PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=732742}

Wdowy

Widows
2018
6,3 18 tys. ocen
6,3 10 1 18321
6,7 55 krytyków
Wdowy
powrót do forum filmu Wdowy

Spodziewałem się czegoś innego na ekranie po bardzo dobrze skrojonych zapowiedziach.
Miałem wrażenie, że w końcu doczekam się na mocny babski film od początku do końca. I się przeliczyłem. Nie przekreślam tego filmu, bo nie był zły. Jest dobry i da sie oglądać.
Mam jeden problem, że więcej czasu ekranowego mają mężczyźni.Tak to odczułem.
Sam film to miasto Chicago w całej okazałości. Tu główną rolę gra brudna, chicagowska polityka, układy, łapówki, haki. Do tego dodajmy jeszcze jeden źle zaplanowany skok i mieszanka tych składników daje nam dosłownie wybuchowy przepis na scenariusz. W przypadku czterech kobiet przepis na rewanż. Jak to w takich filmach, których każdy widział tysiące musi być plan. W dobrze zrobionych filmach trwają przygotowania, liczenie, obserwacje itd. Tu jakoś tak wszystko niby było, ale zrobione po łebkach. Nie czułem tego podniecenia planem. Wyglądało to trochę sztucznie. Nasze przysłowiowe wdowy w przeciągu kilku scen są już gotowe na wszystko. Jeszcze raz napiszę, że ogląda się to ok, ale do mnie to nie przemówiło. Żeby było fajnie i politycznie poprawnie nasze 4 główne bohaterki pochodzą z różnych warstw społecznych. Jest też nasza Amerykanko-Polka Alicja, której inteligentna babcia pomaga w znalezieniu pracy w internecie. Sama Alicja też odnajduje szczęście w ramionach mężczyzn dobrze płacących. Elizabeth Debicki jako aktorka nawet mówi kilka zdań po polsku.
Film podzielony jest na dwie cześci. Pierwsza polityczna, gdzie trwa walka wyborcza. Druga cześć to już 4 wdowy, plan skoku i jego wykonanie. Dwa wątki mieszają się, a w pewnym momencie mają wspólny punkt. Wszystko się wyjaśni do końca.
Świetne nazwiska robią ten film. Viola Davis jako liderka daje radę. Liam Neeson i Colin Farrell też namieszają. Jednak jestem zdania że całość można zamknąć w 90 minut a nie 2 godziny. Dobry film na sobotni wieczór z dobrą akcją, pościgami i polityką.
Ocena 6 ******

ocenił(a) film na 7
ksdiamante

A co to za problem że więcej czasu dostają faceci?

ocenił(a) film na 7
Lukasz_Broda

Taki sam, jak gdybyś włączył sobie "Chłopców z ferajny", a oglądałbyś ich żony (hm, ciekawe jak scorsese zrobiłby taki film).

ocenił(a) film na 7
litwosxd

Żony "Chłopców z ferajny" były całymi dniami zajęte plotowaniem więc kto chciałby to oglądać?

Za to partnerami "Wdów" są gangsterzy więc oczywiste że ich wątek może ciekawić widzów.

ocenił(a) film na 7
Lukasz_Broda

Wydaje mi się, że sprowadzanie kobiet do osób które cały dzień plotkują jest niestety wytworem naszej seksistowskiej kultury ;) Ale tak jak zasiadasz do "Chłopców" żeby obejrzeć gangsterów, tak rozumiem, że kiedy dostajemy wreszcie filmy w których kobiety mają przejmować kontrolę, rozczarowujące będzie przeznaczanie dużej ilości czasu ekranowego mężczyznom.

ocenił(a) film na 7
litwosxd

To akurat nie jest moim wytworem wyobraźni tylko tak przedstawił je Scorsese.

Co do tego filmu to można być pewnie rozczarowanym, ale nie wiem czy zaliczałbym tego do wad filmu. Najbardziej liczy się jednak historia, a nie która płeć ma najwięcej czasu na ekranie.
W końcu z takim "Czasem Apokalipsy" najbardziej kojarzymy Duvalla czy Brando którzy na 3 godzinny pojawiają się na 20 minut.

ocenił(a) film na 7
Lukasz_Broda

Generalnie się zgadzam, film może być wspaniały i bez bab, no ale właśnie w kontekście zjawiska jakim jest odkrywanie kobiet w kinie na nowo, rozczarowanie małą ilością wdów we "Wdowach" może wpływać negatywnie na odbiór. Ale nie ma co teoretyzować, dzisiaj premiera, trzeba wkrótce obejrzeć ;)

ocenił(a) film na 8
ksdiamante

idiotyczna opinia - to jeden z najlepszych amerykańskich filmów ostatnich lat

ocenił(a) film na 6
ksdiamante

Zgadzam się. Jestem rozczarowany, choć również dlatego, że od tego reżysera spodziewam się dobrego/bardzo dobrego kina, a tutaj otrzymałem dramat na 6/10 w skali filmwebu. Sama historia miała sprawiać wrażenie wiarygodnej, tak też została przedstawiona. Jednak scenariusz był momentami zbyt naciągany, aby uznać tę historię za mogącą wydarzyć się w rzeczywistości. W dodatku podczas seansu miałem wrażenie, że reżyser błądzi na około głównego wątku, zatracając meritum historii czyli przygotowanie do rabunku.
Na ogromny plus praca kamery. Pomysły na ujęcia, czy przechodzenie do poszczególnych scen.

ksdiamante

Zgadzam się z Twoją opinią odnośnie filmu, aczkolwiek moim zdaniem ocena powinna być ciut wyższa. Całość oglądało się dobrze (bo i scenariusz niezły i pomysłowe ujęcia miasta), ale brakowało mi w tym filmie bohaterek. Może gdyby zmienić z dwie, trzy sceny z ochroniarze albo Neesonem na te z bohaterkami? Mam też wrażenie, że w wątku Polki zabrakło z jeszcze jednej sceny konfrontacji z jej matką.

ocenił(a) film na 8
ksdiamante

To prawda, w przeciwieństwie do książkowego pierwowzoru (w którym zdecydowanie postawiono na ukazanie losów i relacji między wdowami), w filmie McQueen dodał nowe wątki, a mnie zaskoczyła ich mnogość. Mamy tu bowiem girl power, brudną politykę, trudną relację ojciec-syn, nierowności rasowe... Podobał mi się ten przeplataniec, choć można było bardziej postawić na historię tytułowych czterech kobiet.