PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=632382}

Wróg numer jeden

Zero Dark Thirty
2012
7,1 71 tys. ocen
7,1 10 1 71380
7,3 50 krytyków
Wróg numer jeden
powrót do forum filmu Wróg numer jeden

Słaby - 3/10

ocenił(a) film na 3

Film jest mocno przereklamowany. Na zakończenie zadajmy sobie następujące pytanie: "Jaka idea z niego wypływa?" Moim zdaniem żadna. Nic. Po prostu nic. A czy jest to film rozrywkowy? Także średnio. Suma sumarum dałem 3/10, bo ani nie dał mi do myślenia ani oglądając go nie rozerwałem się. Słaby film i tyle. PS Jedyne chyba co możemy się z niego dowiedzieć to to w jaki sposób amerykanie podtapiali więźniów. Innych tortur już nie pokazali, bo a nóż ludzie by się zbulwersowali. To się nazywa hipokryzja.

ocenił(a) film na 3
Hilton

Film nie ma wiele wspólnego z rzeczywistością, poza podtapianiem więźniów oczywiście. Skąd to wiem? Ano mam znajomego, który mi opowiadał jak to jest na misji, jak wygląda ta cała walka z terroryzmem. Film tworzy mit herosów, nadludzi. Nastąpiło w nim zdeformowanie rzeczywistości, ale żeby o tym się dowiedzieć trzeba mieć co najmniej kogoś kto tam był i kto co nieco opowie. Temu znajomemu także film się nie podobał. Jeśli szukamy jakiegoś przesłania - nie znajdziemy go. Jeśli poszukujemy w filmie rozrywki - poszukajmy lepiej innego tytułu. Tu scenariusz jest tak niedopracowany, że obraz, a szczególnie jego drugą część, ogląda się ciężko. Postawiłem 3/10, bo film jakieś tam wartości ma. To tylko tyle i aż tyle. Nie polecam.

ocenił(a) film na 10
Hilton

"Film nie ma wiele wspólnego z rzeczywistością, poza podtapianiem więźniów oczywiście. Skąd to wiem? Ano mam znajomego, który mi opowiadał jak to jest na misji, jak wygląda ta cała walka z terroryzmem"

Hahaha, dobre xD
Napisz jeszcze, że to Twój znajomy wytropił Bin Ladena.
Uważasz, ze znęcanie się i torturowanie ludzi pokazane w tym filmie, tworzy z ich oprawców herosów albo nadludzi? Większych bzdur na tym forum nie czytałem. O nadludziach to wspominali kiedyś naziści. Popraw trochę wiedzę z historii. To nie jest film rozrywkowy, jak chciałeś na taki iść trzeba było się wybrać na Szklaną Pułapkę. I to nie jest też z film przesłaniem. Nie rozumiem jak można od takiego filmu oczekiwać przesłania. Trzeba było sobie włączyć Łowcę jeleni jak chcesz przesłanie. Ten film opowiada o pracy której celem było schwytanie Bin Ladena i końcowym jej efekcie. I na dzień dzisiejszy, biorąc pod uwagę stan wiedzy jaka została udostępniona zarówno przez USA, jak I Pakistan to jest to realistyczny obraz. Jeśli Amerykanie za ileś tam lat odtajnią dokumenty i powiedzą, ze było inaczej niż pierwotnie mówili to można będzie dyskutować o tym czy film ma wiele wspólnego z rzeczywistością czy nie. Więc nie wyskakuj na forum z jakimś znajomym co niby wszystko wie bo się tylko ośmieszasz.