PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=467091}

Wrogowie publiczni

Public Enemies
2009
7,1 178 tys. ocen
7,1 10 1 178062
6,2 41 krytyków
Wrogowie publiczni
powrót do forum filmu Wrogowie publiczni

Jedna drobna uwaga

ocenił(a) film na 7

Oglądając film, tak sobie pomyślałem, czy finałowej sceny nie powinien nakręcić De Palma. Miałem takie wrażenie niedosytu w końcówce i uświadomiłem sobie, że to idealna scena dla De Palmy. Wystarczy przypomnieć sobie scenę dworcową w Nietykalnych. Myślę, że tu w scenie oczekiwania przed kinem, zrobiłby majstersztyk. Ogólnie film na plus i przyjemnie mi było go oglądnąć. Momentami może troszkę chaotyczny, ale jeśli ktoś lubi klimat tych lat, interesuje się sylwetkami ludzi z tamtych czasów, to pewnie z samego sentymentu da wyższą ocenę.

ocenił(a) film na 8
Vinc

Tez mialem takie wrazenie jakby Mann cos zapozyczyl od Palmy, w Zycie Carlita tez bylo podobnie, ale De Palma jest specjalista od takich scen, a tutaj nie wyszlo to az tak genialnie jak u niego.
Ogolnie troche sie zawiodelm na tym filmie, za malo bylo samej osoby w sobie Dillingera, jego wnetrze nie zostalo praktycznie ukazane, klimat lat 30ych tez nie byl taki powalajacy jak w filmie Clinta Eastwooda - Oszukana, tam normalnie mialo sie wrazenie ze zostales/as przeniesiony w tamte czasy.