PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=756278}

Wyspa psów

Isle of Dogs
2018
7,7 47 tys. ocen
7,7 10 1 47404
7,3 56 krytyków
Wyspa psów
powrót do forum filmu Wyspa psów

"Wyspa psów" to animacja poklatkowa i lalkowa od znanego reżysera Wesa Andersona. Po raz kolejny prezentuje on swój niepowtarzalny styl, pełny kolorów, z oryginalnym czarnym humorem. Tym razem przenosimy się w przyszłość, do Japonii, gdzie wybucha epidemia psiej grypy. Władze decydują o wysiedleniu psów na osobną wyspę i tam walczą o przetrwanie.

MOCNE STRONY filmu:
- warstwa wizualna, klasyczna technika animacji z wystylizowaną scenografią robi wrażenie
- klimatyczna muzyka na japońskich, klasycznych instrumentach i znani amerykańscy aktorzy użyczający głosu psom
- zabawne relacje i dialogi pomiędzy psami

SŁABE STRONY filmu:
- przerost formy nad prostą treścią
- stereotypowe przedstawienie Japończyków, męczące dialogi które nie są tłumaczone lub tłumaczone przez dziennikarkę na wizji oraz ratująca sytuację studentka z ameryki, która jako jedyna zauważyła spisek, serio tak musiało być?

PODSUMOWANIE:
Mam z tym tytułem taki sam problem jak z poprzednim filmem Andersona (Grand Budapest Hotel), gdzie warstwa artystyczna zachwyca a niestety nie idzie to w parze z ciekawym scenariuszem i jakimiś wartościami. Fani jego filmów na pewno będą zadowoleni z seansu, zbiera on tak samo dobre oceny jak wymieniony wcześniej film.

Zapraszam na mój facebookowy blog: "Krótkie opinie filmowe"
https://www.facebook.com/Krótkie-opinie-filmowe-356667228072322/