PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=632382}

Wróg numer jeden

Zero Dark Thirty
2012
7,1 71 tys. ocen
7,1 10 1 71374
7,3 50 krytyków
Wróg numer jeden
powrót do forum filmu Wróg numer jeden

Najzwyklejsza amerykanska propaganda. Na cały świat zresztą, żeby ludzie nie gadali i nie mysleli o
podwyzszanych podatkach, o drożejącym paliwie i produktach użytku codziennego. Ataki na WTC
to ściema, wiec i całe działania amerykanskie pozniej to jeden wielki akt bandytyzmu. W filmie nie
raz przewija sie tekst "zabiłes 3000 osob", a kazdy kumaty od kilku lat wie, ze WTC to sprawka CIA,
aby mieć usprawiedliwienie na dobranie sie do ropy. W filmie zaś widzimy bande kołnierzyków
siedzacych na stołkach i kręcących sie z kąta w kąt i szukających dziury w całym. Miliardy dolarów
wydawane na ich pensje, zaopatrzenie, łapowki i konsumpcje, podczas gdy ponad pół miliona
amerykanow umiera w ojczyznie na choroby - na to nie ma pieniedzy. Idealna wzmianka o sytuacji
w Iraku byl w JACK REACHER gdzie Tom Cruise opisuje snajpera, jako czlowieka, ktory przez 2
lata dzien w dzien siedzial z luneta i obserwował tubylców. 2 lata, dzien w dzien bez strzału. Rząd
"US&A" sam wszczyna konflikty i karmi tą żałosną papką reszte swiata. W zabicie Binka tez nie
wierze, dobrze sie znali z Bushem przed WTC, ale cos trzeba dac dla opinii publicznej, żeby miał o
czym paplać.

ps. wczoraj w Teleekspresie dziennikarz czytal do artykulu o nowym klocku w miejscu WTC i
przypomniał łaskawie, ze wierze runeły w 2001 roku z rąk "terrosrystów"... co za bullszit...

ocenił(a) film na 2
colagio

Mnie osobiście rozśmieszyła ta scena, w której z ust aktorów padają słowa jakoby wraz z objęciem stołka prezydenckiego przez Obame cudownie zakończyły się wszelkie tortury. Piękna papka, szkoda, że wszystkie dokumenty, które wyciekły, a było ich naprawdę wiele mówią o czymś całkowicie innym.

ocenił(a) film na 9
factoradic

Oglądaliśmy ten sam film? Bo ja miałem dziwne wrażenie, że w filmie aktorzy mówią, że niby ustały tortury, a sami je stosują. Co dowodzi właśnie, że te całe rzekome zaprzestanie tortur to tylko szopka medialna

ocenił(a) film na 2
MikiVeB

Tak, ten sam :) Oglądałem go tylko raz i to dość dawno temu, ale niedługo będę miał okazję zobaczyć go ponownie, więc wtedy dokładnie odpiszę o jaką scenę mi chodziło.
Jeżeli dobrze pamiętam to właśnie było coś takiego, że Pani grana przez Chastain się bardzo zdziwiła, że trwają tortury. I to mnie chyba rozbawiło.
Ale obiecuję, że jak tylko zobaczę film jeszcze raz to to sprostuję :)

ocenił(a) film na 9
factoradic

Nom, o tym samym mówimy;) Tylko ja właśnie odbrałem to w ten sposób, że ona jest zdziwniona, że trają tortury, gdyż od czasów Obamy zabrania się o nich mówienia, a w filmie dowiadujemy się, ze to prawdziwy bullshit

ocenił(a) film na 7
MikiVeB

ku* wa jaki Ty jesteś pusty - do założyciela

ocenił(a) film na 5
Maverick0069

...cóż za głębia...

ocenił(a) film na 8
MikiVeB

proste...widze ze nie wielu potrafi czytac ze zrozumieniem :P Racja po Twojej stronie...

ocenił(a) film na 5
colagio

Dokładnie.
Tego oglądać się nie da.

colagio

Czy film jest dobry czy nie to subiektywna opinia każdego kto go oglądał ale błagam Cię nie wypowiadaj się o sprawach o których nie masz pojęcia bo ja byłem w NY 11 września i widziałem co działo się potem na miejscu Ty prawdopodobnie pakowałeś właśnie tornister do podstawówki więc ostrożnie z wygłaszaniem spiskowej teorii dziejów bo obrażasz pamięć ludzi (między innymi kilku mi bliskich) którzy wtedy tam zginęli...

colagio

i proponuje ograniczyć się do kina rozrywkowego typu JACK REACHER.... myślę że to odpowiedni poziom

ocenił(a) film na 10
colagio

hahaha :D Kocham polskich znawców teorii spisowych, mów dalej Einsteinie.

ocenił(a) film na 5
Luevano

Gwoli ścisłości, Einstein nie był wcale mega geniuszem... Wrecz przeciwnie, sam przyznał Tesli, ze jest baranem. Ale wiesz lepiej...

Jesli chodzi o post wyżej, czlowieka, ktory stracił kogos w gruzach WTC... to że widzialeś co sie działo, znaczy ze to nie był inside job? nie podajesz zadnego argumentu, jedynie wygłaszajac pseudo dorosłe teksty jakim to gówniarzem jestem... ale fakty są po mojej stronie. przeszukaj google w temacie. Przeszukaj niezalezne materiały - od tego jest internet. Wtedy pogadamy. i Tak, wole akuratJacka Reachera, tam przynajmniej nikt mi nie wciska kitu. Pozdro.

ocenił(a) film na 8
colagio

ta ta...a w UFO wierzysz? przeszukaj google tam sa "NIEZALEŻNE MATERIAŁY" poszukaj tez w goglach o efekcie cieplarnianym....tez sa "NIEZALEŻNE MATERIAŁY" ...poszukaj tematu o witaminach tam tez sa "NIEZALEŻNE MATERIAŁY"...i na koniec poszukaj w google o wierze...tam tych Twoich NIEZALEZNYCH MATERIAŁÓW od chu chu...ect ect...i zebys zrozumial o co mi chodzi EXPERCIE...to zapytam sie Ciebie czy podkładałeś z chłopakami ładunki pod WTC??
NIE?
...to wez sie synku nie rob expertem i wszechwiedzacym bo gówno wiesz tak jak kazdy z nas...naogladales sie filmów o tresci spiskowej i myslisz ze pozjadales wszystkie rozumy...
I aby bylo jasne nie mam zdania na ten temat (czyt. WTC)...nie trzymam zadnej ze stron bo mnie tam nie bylo...a temat "bajek" znam od dziecka bo czytała mi mama...a ile ludzi tyle opini....wiec uspokoj sie i zmierz se cukier bo chyba Ci skoczyl...
Pokazałbym Ci to w formie graficznej to ale nie wiem gdzie mam kredki świecowe...bo juz dawno skonczylem przedszkole...

ocenił(a) film na 9
Cyg4n

Nic dodać, nic ująć...

colagio

Nie jesteś sam.Są ludzie którzy wierzą że Elvis żyje,że nie było drugiej wojny światowej,że żydów zabijali Polacy nie Niemcy lub że nie było Holokaustu,zamach na WTC to ściema,a w Roswell przetrzymują kosmitów.Są tacy co otrzymują te informacje prosto od Boga.Twoje źródła też są tego rodzaju?

ocenił(a) film na 5
llama777

...ta... a piernik i wiatrak mają tyle samo liter...

Twoje źródło to fakty w tefałenie? i inne oficjalne media? Nie myl pojęć, wiara w zycie Elvisa to tak samo jak wierzyc w Jezusa...

...zresztą... proste pytanie: były 2 samoloty, po jednym w każdą wieże... a 3 budynek od czego sie zawalił?

colagio

Czy myślisz że CIA potrzebowałaby zabijać 3000 swoich obywateli aby wejść do jakiegoś kraju???
Hitler żeby wypowiedzieć nam wojnę ilu Niemców zabił?? Sześciu?

ocenił(a) film na 5
llama777

...tak, tak właśnie myśle. Nie chce traktować Cie jako ośmilatka, ale sprawiasz takie wrażenie. Nic tak nie usprawiedliwia ataku na inny kraj niz poparcie społeczeństwa. Myslisz, ze ilu byloby amerykanskich wojaków, ktorzy poszliby tam z rozkazu? 100 000? Dzieki temu, ze poszli tam po "terrorystów, ktorzy nas zaatakowali" poszło 10 mln. Podobnie z I wojną swiatową. Lusitania płynie w obszar wojenny, gdzie wszyscy sie domyslali jak bedzie. Jest bum, są niewinne trupy i Wujek Sam idzie na wojne. Sprawa rozdmuchana i poborowych miliony. Poczytaj.

Wujek Adolf? "Nam" wojne? Tzn Polsce? Gupi jesteś czy co? On zaatakował Polske pierwszą, z nienacka bo najbardziej nas sie bał. Naród waleczny, dlatego tak bardzo zniszczony w trakcie wojny... Zreszta... uzupełnij wiedze, Hitler szedł po cały świat, a nie po Polske. Obejrzyj na u tube "Ochrona Hitler", 13 odcinkowy serial BBC.

Bullshit Numer Jeden obejrzyj za rok, jak otworzysz oczy:) Pzdr.

ocenił(a) film na 8
colagio

Ehhh. Troszkę jednak brak wiedzy historycznej.

Już pomijając niedorzeczny pierwszy post i to nieśmiertelne hasło 'bo chcieli ropę', to z Hitlerem też było trochę inaczej. Zaczynając od tego, że gdyby nie śmierć Piłsudskiego, to Polska najprawdopodobniej nie zostałaby wcale zaatakowana. No, ale jak już zaatakował, to bynajmniej nie dlatego, że nas najbardziej się bał.

colagio

O czym ty pitolisz???Masz skończoną chociaż podstawówkę?Walisz jakieś komunały zamiast faktów historycznych.Robi się dziwnie.Dowiedz się więcej o tym jak Adolf uzasadnił napaść na Polskę.O historii swojego kraju nic nie wiesz,a majaczysz o WTC.

ocenił(a) film na 5
llama777

...a gdzie tam, podstawówki nie skończyłem a zasad konwersacji i podawania faktów w rozmowie uczyłem sie od takich jak Ty. W internecie.

PS. ...o tym ze Hitler zaatakował Polske bo się jej bał usłyszałem stosunkowo niedawno. Cos czego nie uczyli w szkole i nie bylo mowione jak dotąd. Zreszta, ktos tu pisał o nauki historii? ze niby w szkole tego uczą? No coż, jesli podobnie będa uczyc za 10 lat o "terrorystach" burzących WT&C w stanach... to dziekuje, postoje.

ps, bystrzak, nie odpowiedziales na moje pytanie. Od czego zawalił sie trzeci, nizszy budynek WT&C...

colagio

poczytajcie sobie suworowa i w tedy mówcie o hitlerkach i takich tam a w kwestii 11.09.01 to ilu pracowników wtc nie przyszło w tedy do pracy.za 50 lat amerykanie beda w szkołach uczyc jakimi to byli chujami a jednoczesnie ich politycy beda tworzyc nowe chujstwo o którym beda uczyc za kolejne 50 lat. zwycięzców osądza tylko historia

ocenił(a) film na 5
kukkuk

Ilu - nie wiem, ale ciekawe czy znawca Uniwersu , Lama 007 wie ilu pejsów przyszło tego dnia do pracy... Dzien pracujacy, powszedni... a tam ani jednego żyda... To tez przypadek? Prawdziwa z Ciebie lama...

colagio

Ja tam nie mówię od razu, że to CIA stoi za tym wszystkim, ale... warto poczytać tą stronę http://wtc.hotnews.pl/.

ocenił(a) film na 8
colagio

Widac ze mamusia kupiła kategorie E jak chcieli cie do wojska zabrać...bo chyba nie łapiesz co w armi znaczy ROZKAZ...albo WYKONAĆ ŻOŁNIERZU...gdyby w wojsku liczyło sie twoje "CHCE MI SIE / NIE CHCE MI SIE" to spałbym do 11tej kazdego dnia...łóżko było by moim poligonem...a na tym "poligonie" ognia dawałaby tylko zapalniczka mojego peta...a szczoteczkami do zębów czyścilibyśmy zęby a nie "kuwa" 10tki metrów posadzki jak zgrywałeś kozaka...albo po prostu tylko po to bys zrozumiał kto rzadzi i jak masz reagować na różnego rodzaju idiotyzmy gdy ktos starszy rangą taki ROZKAZ WYDAJE...zwykły żołnierz jest od wykonywania poleceń...nie od myslenia...
i zebys znow zrozumial...zacytuje teraz ciebie
"Myslisz, ze ilu byloby amerykanskich wojaków, ktorzy poszliby tam z rozkazu?"
PYTASZ ILU POSZLOBY TAM Z ROZKAZU?
Kazdy kto byl w wojsku obojetnie jakiej by nie byl narodowosci zna odpowiedz:na to idiotyczne pytanie a brzmi ona "WSZYSCY" bo rozkaz "ty generale ku..." to rozkaz...a niewykonanie takiego rozkazu w trakcie kofliktu zbrojego jak myslisz czym było karane?? ( nie nie...nie chodzi o klapsa w pupke...bo pewnie o tym pomyslaleś...)

ocenił(a) film na 5
Cyg4n

...widze, ze będąc w kamaszach albo mózg straciłeś bezpowrotnie podczas czyszczenia kibli [spuszczony doslownie w toalecie] albo zdolności czytania książek nie posiadłeś ograniczajac sie jedynie do okładki. Co wiecej, czytanie ze zrozumieniem... bo wlasnie o to sie tu rozchodzi. I naprawde wstyd, ze musze Ci uswiadamiac rzeczy tak oczywiste. Czytaj wiec uważnie. Ilosc żołnierzy w danym kraju jest jest mniej wiecej stała, poborowi, tak? Jest atak na US&A, Japonce robią sieczke, biedna Hameryka, ktora zresztą sprowokowała ten atak jest wielce pokrzywdzona i wlasnie dzieki temu ilość OCHOTNIKÓW zwieksza sie kilkukrotnie. Podczas II wojny swiatowej nie było przymusu pojscia na wojne, [zdaje sie dopiero po wojnie w Korei] tak wiec wniosek jest oczywisty. Czytaj ze zrozumieniem, bo nikt nie podwaza, ze żołnierz regularnej armii w trakcie konfliktu jedzie na front. To oczywiste. Ale dopiero burza medialna, agressor w postaci Japonii popchnął miliony młodych amerykanów na wojne. Z własnej woli.

Ps. Mam 28 lat, nie byłem w wojsku i nigdy nie będe. Wojna to biznes dla cwaniaków na wysokich stołkach, dla firm z nimi powiązanych, polityków i reszty tych, którzy na wojnę nie pójdą. Pojdą ci najmniej wazni, a najbardziej liczni.

"Wojna to śmierć młodych i gadanie starych" - Odyseusz [Sean Bean], Troja, 2004.

colagio

Czy to jakaś moda na teorie spiskowe? Każde dziecko je podchwytuje i chwali się, że jest mądrzejsze od innych. Kiedyś była moda na ufo. Do tej pory żyją ludzie, którzy kopią w swoich ogródkach, żeby znaleźć podsłuch zostawiony przez kosmitów.

ocenił(a) film na 5
karnovskov

piernik - wiatrak.

...tak, po 7 literek...

ocenił(a) film na 1
colagio

niedobrze mi było od ilości hipokryzji i bzdur w tym szajsie , społeczeństwo konsoliduje się kiedy ma jasno zdefiniowanego wroga i tyle w temacie

ocenił(a) film na 2
colagio

Masz racje. Ten film to jeden wielki BULLSHIT. Amerykańce z tą ich propagandą. Oglądając nie wiedziałem czy się śmiać czy płakać.