,,,ten film nie został dopuszczony do kin? Chinczycy nie powinni być dumnie ze swoich aktorek? Wytłumaczcie mi to jakoś bo staram sie ale nie rozumiem dlaczego fakt że Chinki grają tam Japonki jest taki zły?
a co Chinczycy chcą od gejsz? To już chyba japonczycy powinni miec pretensje ze aktorki z obcego kraju odtwarzają role narodowych symboli Japonii jesli mozna tak nazwać gejsze
Chociaz w sumie ja tam nic do nich nie mam, a Gong Li I Michelle Yeoh,,, :D palce lizać:)
chyba chodziło o to, że Chińczycy nie rozumieją do końca kim są gejsze i mylą je z kurtyzanami, ale nie jestem pewna.
ja na miejscu Japończyków raczej miałabym pretensje nie o aktorki, lecz o "amerykańskość" filmu mającego przedstawiać fragment ich historii i kultury...
Chińczycy i Japończycy nie przepadają za sobą ze względów historycznych. Wielu Chińczyków uważa, że to wstyd, że ich najbardziej znane aktorki grają w filmie japońskie gejsze. Po prostu uważali, że się sprzedały dla sławy. Niektórzy widzą to tak, jakby u nas Polacy grali w niemieckim filmie SSmanów. To oczywiście trochę przesadzone porównanie, ale to fakt. Jest też wielu Chińczyków, którym film się podobał. Poza tym z tą cenzurą nie do końca jest tak. Premiera została przesunięta na czas nieokreślony, film nie został zabroniony całkowicie. Dodatkowo film był nędzny, więc to też żadna chluba pokazać się w takiej komercyjnej papce.