PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=173500}

Wyznania gejszy

Memoirs of a Geisha
2005
7,6 192 tys. ocen
7,6 10 1 192426
6,6 34 krytyków
Wyznania gejszy
powrót do forum filmu Wyznania gejszy

Piękne zdjęcia, scenografia i dekoracja wnętrz.
Wspaniała muzyka Williamsa.
+ za charakteryzację i montaż.
Mimo wszystko, spodziewałem się czegoś innego, raczej w charakterze innych filmów z udziałem Ziyi Zhang
-2 za charkter filmu, np. angielski - o wiele lepiej byłoby umieścić na dole literki; aktorzy powinni mówić po japońsku;
-1 za dłużenie się... po prostu trudno mi było "wczuć się" w film, scenariusz był niespecjalnie ciekawy, konwencjonalna "skrywana miłość", ukazana raczej przeciętnie /może gdybym przeczytał książkę lepiej bym to zrozumiał/;
Siedem to trochę za mało, ale osiem za dużo. Filmweb powinien wprowadzić ocenę procentową :D

Howler

Hm... nie zgadzam się co do języka- myślę, że o wiele lepiej jest, gdy aktorzy w amerykańskim (i skierowanym do amerykańskiej publiczności) filmie mówią po angielsku. Bo komu by się chciało czytać ?! Przez to umknęłoby to wszystko, co reżyser miał do przekazania.

ocenił(a) film na 8
like_a_dream

Malo tego - typowo amerykanski film dla Amerykanow, gdzie Chinki grajace Japonki mowia po angielsku.

Mimo wszystko swietnie sie oglada, chociaz wolalbym Japonski film albo nawet Chinski, Amerykanie niespecjalnie potrafia podrobic klimat Wschodu.