PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=645967}

Wszystko stracone

All Is Lost
2013
6,2 11 tys. ocen
6,2 10 1 10896
7,3 19 krytyków
Wszystko stracone
powrót do forum filmu Wszystko stracone

To świetnie, że w czasach przeładowanych efektami ekranizacji komików powstają również filmy
takie jak "All Is Lost". Jest to film ascetyczny - nawet na tle "127 godzin" czy "Pogrzebanego". I
bardzo dobrze. Bezimienny żeglarz nie nagrywa niczego na smartfona, nikt z zewnątrz nie
obiecuje mu pomocy. Jest sam. I walczy o prztrwanie. W czasie tego sprzyjającego refleksjom
filmu pomyślałem m.in. o tym, jak słaby jest człowiek poza swoim naturalnym środowiskiem,
pozbawiony cywilizacyjnych gadżetów. I że śmierć osobnika każdego gatunku to przecież w
przyrodzie nie żaden wyjątek, ale reguła.

Reżyser J.C. Chador po bardzo udanej, ale formalnie dość tradycyjnej "Chciwości" zrealizował
film niezwykły, ambitny i oryginalny. Bardzo jestem ciekaw, jaki będzie kolejny tytuł w jego
dorobku (oby nie ekranizacja komiksu...).

silentviper

Zgadzam się. Minimalizm filmu podnosi jego wartość. Na pewno to nie jest film dla każdego, na pewno nie dla widza szukającego efektów, zawrotnych akcji tudzież płytkich treści. Redford to człowiek i aktor z klasą a w roli samotnego żeglarza w mojej opinii sprawdził się doskonale. Film zasługuje na uwagę, głęboki ukłon w stronę reżysera, stworzył sugestywną opowieść, opartą na wrażliwości. Ja odnajduję to wiele metafor.. również do własnego życia.

ocenił(a) film na 8
silentviper

Dokładnie. Nie wiem o co kaman, ale cholernie spodobał mi sie brak jakiegokolwiek monologu. Historia opowiedziana bez słów. Piekne :)