PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=632382}

Wróg numer jeden

Zero Dark Thirty
2012
7,1 71 tys. ocen
7,1 10 1 71380
7,3 50 krytyków
Wróg numer jeden
powrót do forum filmu Wróg numer jeden

Rozczarowanie

ocenił(a) film na 5

Film jest określony jako thriller i wziąwszy pod uwagę historię jaką opowiada, a także to, że ta
historia jest przecież autentyczna, powinien wzbudzać duże emocje.
Niestety tak nie jest. Film jest w wielu momentach bardzo nudny, większość scen do bólu
przywidywalna i 'bez wyrazu'. Naprawdę ciężko mi było wytrzymać te ok. 2,5 h.
Niestety nie umiem bardzo merytorycznie przedstawić co w tym filmie zawiodło, ale z punktu
widza świeżo po seansie szkoda mi czasu poświęconego na ten obraz.
Również nie rozumiem zachwytów płynących z zagranicy, czy też ogólnie świata nad tym
filmem. Tym bardziej ilości nominacji do Oscara i innych nagród, w tym do Złotych Globów
gdzie film zdobył 1 z 4 możliwych do uzyskania statuetek.

Ogólnie myślę, że film można skwitować jako pompatyczny i rozdmuchany hołd dla jakże
przecież bohaterskiego kraju USA, będący całkiem niezłą propagandą walki z terroryzmem.

Nieco naciągane i łaskawe 6/10

ocenił(a) film na 6
deserving

Film nie jest tragiczny. Ma swoje dobre momenty. Ale rzeczywiscie cos w sposobie narracji sprawia, ze nie bardzo trzyma w napieciu, jest przydlugi i momentami wrecz nudnawy. Rezyserka, ktora odpowiada miedzy innymi za montaz, tutaj sie za bardzo nie popisala, bo z powodu tej narracji i mielizn filmowi brakuje polotu. Po prostu brakuje mu tej magii, ktora czyni z danego dziela rzecz wybitna.

Odruchowo porownuje ten obraz z bardzo dobra "Operacja Argo" Afflecka. Tam wszystko zagralo, melodia pozbawiona byla zgrzytow i byla porywajaca. Narracja sprawila, ze ani przez chwile nie stracilismy maksymalnej uwagi i koncentracji. Watki sie zazebialy.

Bardzo cenie Jessice Chastain, ale w tym flmie (zapewne z powodu bledow rezyserki, ktora odpowiada rowniez za prowadzenie aktorow) nie pokazala pelni swoich mozliwosci. W tym obrazie Chastain odrobine brakuje charyzmy. Niby dowiadujemy sie z dialogow, ze ta agentka wywiera presje na swoich przelozonych i ze jest jak bultelier, ktory jak zacisnie na czyms szczeki, to juz nie pusci, ale na ekranie az tak niezlomnej i upartej agentki nie widzimy i nie czujemy.

ocenił(a) film na 5
per333

Podpisuję się pod Twoją wypowiedzią. Z tym, że odtwórczyni głównej postaci nie znam z innych ról, ale poprzez ten nie zachęciła mnie do oglądania filmów z jej udziałem. Natomiast co do Operacji Argo to słyszałem dużo dobrego, ale jeszcze nie widziałem i chyba jednak go nie obejrzę, bo nie palę się do tego typu filmów.

deserving

bo to nie jest film sensacyjny albo film akcji, jak chcesz film akcji obejrzyj ten film http://www.filmweb.pl/film/Nalot+na+Bin+Ladena-2012-641362

ocenił(a) film na 5
luki29

A gdzie z moich słów wyczytałeś, że spodziewałem się filmu akcji czy filmu sensacyjnego??
Oczekiwałem dobrego thrillera zważywszy na historię i to jak określany jest ten film, a rzeczy charakterystycznych i obowiązkowych dla thrillerów w tym filmie nie było, albo były zbyt słabe i rzadkie by być zauważonymi i docenionymi.