Zupełnie nie rozumiem tej krytyki, oczywiście, że to nie był typowy film gangsterski w stylu "ręka, noga, mózg na ścianie", ale w tym cały jego jego urok:) Moim zdaniem to jeden z lepszych filmów jakie ostatnio weszły do polskich kin! Kapitalna ścieżka dżwiękowa (m.in. Billie Holiday) świetne zdjęcia i kostiumy, całokształt dobrze oddaje klimat epoki, autentyczne kreacje głównych bohaterów.. (tu pokłony także dla aktorów grających policjantów, podejrzewam, że gdyby przeszli się ulicą po seansie, zostaliby zlinczowani;)
Na mnie zrobił niesamowite wrażenie, zwłaszcza końcówka..(mimo, że upiornie przewidywalna od pierwszych minut filmu:) przeżywałam długo po wyjściu z kina:) zdecydowanie polecam!
No wiadomo że zginie chociaż mogli by jej nie nagrać ale uważam że wtedy film by na tym stracił. Podejrzewam też że między innymi i ta końcówka skłoniła Deppa do przyjęcia tej roli , no ale jak zwykle mogę się przecież mylić.:)
mi tez ten film sie bardzo podobał. Końcówka znana od samego począrtku skoro recenzja zaczyna się, że Dilinger żył nieco ponad 30 lat;P podobało mi się to, że własnie nie bylo tych bebechów latających po ścianach. Gangsterzy byli świetnie przedstawieni, wcale się nie zgadzam, że gra Deppa polegała tylko na robieniu złych oczu;P wydawało mi sie, że momentami za dużo jest wycięte, bo historia dilingera i billie była trochę uproszczona chyba. Ale dla mnie świetny film.
"Gangsterzy byli świetnie przedstawieni, wcale się nie zgadzam, że gra Deppa polegała tylko na robieniu złych oczu" . Jeszcze nie spotkałam się z takim stwierdzeniem albo go po prostu przeoczyłam i nie bardzo wiem o co w nim chodzi.Według mnie Depp zagrał świetnie ale niezbyt przyjazna osobę .
Niezbyt przyjazną osobę?? Mi się wydaje, że Dillingera przedstawiono bardzo pozytywnie. Dla mnie to wyglądało tak, że źli policjanci strzelają do dobrych bandytów. Dillinger jako gangster jest przedstawiony jako osoba uczuciowa, bystra, sprytna, romantyczna. Nawet kiedy okrada bank, oddaje swój płaszcz zakładniczce, która zmarzła, każe kolegę za zabicie strażnika więziennego. Jego nie da się nie lubić w tym filmie. A z drugiej strony policjanci, któzy są średnio rozgarnięci, brutalni, agresywni. Dillinger na ich tle wypada bardzo przyjaźnie.
A co do tej opinii, to na forum gdzięs tu przeczytałam, że aktorzy nie popisali sie, m.in. Depp który robi tylko złe oczy spod kapelusza;P
Ja odebrałam film zupełnie inaczej i inaczej tez odebrałam sytuacje ze wspomnianym płaszczem - który był bardzo ważnym elementem a powiedziała bym że nawet kluczowym w związku ze schwytaniem Dillingera
To Dziewczyna była tutaj elementem i dodatkiem a płaszcz jednym z najważniejszych dowodów rzeczowych. Według mnie Depp zagrał świetnie i mi się bardzo jego kreacja podoba. :)