PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31350}

Wyjście robotników z fabryki

La sortie des usines Lumière
1895
7,2 5,3 tys. ocen
7,2 10 1 5340
6,4 18 krytyków
Wyjście robotników z fabryki
powrót do forum filmu Wyjście robotników z fabryki

Pomyślcie, co by się stało jakby ludziom się nie spodobało Wyjscie z Fabryki. Lumiere zwinęli by interes, filmów by nie było, i byłaby taka lipa :)

ocenił(a) film na 10
Dobry_2

ehh piekny film, prawwie sie wzruszyłem, a jaka dramaturgia, ci ludzie dązący do nastepnej czynnnosci w zyciu, no i muzyka stoi na bardzo wysokim poziomie (a nie, to winamp, iron maiden)

W gruncie rzeczy swietny film, bo pierwszy, Bravo dla braci Lumiere. Dziekujemy wam, dzieki wam mamy filmy. ;-]

Oni chyba powinni być patronami tej strony ;-]

Der

czy aby na pewno pierwszy?? na filmwebie sa informacje (ubogie bo ubogie ale sa) o kilkudziesieciu filmach (a moze to nie filmy :P) sprzed roku 1895 z ktorego pochodzi "wyjscie robotnikow..." jak to wyjasnic?? do tego ostatnio na wikipedii znalazlem informacje o pewnym filmie z 1988 roku ktory pierwotnie byl zarejestrowany na jakiejs tasmie papierowej a dopiero potem przeniesiony na tasme swiatloczula. ma on 9 klatek i trwa 2 sekundy. i na wikipedii to on jest nazwany pierwszym filmem. moze z "wyjsciem robotnikow..." chodzi o to ze byl to pierwszy film zarejestrowany na tasmie swiatloczulej?? wyjasni mi to ktos.

ocenił(a) film na 10
s69

Nie dam sobie głowy uciąć, ale chyba chodzi o to, że 'Wyjście...' było pierwszym publicznie wyświetlonym filmem. Sam na HDD posiadam niewielką ilość kilku lub kilkunastosekundowych 'klipów' z roku 1894 i 1895. Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę, sam nie 'rozwiązałem' tego do końca :-)

Pozdrawiam fanów braci którzy odmienili świat!

DonPedro

Masz chyba rację - "Wyjście robotników z fabryki" było pierwszym KINOWYM filmem, czyli początkiem kina. Ale za najstarszy film jest uznawany "Roundhay Garden Scene" autorstwa Louisa Le Prince'a.

ocenił(a) film na 10
s69

Nie dam sobie głowy uciąć, ale chyba chodzi o to, że 'Wyjście...' było pierwszym publicznie wyświetlonym filmem. Sam na HDD posiadam niewielką ilość kilku lub kilkunastosekundowych 'klipów' z roku 1894 i 1895. Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę, sam nie 'rozwiązałem' tego do końca :-)

Pozdrawiam fanów braci którzy odmienili świat!

ocenił(a) film na 10
s69

Wyjście z fabryki było pierwszym filmem wyświetlonym w kinie dlatego uważa się go za pierwszy film gdyż był on jako pierwszy wyświetlony publicznie a pierwszym filmem jest Roundhay Garden Scene i pochodzi z 1888 roku.