PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31350}

Wyjście robotników z fabryki

La sortie des usines Lumière
1895
7,2 5,3 tys. ocen
7,2 10 1 5340
6,4 18 krytyków
Wyjście robotników z fabryki
powrót do forum filmu Wyjście robotników z fabryki

Ocena pierwszego filmu? Absurd? Ocena kina w ogóle? Absurd. Jedna minuta jako symbol ponad 100 letniej historii "dziesiątej muzy"? Obraz z codzienności - jedyne świadectwo istnienia tych ludzi (robotników) i zastanowienie nad przemijaniem, znaczeniem człowieka w dziejach? Przesada. To tylko... wyjście robotników z fabryki. Podejść "historycznie"? Ilustracja wydarzeń z przeszłości w nowej formie. Ma to (film) jakieś znaczenie (poza formalnym początkiem, zwieńczeniem prac nad "ruchomym zdjęciem")? Jeśli nie Lumiere, kto inny byłby twórcą pierwszego filmu. Niejeden był już blisko, tylko zabrakło środków. Zamiast robotnic mogliśmy mieć nawet... No właśnie. Co innego mogło być zarejestrowane, a jednak nie było? Podziwiać "Wyjście robotnic z fabryki Lumiere w Lyonie"? Za co? Karcić? Za co? Więc... nie oceniać? Zbyt marksistowsko :) Pomóżcie.

sim0nus

Zobacz na średnią ocen. Myślę, że nie jeden człowiek ma taki sam problem jak Ty. Nie wiem czy już udało Ci się go rozwiązać. Ja generalnie nie oceniam krótkometrażówek... i myślę, że coś w tym jest, ale przed chwilą oceniłem "Podróż na księżyc", więc postanowiłem obejrzeć klasyki braci Lumiere.
Jak to ocenić? To jest... dokument. To nie jest film w zasadzie. To jest pokazanie, że można oglądać ruchome obrazki. Dla ludzi była to nowość, a dzisiaj? Dzisiaj komórką nakręcisz bardziej wciągający, ambitny film... jeśli jesteś chociaż trochę rozgarnięty. Myślę, że określenie filmu mianem "dobrego" jest adekwatne. Jest to początek, jest to pierwszy film. 7... jako początkowa ocena dla kinematografii, na zachętę;)

Fiyo

Ja po obejrzeniu któregokolwiek filmu z XIX wieku, odhaczam jedynie "film obejrzany".

sim0nus

A ja oceniam za własną nadinterpretacje, jakoby to wyjście nie było tylko wyjściem z fabryki, ale i wyjściem ku nam.

sim0nus

Prawda jest taka, że bracia Lumiere robili filmy szczere ;)

ocenił(a) film na 10
sim0nus

ja oceniam po to by wywindować ten film wyżej na liście krótkometrażowych 10/10 ... sam odhaczam krótkometrażówki w oparciu o listę w bazie filmów a pewnie nie jedna osoba tak robi dlatego ocenę wystawić warto imho