Wywiad z wampirem

Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles
1994
7,7 314 tys. ocen
7,7 10 1 313548
7,2 51 krytyków
Wywiad z wampirem
powrót do forum filmu Wywiad z wampirem

Proszę, tylko nie jedźcie od razu po mnie, oglądałam ten film 3 razy i po prostu dalej nie potrafię jednoznacznie tego określić... Pomóżcie;)

ocenił(a) film na 8
666padme666

Stricte seksualny ;) Raczej milosc ojcowska.

ocenił(a) film na 9
666padme666

Ja zrozumiałem to w ten sposób, że Louis był zauroczony Claudią być może dlatego, że stracił dziecko. Po tym jak zamienił ją w wampira brał odpowiedzialnosć za to przekleństwo, które na nią zesłał.

ocenił(a) film na 9
Lestat_2

o ile pamiętam,ale pewna nie jestem,Rice w swoich książkach sugerowała że Claudia była jego kochanką

użytkownik usunięty
fenix

dwuznacznosc stosunków łączących różnych bohaterów w filmie i w książkach Rice jest zamierzona, ale z seksem nic to raczej nie ma wspólnego

ocenił(a) film na 9

Racja, nie ma nic wspólnego. Tzn w książce, a film nawet się jej troszkę trzyma, to Klaudia była po prostu "dzieckiem" Louisa, czuł sie za nią odpowiedzialny i tyle.
Polecam przeczytać książkę, naprawdę świetna:D

użytkownik usunięty
666paninashalot666

książka pod tym samym tytułem?

tak, książka ma tytuł "Wywiad Z wampirem", autorką jest Annie Rice.

ocenił(a) film na 9
Lestat_2

W książce nie ma ani słowa o tym, że Louis stracił dziecko. Ani, że miał żonę :/

ocenił(a) film na 10
Yuzuki

Błagam przeczytajcie książkę!!! :)

W książce motyw jest zupełnie inny. Tam Louis stracił brata! Nawet nie miał żony i dziecka. Mieszkał z matką, siostrą i przesadnie pobożnym bratem na plantacji. Brat zaczoł izolować się od rzeczywistości i całe dnie spędzał na modlitwach i medytacji. Wszystko poświęcał Bogu. Louis na początku ta akceptował ale potem brat zaczoł mieć wizje. Podobno święci kazali mu sprzedać plantacje i wszystko co rodzina Louisa miała i oddać na kościół. Brat Louisa był gotowy to zrobić. Pokłócili się. Louis nie mógł pojąć, że być może jego brat jest żyjącym świętym (wyznał to potem w wywiadzie). Jego brat ginie "spadając" ze schodów i skręcając kark.

To chyba jest dość ważne....

ocenił(a) film na 10
Viktoria_Black

Thx za spoiler... nie mogłem się powstrzymać, musiałem przeczytać, a
zdziwiłbym się czytając książkę, oj zdziwił...

ocenił(a) film na 9
Viktoria_Black

Dokładnie. A potem matka Lestata również stała sie wampirem,co akurat niezbyt mi się tu spodobało.

użytkownik usunięty
666padme666

najlepsza odpowiedź kryje się chyba w książce

666padme666

W książce jaśniej jest opisany stosunek Louisa z Claudią. Polecam Kroniki Wampirów autorką jest oczywiście Anne Rice.

Joker_Girl

Film jest ekranizacją książki Anne Rice pod tytułem "Wywiad z Wampirem", z serii 'Kronik Wampirzych'. W książce stosunki bohaterów są szerzej opisane (w ogóle, jest dużo więcej wątków, których nie rozwinięto w filmie). Być może nie z tego tomu akurat to wynika - szczerze mówiąc, czytałam wszystkie i nie bardzo pamiętam tak szczegółowo, które informacje są z której części - ale wampiry są aseksualne. Na pewno było to wspomniane w "Wampirze Vittorio", gdzie młoda śmiertelniczka wspominała swój stosunek z wampirem-który-mógł :) I był jedynym takim przypadkiem.

Pozdrawiam!

caramella

Pierwszy raz Rice wspomniała o tym ze wampiry są aseksualne w "Wampir Lestat" jak Lestat poznawał historię swojego gatunku (Historia o Ozyrysie).

Joker_Girl

Dzięki za wsparcie :) Pamięć juz chyba nie ta! ;D

caramella

Nie ma za co ;]Mi też nie zawsze pamięć dopisuje ;P

666padme666

W książce Louis jest bardzo samotny, pozostał w nim żywy ludzki pierwiastek, Klaudia staje się jego towarzyszką życia (pomimo dziecięcego wyglądu jest ona bardzo dojrzała psychicznie, a swoim zdecydowaniem przewyższa znacznie Louisa, który jest przy niej 'mięczakiem'). Ta 'przyjaźń' ma aspekt 'seksualny', pod wpływem Klaudii Louis idzie 'za zmysłami', co oznacza poddanie sie wampirzej naturze. [Ale różnice między nimi są tak duże, że nie są razem szczęśliwi (pomimo, że łączy ich silna miłość, której charakter jest niejednoznaczny).]

ocenił(a) film na 10
666padme666

Trzeba zwrócić uwagę na to, że Claudia była dorosłą kobietą w ciele dziecka. Od jej stworzenia jej psychika dojrzała, a ciało nie. Tu tkwi problem. Sądzę, że ona Louisa pokochała na swój wampirzy sposób. Był dla niej "matką i ojcem" a ona sama powiedziała że: "jest cała jego". Jego stosunku do niej jednak nie da się określić jednoznacznie.

Nie możemy rozpatrywać uczuć między dwójką wampirów w kategoriach ludzkich.

Viktoria_Black

Ciężko zrozumieć uczucia wampirów ,ale czy różną się one aż tak bardzo od naszych ludzkich potrzeb? Louis - wampir, potrzebował kogoś bliskiego z kim mógł by dzielić wieczne życie czy ta potrzeba bliskości nie jest nam znana? Myślę ,że uczucie Claudii i Louisa było podobne ludzkiej miłości chociaż trudno ją zakwalifikować czy to była miłość wampirzej kobiety i mężczyzny czy może bardziej miłość "wampirzego ojca" do dziecka ? Sami osądźcie...

ocenił(a) film na 8
Joker_Girl

Jeszcze jedna rzecz. W książce, jeżeli dobrze pamiętam, Claudia była uwięziona w ciele pięciolatki. W filmie trochę jej jednak dodali lat.
Poza tym, również w książce, Louis w pewnym momencie mówi, że wampiry przeżywają rozkosz cielesną jako taką tylko wtedy, kiedy zabijają. Sad but true.

ocenił(a) film na 10
yahooaneca

Chwila w której wampir odbiera życie innej osobie - prawie jak orgazm xD

ocenił(a) film na 10
Joker_Girl

Wydaje mi się każdy kto będzie czytał "Wywiad" inaczej odbierze i zrozumie ich związek.
Może to po części piękne....taka dwuznaczność....przecież nie wszystko musi być jasne i proste.

Viktoria_Black

To ,że nie potrafimy do końca zrozumieć łączącej ich więzi dodaje temu jakiegoś uroku, przynajmniej ja takie odnoszę wrażenie ,że jeżeli coś w książce (jakiejkolwiek)jest nie do końca wyjaśnione - ma w sobie szczyptę tajemniczości jest ciekawsze ,a to powoduje ,iż pragniemy (jeszcze bardziej) poznać dalsze losy bohaterów (:

ocenił(a) film na 10
Joker_Girl

Z tego co pamiętam w filmie Armand powiedział Luisowi, jak ten powiedział mu, że Claudia jest mu bardzo droga i jest jego córką. Armand odpowiedział mu, że raczej kochanką...

ocenił(a) film na 8
666padme666

Relacji między wampirami nie należy rozumieć w sposób ludzki. Ważne jest też to, że wampiry nie uprawiają seksu (chociażby dlatego, że nie ma ku temu potrzeby - wampiry nie w ten sposób się "rozmnażają"). Wszystkie ich fizyczne potrzeby zaspokaja picie krwi, które, jak stwierdził Louis w książce, niesie ze sobą o wiele głębsze uczucia niż seks. Oznacza to, że słowo "kochanek" w świecie wampirów jest nie tylko niezwiązane z zaspokajaniem potrzeb cielesnych ale i nie ma znaczenia płeć kochanka, bowiem chodzi tu właśnie o więź emocjonalną.
Claudia została zmieniona w wampira jako kilkuletnia dziewczynka ale sama dzieckiem przestała być bardzo szybko. Jedyna różnica między nią a pozostałymi wampirami to właśnie to, że ona uwięziona jest w ciele dziecka.

666padme666

To moja intuicja oparta wyłącznie na filmie:Miłość Louisa do Klaudii, to miłość filozoficzna, wypływająca ze współcierpienia egzystencjalnego, ze współczucia nawet dla nieświadomych( Klaudia była dzieckiem, które tylko próbowało przetrwać w swej wampirzej naturze, a zabijanie dla niej to jak dla zwykłego człowieka poranna higiena), którzy tylko robią, co muszą, spętani na wieczność przez własną naturę. Louis kochał ją właśnie z cierpienia, kochał, cierpiąc za nią i za siebie.

666padme666

zoofilia.....

ocenił(a) film na 10
666padme666

W książce niejeden raz Louis wspomina, że Klaudia jest jego córką i kochanką.

użytkownik usunięty
MiLusSia

Wedlug mnie laczyla ich gleboka,psychiczna wiez, na tym glownie oparta byla ich milosc - milosc wampirza,bardziej uduchowiona ktorej na prozno byloby szukac w relacjach ludzkich,a tym bardziej damsko-meskich .
Przypuszczam tez, ze Lous kochal w Claudii to, ze byla ona, podobnie jak Lestat , jego calkowitym przeciwienstwem - ta przesliczna jasnowlosa wampirzyca byla wyrachowana, calkowicie pozbawiona skrupulow i czlowieczenstwa, z kolei Louis zawsze byl po prostu zbyt ludzki jak na wampira.
Mogla liczyc na jego oddanie,lojalnosc i opieke.
Tyle tylko ze Claudia - ktorej namietnosc i kobiece uczucia zostaly uwiezione na wieki w dzieciecym ciele - nie potrafila docenic tego do konca i okrutnie manipulowala jego uczuciami w stosunku do siebie - chocby sprawa z zabiciem Lestata czy w koncu przemiana Madeleine.
Pragnela znacznie wiecej niz Louis moglby jej ofiarowac i dlatego tez nie byla nigdy do konca szczesliwa.

Chcial by traktowal on ja jak dojrzala kobiete,a nie "Laleczke",jak ja zreszta czasem nazywal

ocenił(a) film na 8
666padme666

Pamiętam ,że nawet reżyser chciał ten związek "udoroślić" i sugerować, że Luis i Caludia byli kochankami. W scenariuszu podobno była nawet mowa, że mieli się całować, ale Kirsten Dunst zdecydowanie nie chciała pocałować Pitta i musieli zmienić scenę. W filmie padają słowa, że Claudia nie jest jego kochanką, ale ukochaną , prawie jak córką. Jednak osobiście myślę, że amerykańskie społeczeństwo nie zniosłoby takiego związku i film zostałby zbojkotowany, dlatego takie wyjaśnienia.

ocenił(a) film na 9
krzemsylwia

Wg mnie na początku gdy Claudia była małym dzieckiem i do póki jej psychika nie dorosła była dla Luisa córką, a później gdy dziewczynka miała już świadomość dorosłej kobiety stała się dla niego odpowiednikiem ukochanej. Ale nie sądzę, by byli kochankami ponieważ w książce Claudia pyta się Luisa jak to jest kochać i się, a on jej odpowiada, że to nic takiego i " rzadko przynosi ze sobą rozkosz". Poza tym to były dawne i stare czasy,a Luis był na dodatek zbyt moralny więc nie sądzę, by mógł kochać się z dzieckiem :P
A i z tyłu książki Claudia jest opisana jako "ukochana kobieta zaklęta w ciele dziecka".
Dlatego myślę, że była odpowiednikiem kochanki ale nie dosłownie.

kaunit

o ile dobrze pamiętam to w książce Louis zapytany przez dziennikarza czy kochał Babette powiedział chyba, ze w jakiś sposób tak ale prawdziwe uczucie miało przyjść dopiero później... nie jestem pewna czy dobrze to zapamiętałam więc w razie czego mnie poprawcie ;p

ocenił(a) film na 10
toffi10

film jest pod tym względem zmieniony....zwłaszcza początek...w filmie nie ma Babette Freniere...nie ma też wzmianki o bracie....ktory popełnił samobójstwo....w filmie Louis miał żonę a przecież to bujda.....Claudia (jeśli ktoś czytał Kroniki Wampirów) zawsze kochała tylko Lestata.....

ocenił(a) film na 10
munir80

Dla tych co oglądali tylko film....a nigdy nie czytali książek Anne Rice....Louis nigdy nie miał dziecka i nie stracił dziecka.....Cloudia była dla niego ukochaną..nie kochanką...........Nie mylcie Kronik Wampirów ze Zmierzchem....Prawdziwe wampiry nie błyszczą....Polecam książki bo realizacja ponad 16 stu części Kronik jest nie możliwa....Polecam Wampira Lestata i Królową Potępionych...(WIEM ŻE BYŁA "KRÓLOWA P")ale to porażka.....zresztą autorka podobno umyła ręce od filmu....