze sobie i uslyszalem superduper opinie "taniec z gwaizdami super! naprawde tylko troche aktorstwo takie ło, ale juz lepsze to niz ci watchmeni, weeez to na podst jakiegos komiksu, pierwsze 5 minut sie nie da nawet ogladac bo taka nuda..." glaby.. co za narod, wstydze sie generacji gnojkow.

ocenił(a) film na 10
TheGarbageDump

jezus, pomylilem sie chodzi o kochaj i tancz nie taniec z gwaizdami, w sumie jedno dziadowstwo, ale mimo wszystko poprawiam.

ocenił(a) film na 10
Charlotte_69

'Ale lepiej zeby nie wypuszczali drugiej czesci bo duzo osob przekonalo sie jakie to dno. Bo teraz duzo osob poszlo nie swiadomie na co ida. A pozniej juz pojda tylko fani i nieliczni ktorzy albo nie ogladali pierwszej czesci albo im sie spodobal ten film. '

jedno słowo: rozwalające xD

dzulynski

"Wystarczy wejść na filmweb i poczytać opinie takich "osób" jak ty.
A w wieku 15 lat będziesz miała dziecko bo rodzice ci pozwalają, nie rozumiem jak to dziś jest choć nie jestem tak stary.
A chyba drugiej części niema bo komiks się kończy na wydarzeniach w filmie, choć są zmienione."

Akurat nie masz racji. Nie jestem kolejna taka nastolatka. Bo to ze rodzice pozwalaja mi na ogladanie filmow ktore sa dozwolone od pozyzej mojego wieku to nie znaczy ze taka jestem. Bo rodzice wychowali mnie dobrze. A skoro tak uwazasz a nie masz racji bo mnie nie znasz to juz twoja sprawa.

"Ale tu nie o straszenie, przemoc czy seks chodzi, ale sam poziom filmu i poruszana tematyka ;) Ten film z pewnością kierowany do 14-letnich odbiorców nie jest i nie tylko dlatego że występują w nim wymienione wyżej elementy, ale właśnie dlatego że taki młody widz najprawdopodobniej się na nim wynudzi."

Racja wynudzi sie. Bo wiekszosc osob idzie do kina zeby obejzec film w ktorym sie cos dzieje.. Jakby ten film skrocili o jakas godzine zapewne by mi sie podobal. Bo odleglosc miedzy akcjami byla za dluga.

""duzo osob przekonalo sie jakie to dno"

Brak ci szacunku do rzeczy, których nie rozumiesz i do których po prostu musisz dorosnąć. Pogadamy za 10 lat :P"

Moze tak Tobie sie podobal film mi nie. Nie bede miala szacunku dla rzeczy ktora zostala przereklamowana, moim zdaniem byla dnem.
Ty miej do tego szacunek ja nie.
Raczej nie pogadamy za 10lat bo juz Cie nawet pewnie nie bede pamietac.

użytkownik usunięty
Charlotte_69

"Racja wynudzi sie. Bo wiekszosc osob idzie do kina zeby obejzec film w ktorym sie cos dzieje.."

Wynudzi się bo nie dorósł do tego.

"Coś się dzieje" nie oznacza, że ciągle się biją, strzelają i ścigają. Rózwój wydarzeń następuje również (i przede wszystkim) przez dialogi, tylko tobie się nie chce posłuchać, bo nie możesz się doczekać kolejnej akcji. Wierz, mi to typowe dla nastolatków, na szczęście spora ich częśc z czasem z tego wyrasta czego i tobie życzę :)

"Nie bede miala szacunku dla rzeczy ktora zostala przereklamowana"

Przereklamowana? To ten film u nas w ogóle reklamują?

"Raczej nie pogadamy za 10lat bo juz Cie nawet pewnie nie bede pamietac."

Spoko. Znajdę cię ;)

I jedna uwaga - wiem że będzisz zaprzeczać :)
Zazwyczaj osoby w twoim wieku chcą być uważane za dorosłe, więc każdej krytyce wskazującej na to że dużo się jeszcze musza nauczyć żeby wszystko rozumieć z reguły z oburzeniem zaprzeczają, bo przecież "już są dorosłe" i w dodatku gotowe to udowadniać na każdy możliwy sposób (np picie, palenie, oglądanie filmów, które są przeznaczone dla dorosłych również się pod to kwalifikuje:) sposobów na udowadnianie jaki to sie jest dojrzały jest wiele). Niestety sam sposób w jaki krytykujesz ten film dowodzi tego, że jego jedyną wadą jest to że jest dla ciebie za trudny. Nie wskazujesz żadnych wad, nie masz żadnych argumentów. Ok, nie podobał ci się, świetnie. Wiemy z czego to wynika. Życzę na tyle intensywengo poszerzania horyzontów by za kilka lat potrafić takie filmy jak ten albo docenić, albo umiejętnie skrytykować. Nie poprzez gadanie że "za mało akcji" kiedy to nie jest typowy film akcji i w jegowypadku "za mało akcji" nie jest żadną wadą.

Pozdrawiam

""Coś się dzieje" nie oznacza, że ciągle się biją, strzelają i ścigają. Rózwój wydarzeń następuje również (i przede wszystkim) przez dialogi, tylko tobie się nie chce posłuchać, bo nie możesz się doczekać kolejnej akcji. Wierz, mi to typowe dla nastolatków, na szczęście spora ich częśc z czasem z tego wyrasta czego i tobie życzę :) "

Sluchalam dialogow. "Cos sie dzieje" to wlasnie chodzi o bijatyke, strzelanie, zabijanie, ucieczke a nie rozmowe dwoch [lub wiecej].

"Spoko. Znajdę cię ;) "

Zycze powodzenia.. bo Ci sie przyda.

"I jedna uwaga - wiem że będzisz zaprzeczać :)
Zazwyczaj osoby w twoim wieku chcą być uważane za dorosłe, więc każdej krytyce wskazującej na to że dużo się jeszcze musza nauczyć żeby wszystko rozumieć z reguły z oburzeniem zaprzeczają, bo przecież "już są dorosłe" i w dodatku gotowe to udowadniać na każdy możliwy sposób (np picie, palenie, oglądanie filmów, które są przeznaczone dla dorosłych również się pod to kwalifikuje:) sposobów na udowadnianie jaki to sie jest dojrzały jest wiele). Niestety sam sposób w jaki krytykujesz ten film dowodzi tego, że jego jedyną wadą jest to że jest dla ciebie za trudny. Nie wskazujesz żadnych wad, nie masz żadnych argumentów. Ok, nie podobał ci się, świetnie. Wiemy z czego to wynika. Życzę na tyle intensywengo poszerzania horyzontów by za kilka lat potrafić takie filmy jak ten albo docenić, albo umiejętnie skrytykować. Nie poprzez gadanie że "za mało akcji" kiedy to nie jest typowy film akcji i w jegowypadku "za mało akcji" nie jest żadną wadą. "

Nie uwazam sie za dorosla, duzo osob mi mowi ze jestem troche dojzalsza od rowiesnikow intelektualnie ale nie chce udowodnic tego po przez palenie, picie, a jezeli uwazasz ze filmu typu "watchmen" sa nie dla mnie to bardzo wspolczuje ze wierzysz tym jakie robia bariery wiekowe. Bo w calej polsce w roznych kinach ten film jest od roznych barier wiekowych. Nie jest dla mnie za trudny. Ogladam duzo filmow psychologicznych wiec akurat pod tym wzgledem nie masz racji. Jezeli nie jest to typowy film w akcji to czemu tak go reklamuja ?

A nie tylko mi sie nie podoba ten film.. warto poszukac czasem w internecie niektorych wiadomosci. Ostatnio czytalam ze 69.8% osob jakie poszlo na ten film sa zawiedzieni spowodu braku akcji. Coz nie jestem jedyna.

użytkownik usunięty
Charlotte_69

"duzo osob mi mowi ze jestem troche dojzalsza od rowiesnikow intelektualnie"

To wolałbym nie słyszeć co ci mniej dojrzali by powiedzieli o Watchmen.

"Ostatnio czytalam ze 69.8% osob jakie poszlo na ten film sa zawiedzieni spowodu braku akcji. Coz nie jestem jedyna."

Pitu pitu. Źródło proszę, aż ciekaw jestem kto takie bzdury wypisał i szczerze mówiąc sądze że wymyślasz to na poczekaniu :) Póki co film ma na największym światowym serwisie filmowym całkiem wysoką ocenę 8,1/10 z ocen z ponad 40 tys. głosów.
http://www.imdb.com/title/tt0409459/

"a jezeli uwazasz ze filmu typu "watchmen" sa nie dla mnie"

Oczywiście że nie są dla ciebie. Jakby były dla ciebie to byś nie pisała głupot że film jest zły bo akcji za mało :)

"Jezeli nie jest to typowy film w akcji to czemu tak go reklamuja ?"

Żeby wyciągnąc kasę od takich jak ty :) Reklama służy temu by sprzedać dany towar.

dzulynski

"Wystarczy wejść na filmweb i poczytać opinie takich "osób" jak ty.
A chyba drugiej części niema bo komiks się kończy na wydarzeniach w filmie, choć są zmienione."

Jezeli po tym co tu pisze myslisz ze jestem kolejna taka nastlotka to chyba ladnie sie mylisz. To ze rodzice pozwalaja mi chodzi na filmy ktore maja zakres wiekowy od 15lat. to nie znaczy ze jestem puszczalska.

"Ale tu nie o straszenie, przemoc czy seks chodzi, ale sam poziom filmu i poruszana tematyka ;) Ten film z pewnością kierowany do 14-letnich odbiorców nie jest i nie tylko dlatego że występują w nim wymienione wyżej elementy, ale właśnie dlatego że taki młody widz najprawdopodobniej się na nim wynudzi. "

No rzeczywiscie wynudza sie napewno skoro film jest nudny. Ale wy uwazacie inaczej bo znacie komiks i jestescie jego fanami. To juz jest tylko i wylacznie wasz problem.

użytkownik usunięty
Charlotte_69

"Ale wy uwazacie inaczej bo znacie komiks i jestescie jego fanami."

Nie znam tego komiksu. Nigdy go na oczy nie widziałem i tym bardziej nie jestem jego fanem.

To jestes jednym z niewielu wyjatkow. Zadowolony ? Mozesz czuc sie wyrozniony.

dzulynski

Sorry ze napisalam odpowiedz dwa razy.. ale myslalam ze tamto sie dodalo

użytkownik usunięty
Charlotte_69

Mi brakuje do formalnej dorosłości półtora roku i jakoś nie miałem problemów ze zrozumieniem tego filmu. Powiem więcej, film bardzo ładnie i zgrabnie przekazał ukryte w nim przesłanie. Naprawdę nie rozumiem opinii wielu ludzi, którym film nie podobał się ze względu na (cytat): "Mało akcji było w tym filmie, a przecież to film o superbohaterach".

Ludzie!
Wystarczyło przeczytać jedną recenzję, aby zrozumieć o czym jest ten film. Teraz przynajmniej już wiem, jacy ludzie zawsze stoją przede mną w Multikinie/Cinema City i pytają się kasjerów jakie filmy są wyświetlane... Takie rzeczy to w domu się ustala.
No, wyżaliłem się.
PS. Gieferg, do tego filmu nie potrzeba 18-stki. Wystarczy odrobina wiedzy o historii, troszeczkę inteligencji i sprawa załatwiona. I tego w polskim społeczeństwie bardzo brakuje, co widać na każdej płaszczyźnie, politycznej również.

użytkownik usunięty

"PS. Gieferg, do tego filmu nie potrzeba 18-stki. Wystarczy odrobina wiedzy o historii, troszeczkę inteligencji i sprawa załatwiona."

Oczywiście, wcale w to nie wątpię, nie chodzi o formalną dorosłośc, tylko o dorosłośc, że tak powiem intelektualną. Sam znam osobiście kilka osób sporo poniżej 18-tki które nie miały z tym filmem żadnego problemu.

ocenił(a) film na 10
Charlotte_69

stary, gadasz z jakims beton dzieciuchem, ktory ma w ulubionych "zmierzch", mowi to samo za siebie, to nie jest materiał na dyskusję. Ona jest zreszta jeszcze zbyt mloda zeby w ogole konstruktywnie i sensownie myslec. Daj sobie spokoj, takie dzieci przemina jak szambo w mojej kanalce, znajdą se prawdziwego chłopaka i nie będą oglądać romansów z chłopcami z przeważającą ilością testosteronu. Znajdzie im sie jakis nowy "powalajacy aktorsko i efekciarsko" film, z "zaskakujacymi dialogami" w ktorym 2/3 filmu to bezplciowe romansidlo, specjalnie nie wymagające myślenia. Towarzyszy temu wszystkiemu banda aktorzyn i mierny budżet, wsystko to na podst. książki, która garśćiami kradnie z dobrze znanych i lubianych schematów (tutaj anny rice) jednocześnie stuprocentowo spłycając całą warstwę fabularną plagiatowanego utworu, wszystko po to aby pojął to najgłupszy i najmniej wymagająćy odbiorca. Najwięksi protoplaści horroru (vide stephen king) zrównali w wypowiedziach ową popelinę do poziomu zera. Czytałem parę stron, mistrz King nie mylił się w swojej wypowiedzi nazywając tą całą Meyers największym beztalenciem popularnej literatury. Co ciekawe uznał, że Rowling w przeciwieństwie do tej tandeciary to jest świetna pisarka, z tym też się mogę zgodzić.

Jeszcze jedno, chyba prędzej mnie kanonizują, zanim gamonie pojmą, że ten komiks to nie żadna seria i nie będzie "części drugiej" , ponieważ jest to stary, jednostrzałowy klasyk króla komiksu.

użytkownik usunięty
TheGarbageDump

"to nie jest materiał na dyskusję. Ona jest zreszta jeszcze zbyt mloda zeby w ogole konstruktywnie i sensownie myslec."

No niestety wygląda na to że masz rację.

ocenił(a) film na 10

Poza tym,lepiej spojrzeć na imdb, watchmen mają tam 8,1, pytam się więc: jakie 69% ludzi wychodiz z seansu zawiedziona? Ogólnoświatowa opinia uważa film za świetny. Chyba zawiodłem się na inteligencji i zrozumieniu tego narodu, trzeba być ślepym, żeby nie dostrzec arcydzieła.

ocenił(a) film na 10
TheGarbageDump

byłem na tym filmie w kinie już 3 raz i za każdym razem film jest ciekawszy, wstydze się za to swojego narodu i ludzi którzy nie potrafią zrozumieć tego filmu i dają mu ocene 1 tłumacząc że jest za mało akcji aaaaaargh! śmieje się też z ludzi którzy wychodzą z seansu w środku filmu, i to śmieje sie zawsze na głos żeby głąby słyszały na pierwszym seansie na jakim byłem cała sala była zapełniona, a na ostatnim było ze 20 osób, tłumy waliły drzwiami i oknami na "wspaniały"(sarkazm) "Kochaj i Tańcz" widać po prostu że jako naród jesteśmy prostakami(przynajmniej wiekszość) mojej dziewczynie Watchmen się podobał i to bardzo, pewnie dlatego że mamy podobny gust jeśli chodzi o filmy, ale jej kuleżaneczce psiapsiułeczce sie nie podobał bo NIE BYŁO AKCJI T_T płacze nad naszym narodem prostych ludzi którzy potrafią się śmiać nawet chodząc po Oświecimskim obozie zagłady(byłem kiedyś i na własne oczy widziałem taką chorą sytuacje)

ocenił(a) film na 10
homer700

Dzisiaj idę na seans drugi raz...a z dzieciakami się nie dyskutuje i tak się jej jeszcze wszystko pozmienia z tysiąc razy, film jest genialny i ma zadatki na kultową pozycję, musi tylko upłynąć troszeczkę czasu.

ocenił(a) film na 7
piotrosky

popieram!