PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=467091}

Wrogowie publiczni

Public Enemies
2009
7,1 178 tys. ocen
7,1 10 1 178062
6,2 41 krytyków
Wrogowie publiczni
powrót do forum filmu Wrogowie publiczni

I jednocześnie rozczarowanie roku jak dla mnie. Oczekiwałem soczystej historii gangsterskiej a otrzymałem tylko dobrą sensację która choć sprawna to nie powala tak jak powinna. Wina leży w scenariuszu który nie oferuje który jest najsłabszym czynnikiem filmu nie ma w nim niczego zaskakującego. Jednak za kamerą stał Michael Mann który jest wyznacznikiem pewnej jakości. Tutaj mamy na szczęście kilka scen które powalają: wszystkie strzelaniny, scena w kinie, kiedy Billie jest bita a Purvis następnie ją wynosi czy najlepsza w całym filmie końcowa scena jednak to za mało jak na reżysera tej klasy. 6/10.

ocenił(a) film na 3
Kilinski

cholernie nierowny, dalem 5/10 i chyba tylko z litosci. od 20-tej min wiee nuda az do konca, a dobre sceny, o ktorych wspomiales nie ratuja caloksztltu. oczekiwalem wypasionego kryminalnego dramatu, jak np. dog day afternoon, a tu lipa po calosci.

użytkownik usunięty
Kilinski

Podpisuje się pod tobą! Szału nie ma i zdecydowanie liczyłem na więcej. Nie ma się co tu rozpisywać bo wszystko co najważniejsze uwzgledniłeś w swoim komentarzu.

ocenił(a) film na 5

Dokładnie się zgadzam, po obsadzie i reżyserze oczekiwałem czegoś ciekawego....a tu oklepane schematy, mierna akcja, i zakończenie do przewidzenia po 20 minutach filmu 5/10. Pozdrawiam

użytkownik usunięty
rafffal

Szału nie ma, ale jest za to pełno niedociągnięć...
Scena ucieczki z zajazdu w lesie - totalny chaos. Nie wiadomo kto do kogo strzela. nie da się odróżnić kto ucieka a kto goni. Żenada.
Gdy Johny wchodzi na komisariat policji, przebrany za cywila... Nikt nie zwraca uwagi na niego. Policjantów, którzy tam pracują, nie dziwi fakt, że cywil rozgląda się w ich biurze. W każdym normalnym komisariacie, cywilom nie wolno zwiedzać takich biur. A tym bardziej przeglądać akt, czy dowodów.
Generalnie jedyną zaletą tego filmu są ujęcia. Operatorka jest faktycznie dobra... ale cała reszta do bani.

ocenił(a) film na 9

Ja też niestety się troszkę rozczarowałem i oczekiwałem więcej scen z napadami na banki, więcej strzelanin itp. Film za mało trzymał w napięciu, ale ze względu na genialną rolę Deppa w tym filmie dałem mu 9/10^^ słabiej go nie ocenię.

jimbek1717

Ten film można ocenić wyżej tylko dzięki roli Deepa bo jak zawsze zagrał na poziomie. Film rzeczywiście nierówny.. Oczekiwać można było więcej, po chociażby trailerze.. niestety pozostało nam tylko objeść się smakiem ;]

ocenił(a) film na 5

Ujęcia? Operatorka? Nie:s Wszystkie, nawet najmniej dynamiczne sceny kręcone z ręki i kamera podskakująca jakby ktoś co chwilę raził operatora prądem...

ocenił(a) film na 7
Seishiro

Myślałam, że film będzie dużo lepszy. :( Niestety się zawiodłam i to bardzo, tylko kilka scen było naprawdę ciekawych a reszta... huh.. 6/10