Tematyka filmu była wiadoma. Nie jestem zwolennikiem 100 min. filmów, ale w tym filmie naprawdę czas dłużył mi się niesamowicie. Połowa filmu praktycznie niepotrzebna. słaba i nudna. Dialogi na początku tak szybkie że naprawdę można pogubić się w czytaniu. Uważam że film mo ocenę powyżej 7 tylko dlatego że otrzymał nominację do oskara. Film po prostu słaby, akcję końcową i egzekucję też mogli ukazać w bardziej spektakularny, szybszy sposób. Wyglądało to jak relacja na żywo z akcji. Takie historię fajnie się ogląda w TV, nie w filmie ponad 2 godzinnym.
Film wcale nie jest nudy, a scena ataku na dom Osamy, mimo iż wiadomo jak się skończy trzyma w napięciu i jest świetnie nakręcona. Z resztą atak w stylu Ramba czy Niezniszczalnych by tutaj nie pasował. Kolejna zaleta to brak przesadnego patosu, spodziewałem się powtórki z Hurt Locker, ale ten film bije go na głowę.
Zgodzę się że pokazanie ataku na dom w stylu niezniszczalnych byłaby nie na miejscu. Jednak przydałoby się trochę dramaturgi, brakowało mi akcji w tym filmie. Zwiastun mnie trochę inaczej nastawił do filmu. Tu było to pokazane bardziej w formie dokumentu, niż kina akcji.