Pomyślcie, co by się stało jakby ludziom się nie spodobało Wyjscie z Fabryki. Lumiere zwinęli by interes, filmów by nie było, i byłaby taka lipa :)
ehh piekny film, prawwie sie wzruszyłem, a jaka dramaturgia, ci ludzie dązący do nastepnej czynnnosci w zyciu, no i muzyka stoi na bardzo wysokim poziomie (a nie, to winamp, iron maiden)
W gruncie rzeczy swietny film, bo pierwszy, Bravo dla braci Lumiere. Dziekujemy wam, dzieki wam mamy filmy. ;-]
Oni chyba powinni być patronami tej strony ;-]
czy aby na pewno pierwszy?? na filmwebie sa informacje (ubogie bo ubogie ale sa) o kilkudziesieciu filmach (a moze to nie filmy :P) sprzed roku 1895 z ktorego pochodzi "wyjscie robotnikow..." jak to wyjasnic?? do tego ostatnio na wikipedii znalazlem informacje o pewnym filmie z 1988 roku ktory pierwotnie byl zarejestrowany na jakiejs tasmie papierowej a dopiero potem przeniesiony na tasme swiatloczula. ma on 9 klatek i trwa 2 sekundy. i na wikipedii to on jest nazwany pierwszym filmem. moze z "wyjsciem robotnikow..." chodzi o to ze byl to pierwszy film zarejestrowany na tasmie swiatloczulej?? wyjasni mi to ktos.
Nie dam sobie głowy uciąć, ale chyba chodzi o to, że 'Wyjście...' było pierwszym publicznie wyświetlonym filmem. Sam na HDD posiadam niewielką ilość kilku lub kilkunastosekundowych 'klipów' z roku 1894 i 1895. Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę, sam nie 'rozwiązałem' tego do końca :-)
Pozdrawiam fanów braci którzy odmienili świat!
Masz chyba rację - "Wyjście robotników z fabryki" było pierwszym KINOWYM filmem, czyli początkiem kina. Ale za najstarszy film jest uznawany "Roundhay Garden Scene" autorstwa Louisa Le Prince'a.
Nie dam sobie głowy uciąć, ale chyba chodzi o to, że 'Wyjście...' było pierwszym publicznie wyświetlonym filmem. Sam na HDD posiadam niewielką ilość kilku lub kilkunastosekundowych 'klipów' z roku 1894 i 1895. Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę, sam nie 'rozwiązałem' tego do końca :-)
Pozdrawiam fanów braci którzy odmienili świat!