PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=687674}

Wolny strzelec

Nightcrawler
2014
7,5 137 tys. ocen
7,5 10 1 136626
7,2 79 krytyków
Wolny strzelec
powrót do forum filmu Wolny strzelec

smiech..

ocenił(a) film na 8

brak nominacji dla Jake'a jest co najmniej smieszne..

ocenił(a) film na 8
maaks816

za to pożal się boże Bradley Cooper i denny Cumberbatch, MASAKRA

discoxdiva

Tęż z tego leje...

ocenił(a) film na 7
maaks816

Też nie rozumiem braku nominacji dla niego. Co roku takie wtopy - z najgłośniejszych to w 2011 brak dla T.Swinton i M.Fassbendera, 2014 dla L.di Caprio a praktycznie co roku, tradycyjnie, pomija się wybitne role Afroamerykanów czy Latynosów w amerykańskim kinie. Norma...

ocenił(a) film na 10
maaks816

Ja też jestem w szoku. To, co Jake zrobił w tym filmie, to jest najwyższa liga światowa. Ciarki na plecach miałam przez cały film!

ocenił(a) film na 9
tsst

to prawda, szkoda, ze praca Jake zostala niedoceniona

ocenił(a) film na 7
maaks816

Cooper w nominacjach to dopiero nieporozumienie. Co prawda nie widziałem jeszcze tego całego snajpera, ale obserwowałem go w paru wcześniejszych filmach i stwierdzam, że to miernota aktorska.

ocenił(a) film na 7
Maxter21

Wypowiedź z cyklu "nie znam się, ale się wypowiem". Przykład pierwszy z brzegu - Matthew McCounaghey. Snajpera nie widziałeś, ale wiesz jak zagrał Bradley...

ocenił(a) film na 7
urak

Pisałem, że we wcześniejszych produkcjach grał słabo. Czytaj ze zrozumieniem.
Poza tym zobaczyłem tego całego snajpera i Bradley zagrał tam trochę lepiej, niż w poprzednich filmach, ale nie ma się czym zachwycać.
Z poziomu słabego awansował na przeciętniaka. Wow.
Brak nominacji dla Gyllenhaala kosztem Coopera dalej jest absurdem.

ocenił(a) film na 7
Maxter21

Wydaje mi się, że to raczej ty masz kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem. To, że ktoś średnio grał w poprzednich filmach nie oznacza, że już zawsze będzie średni. Filmu nie oglądałeś, a Bradleya oceniasz pochopnie, chociaż też nie spodziewam się jakichś fajerwerków po jego roli, jeśli w ogólę obejrzę Snajpera.

Z drugiej strony Jake Gylenhaal zagrał świetnie, czuć było z jakim typem bohatera mamy do czynienia, ale wydaje mi się, że postać Louisa moim zdaniem nie była strasznie wymagająca, aczkolwiek ten wymuszony uśmiech to było coś świetnego.

ocenił(a) film na 7
urak

Jeśli ktoś ciągle gra słabo, to prawdopodobieństwo, że zagra wybitnie jest bliskie 0.
Niestety masz ewidentny problem z czytaniem i wyciąganiem wniosków ponieważ wyraźnie napisałem:

"Poza tym zobaczyłem tego całego snajpera i Bradley zagrał tam trochę lepiej, niż w poprzednich filmach, ale nie ma się czym zachwycać."

A ty w kolejnym swoim poście zarzucasz mi, że owego filmu nie widziałem. To Twój pierwszy błąd.

Twój drugi błąd to zarzucenie mi nieumiejętności czytania ze zrozumieniem, gdyż nigdzie nie pisałem nieprawdziwych wniosków po przeczytaniu jakiegokolwiek posta.

ocenił(a) film na 7
Maxter21

W pierwszym poście napisałeś, że filmu nie widziałeś (chyba, że zwrot "Co prawda nie widziałem jeszcze tego całego snajpera" oznacza coś innego...) więc nie wiem o jakim braku podstaw mówisz. W drugim poście jedynie pisałem sprostowanie do pierwszego, więc nie wiem o czym mówisz.

Cieżko się z tobą pisze, a ta dyskusja jest po prostu jałowa.

ocenił(a) film na 7
urak

Mówię o braku podstaw, by uznać rolę Coopera za wybitną na podstawie jego wcześniejszych ról.

Co do dyskusji to racja, kończymy.

ocenił(a) film na 8
maaks816

Sam film 8/10 głównie dzięki Jake'owi, który zasługuje na absolutną dyszkę i nominację. Genialna rola. Co roku śledzę Oskary, oglądam nominowane filmy, porównuję gry aktorskie i zaczynam zdawać sobie sprawę, że cała ta farsa z roku na rok się coraz bardziej kompromituje.

użytkownik usunięty
maaks816

Świetna gra, mam żal tylko do sceny z lustrem, że nie robił go dłonią. Zasłużył na co najmniej nominację.

ocenił(a) film na 8

uderzając dłonią w lustro mógłby się skaleczyć , Louis zapewne nie pozwolił by sobie na taki nie praktyczne ekscesy , także scena ta idealnie pasuje do ogólnego wizerunku postaci ;)

maaks816

Postać jest bardzo przerysowana, groteskowa wręcz, co oczywiście było świadomym zamiarem. Ale dobra gra aktorska, nie jest uprawianiem kabaretu na ekranie. Dla mnie bardzo płaska rola (choć ciekawa) i raczej do tego filmu już nie wrócę.

ocenił(a) film na 8
Borsux

Oczywiście że płaska przecież każdy podrzędny aktorzyna mógłby tak zagrać.

ocenił(a) film na 8
Borsux

Płaska rola? Przerysowana postać? Absolutnie się nie zgodzę. Rewelacyjnie zagrał psychopatę, który potrafi naśladować pewne emocje, odczuwane przez normalnych ludzi, ale ich sam nie czuje. Zagrał bardzo powściągliwie, właśnie tak jak zachowują się psychopaci - chłodni, opanowani. Tylko raz wybuchnął, ale już za moment znów był wcieleniem zdystansowania. Grał przede wszystkim mimiką, spojrzeniem, drobnymi gestami. Cholernie wymagająca i złożona kreacja.

maaks816

Właśnie obejrzałem i też mnie dziwi brak nominacji. Chociaż, nie widziałem pozostałych nominowanych, pierwszoplanowych aktorów, może po prostu konkurencja była tak liczna i równie dobra, że nie starczyło nominacji dla wszystkich?

ocenił(a) film na 8
szmyrgiel

Taaa nie wiem co w Snajperze zrobił Cooper ale to musi być kreacja na miarę tej DDL z There Will Be Blood skoro Jake wypadł ze stawki.