PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=467091}

Wrogowie publiczni

Public Enemies
2009
7,1 178 tys. ocen
7,1 10 1 178062
6,2 41 krytyków
Wrogowie publiczni
powrót do forum filmu Wrogowie publiczni

Książka

użytkownik usunięty

Mam pytanie. Widziałam książkę w sprzedaży, takie potężne tomiszcze Bryana Burrough. I najpierw była książka czy film?

ocenił(a) film na 8

Wydaje mi się, że książka. Przynajmniej tak tutaj wyczytalem "http://www.amazon.com/Public-Enemies-Americas-Greatest-1933-34/dp/1594200211". Została wydana w 2004.

heretic06

mam tę książkę . jest dosyć ciekawa . nie od początku poznajesz historię Dilingera . jest o wielu "wrogach publicznych" tamtych czasów. historia Dilingera jes dopiero po ok 100 stronie:)w empiku 36zł :):)

BRILLANTE

Zacząłem czytać-naprawdę interesująca rzecz, napisana ciekawym językiem.
Jeżeli ktoś się interesuję takimi rzeczami, 36 zł za takie kompendium wiedzy to nie dużo.

ocenił(a) film na 7
Edward_Nozycoreki

Właśnie skończyłem czytać tę książkę. Jeżeli ciekawi Waś życie i wojna wrogów publicznych z tamtego okresu (1933-1934) między nimi a FBI musicie ją przeczytać. Książka wyciąga niemal wszystko co działo się w tamtych czasach na światło dzienne. Wszystko opierane jest na wywiadach z historykami oraz co najważniejsze na autentycznych aktach FBI które zostały odtajnione na koniec XX wieku.
Osobiście Polecam serdecznie tę książkę.

Film myślę że będzie opierał się tylko na rozdziale Johna Dillingera... nie dowiem się póki nie zobaczę. Nie mogę doczekać się premiery : D

Pozdrawiam.

Szniq

Owszem film opiera się jedynie na tym rozdziale, trudno zresztą, żeby w 140 minutach zmieścili taką tomicę. Ten obraz wówczas musiałby mieć również naprawdę spory budżet, jednak wydaję mi się,że wtedy wszystkim historią brakowało by jakiegoś punktu wspólnego, a tak mamy jedną opowieść i to w dodatku jak pokazaną! Pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
Edward_Nozycoreki

Racja ale mogliby też rozłożyć film na parę części opisując poszczególnych kasiarzy jednak myślę że tylko historia Dillingera jest na tyle rozłożona żeby ją przenieść na ekrany kin. Reszta i stoi w jego cieniu.

ocenił(a) film na 8
Szniq

ksiazka byla 1 :)

Hmm musze chyba sobie wygrzebac 36zl i przejsc sie do empiku :)

Naprawde nie moge sie doczekac premiery juz od kilku miesiecy , niestety wiekszosc widzow to napalone na Johnnego nastki :> Wrr..

ocenił(a) film na 7
aPosing

Nie udawaj... też się na Niego napalasz ;D ale jednak myślę że Depp to dobry wybór na aktora który będzie grał Dillingera... w zasadzie chyba najlepszy ; D