Proszę, tylko nie jedźcie od razu po mnie, oglądałam ten film 3 razy i po prostu dalej nie potrafię jednoznacznie tego określić... Pomóżcie;)
Ja zrozumiałem to w ten sposób, że Louis był zauroczony Claudią być może dlatego, że stracił dziecko. Po tym jak zamienił ją w wampira brał odpowiedzialnosć za to przekleństwo, które na nią zesłał.
o ile pamiętam,ale pewna nie jestem,Rice w swoich książkach sugerowała że Claudia była jego kochanką
dwuznacznosc stosunków łączących różnych bohaterów w filmie i w książkach Rice jest zamierzona, ale z seksem nic to raczej nie ma wspólnego
Racja, nie ma nic wspólnego. Tzn w książce, a film nawet się jej troszkę trzyma, to Klaudia była po prostu "dzieckiem" Louisa, czuł sie za nią odpowiedzialny i tyle.
Polecam przeczytać książkę, naprawdę świetna:D
W książce nie ma ani słowa o tym, że Louis stracił dziecko. Ani, że miał żonę :/
Błagam przeczytajcie książkę!!! :)
W książce motyw jest zupełnie inny. Tam Louis stracił brata! Nawet nie miał żony i dziecka. Mieszkał z matką, siostrą i przesadnie pobożnym bratem na plantacji. Brat zaczoł izolować się od rzeczywistości i całe dnie spędzał na modlitwach i medytacji. Wszystko poświęcał Bogu. Louis na początku ta akceptował ale potem brat zaczoł mieć wizje. Podobno święci kazali mu sprzedać plantacje i wszystko co rodzina Louisa miała i oddać na kościół. Brat Louisa był gotowy to zrobić. Pokłócili się. Louis nie mógł pojąć, że być może jego brat jest żyjącym świętym (wyznał to potem w wywiadzie). Jego brat ginie "spadając" ze schodów i skręcając kark.
To chyba jest dość ważne....
Thx za spoiler... nie mogłem się powstrzymać, musiałem przeczytać, a
zdziwiłbym się czytając książkę, oj zdziwił...
Dokładnie. A potem matka Lestata również stała sie wampirem,co akurat niezbyt mi się tu spodobało.
W książce jaśniej jest opisany stosunek Louisa z Claudią. Polecam Kroniki Wampirów autorką jest oczywiście Anne Rice.
Film jest ekranizacją książki Anne Rice pod tytułem "Wywiad z Wampirem", z serii 'Kronik Wampirzych'. W książce stosunki bohaterów są szerzej opisane (w ogóle, jest dużo więcej wątków, których nie rozwinięto w filmie). Być może nie z tego tomu akurat to wynika - szczerze mówiąc, czytałam wszystkie i nie bardzo pamiętam tak szczegółowo, które informacje są z której części - ale wampiry są aseksualne. Na pewno było to wspomniane w "Wampirze Vittorio", gdzie młoda śmiertelniczka wspominała swój stosunek z wampirem-który-mógł :) I był jedynym takim przypadkiem.
Pozdrawiam!
Pierwszy raz Rice wspomniała o tym ze wampiry są aseksualne w "Wampir Lestat" jak Lestat poznawał historię swojego gatunku (Historia o Ozyrysie).
W książce Louis jest bardzo samotny, pozostał w nim żywy ludzki pierwiastek, Klaudia staje się jego towarzyszką życia (pomimo dziecięcego wyglądu jest ona bardzo dojrzała psychicznie, a swoim zdecydowaniem przewyższa znacznie Louisa, który jest przy niej 'mięczakiem'). Ta 'przyjaźń' ma aspekt 'seksualny', pod wpływem Klaudii Louis idzie 'za zmysłami', co oznacza poddanie sie wampirzej naturze. [Ale różnice między nimi są tak duże, że nie są razem szczęśliwi (pomimo, że łączy ich silna miłość, której charakter jest niejednoznaczny).]
Trzeba zwrócić uwagę na to, że Claudia była dorosłą kobietą w ciele dziecka. Od jej stworzenia jej psychika dojrzała, a ciało nie. Tu tkwi problem. Sądzę, że ona Louisa pokochała na swój wampirzy sposób. Był dla niej "matką i ojcem" a ona sama powiedziała że: "jest cała jego". Jego stosunku do niej jednak nie da się określić jednoznacznie.
Nie możemy rozpatrywać uczuć między dwójką wampirów w kategoriach ludzkich.
Ciężko zrozumieć uczucia wampirów ,ale czy różną się one aż tak bardzo od naszych ludzkich potrzeb? Louis - wampir, potrzebował kogoś bliskiego z kim mógł by dzielić wieczne życie czy ta potrzeba bliskości nie jest nam znana? Myślę ,że uczucie Claudii i Louisa było podobne ludzkiej miłości chociaż trudno ją zakwalifikować czy to była miłość wampirzej kobiety i mężczyzny czy może bardziej miłość "wampirzego ojca" do dziecka ? Sami osądźcie...
Jeszcze jedna rzecz. W książce, jeżeli dobrze pamiętam, Claudia była uwięziona w ciele pięciolatki. W filmie trochę jej jednak dodali lat.
Poza tym, również w książce, Louis w pewnym momencie mówi, że wampiry przeżywają rozkosz cielesną jako taką tylko wtedy, kiedy zabijają. Sad but true.
Wydaje mi się każdy kto będzie czytał "Wywiad" inaczej odbierze i zrozumie ich związek.
Może to po części piękne....taka dwuznaczność....przecież nie wszystko musi być jasne i proste.
To ,że nie potrafimy do końca zrozumieć łączącej ich więzi dodaje temu jakiegoś uroku, przynajmniej ja takie odnoszę wrażenie ,że jeżeli coś w książce (jakiejkolwiek)jest nie do końca wyjaśnione - ma w sobie szczyptę tajemniczości jest ciekawsze ,a to powoduje ,iż pragniemy (jeszcze bardziej) poznać dalsze losy bohaterów (:
Z tego co pamiętam w filmie Armand powiedział Luisowi, jak ten powiedział mu, że Claudia jest mu bardzo droga i jest jego córką. Armand odpowiedział mu, że raczej kochanką...
Relacji między wampirami nie należy rozumieć w sposób ludzki. Ważne jest też to, że wampiry nie uprawiają seksu (chociażby dlatego, że nie ma ku temu potrzeby - wampiry nie w ten sposób się "rozmnażają"). Wszystkie ich fizyczne potrzeby zaspokaja picie krwi, które, jak stwierdził Louis w książce, niesie ze sobą o wiele głębsze uczucia niż seks. Oznacza to, że słowo "kochanek" w świecie wampirów jest nie tylko niezwiązane z zaspokajaniem potrzeb cielesnych ale i nie ma znaczenia płeć kochanka, bowiem chodzi tu właśnie o więź emocjonalną.
Claudia została zmieniona w wampira jako kilkuletnia dziewczynka ale sama dzieckiem przestała być bardzo szybko. Jedyna różnica między nią a pozostałymi wampirami to właśnie to, że ona uwięziona jest w ciele dziecka.
To moja intuicja oparta wyłącznie na filmie:Miłość Louisa do Klaudii, to miłość filozoficzna, wypływająca ze współcierpienia egzystencjalnego, ze współczucia nawet dla nieświadomych( Klaudia była dzieckiem, które tylko próbowało przetrwać w swej wampirzej naturze, a zabijanie dla niej to jak dla zwykłego człowieka poranna higiena), którzy tylko robią, co muszą, spętani na wieczność przez własną naturę. Louis kochał ją właśnie z cierpienia, kochał, cierpiąc za nią i za siebie.
Wedlug mnie laczyla ich gleboka,psychiczna wiez, na tym glownie oparta byla ich milosc - milosc wampirza,bardziej uduchowiona ktorej na prozno byloby szukac w relacjach ludzkich,a tym bardziej damsko-meskich .
Przypuszczam tez, ze Lous kochal w Claudii to, ze byla ona, podobnie jak Lestat , jego calkowitym przeciwienstwem - ta przesliczna jasnowlosa wampirzyca byla wyrachowana, calkowicie pozbawiona skrupulow i czlowieczenstwa, z kolei Louis zawsze byl po prostu zbyt ludzki jak na wampira.
Mogla liczyc na jego oddanie,lojalnosc i opieke.
Tyle tylko ze Claudia - ktorej namietnosc i kobiece uczucia zostaly uwiezione na wieki w dzieciecym ciele - nie potrafila docenic tego do konca i okrutnie manipulowala jego uczuciami w stosunku do siebie - chocby sprawa z zabiciem Lestata czy w koncu przemiana Madeleine.
Pragnela znacznie wiecej niz Louis moglby jej ofiarowac i dlatego tez nie byla nigdy do konca szczesliwa.
Chcial by traktowal on ja jak dojrzala kobiete,a nie "Laleczke",jak ja zreszta czasem nazywal
Pamiętam ,że nawet reżyser chciał ten związek "udoroślić" i sugerować, że Luis i Caludia byli kochankami. W scenariuszu podobno była nawet mowa, że mieli się całować, ale Kirsten Dunst zdecydowanie nie chciała pocałować Pitta i musieli zmienić scenę. W filmie padają słowa, że Claudia nie jest jego kochanką, ale ukochaną , prawie jak córką. Jednak osobiście myślę, że amerykańskie społeczeństwo nie zniosłoby takiego związku i film zostałby zbojkotowany, dlatego takie wyjaśnienia.
Wg mnie na początku gdy Claudia była małym dzieckiem i do póki jej psychika nie dorosła była dla Luisa córką, a później gdy dziewczynka miała już świadomość dorosłej kobiety stała się dla niego odpowiednikiem ukochanej. Ale nie sądzę, by byli kochankami ponieważ w książce Claudia pyta się Luisa jak to jest kochać i się, a on jej odpowiada, że to nic takiego i " rzadko przynosi ze sobą rozkosz". Poza tym to były dawne i stare czasy,a Luis był na dodatek zbyt moralny więc nie sądzę, by mógł kochać się z dzieckiem :P
A i z tyłu książki Claudia jest opisana jako "ukochana kobieta zaklęta w ciele dziecka".
Dlatego myślę, że była odpowiednikiem kochanki ale nie dosłownie.
o ile dobrze pamiętam to w książce Louis zapytany przez dziennikarza czy kochał Babette powiedział chyba, ze w jakiś sposób tak ale prawdziwe uczucie miało przyjść dopiero później... nie jestem pewna czy dobrze to zapamiętałam więc w razie czego mnie poprawcie ;p
film jest pod tym względem zmieniony....zwłaszcza początek...w filmie nie ma Babette Freniere...nie ma też wzmianki o bracie....ktory popełnił samobójstwo....w filmie Louis miał żonę a przecież to bujda.....Claudia (jeśli ktoś czytał Kroniki Wampirów) zawsze kochała tylko Lestata.....
Dla tych co oglądali tylko film....a nigdy nie czytali książek Anne Rice....Louis nigdy nie miał dziecka i nie stracił dziecka.....Cloudia była dla niego ukochaną..nie kochanką...........Nie mylcie Kronik Wampirów ze Zmierzchem....Prawdziwe wampiry nie błyszczą....Polecam książki bo realizacja ponad 16 stu części Kronik jest nie możliwa....Polecam Wampira Lestata i Królową Potępionych...(WIEM ŻE BYŁA "KRÓLOWA P")ale to porażka.....zresztą autorka podobno umyła ręce od filmu....