Może ktoś mi powiedzieć o co chodzi z tymi śmiesznymi butami ubieranymi przez gejsze?? Mam ogromny szacunek do wschodniej kultury Chin i Japoni, oglądałem mnóstwo produkcji azjatyckich ale nie widziałem w żadnym takich śmiesznych butków. Czy te "drewaniaki" mają zastosowanie praktyczne czy wizualne?
A jeśli chodzi o film to muszę powiedziedzieć, że to pięknie opowiedziana historia. Jeśli oglądasz tylko filmy sf, sensacyjne to możesz się nudzić. Osobiście uważam jednak, że nie jest to jednak film wybitny, mógłby być lepszy choć trzyma wysoki poziom i cieszę się, że jeszcze bardziej poznałem kulture Japoni.
Jeśli chodzi o buty jakie Sayuri miała w scenie gdy tańczyła to chyba chodzi tylko o to aby gejsza była wyższa, a te "drewniaki", które nosiły na codzień, chyba miały na celu wymuszenie stylu chodzenia (robienia tych malutkich kroków:). Tak mi się wydaje. :P
Te specjalne buty miały na celu jak najbardziej zmniejszyć nogi gejsz. Ponieważ za bardzo podniecające uważa się w krajach orientu takie stopy, które są wielkości kwiatu lotosu.Niestety bardzo deformowało to stopy i sprawiało wielki ból gejszom.
Buty chyba nie zmniejszały stóp, a bandaże (czy coś w tym stylu) jakie na nie zakładano?
To prawda, że kiedyś w Japonii dziewczyny nosiły buty, które powodowały, że stopy nie rosły. Ale przecież takie buty nosiły małe dziewczynki, a nie dorosłe gejsze!!! Bo w tym wieku stopy już nie rosną. A poza tym te buty to nie mogły być japonki!!!!
Dzięki za odpowiedzi. Właśnie takich, rzetelnych informacji oczekiwałem. Czego to kobiety nie zrobią dla facetów, tyle cierpienia dla sposobu chodzenia i sexownych stóp.
Taaa, wiecie, że gdzieś dzwonią, tylko nie wiecie, w którym kościele :)
Sandały geta na wysokich koturnach, tzw. "okobo" nosiły tylko maiko (uczennice gejsz). Dlaczego? Bo taki był zwyczaj i tyle. Być może dla drobnych kroczków, być może dla odróżnienia :) Dorosła gejsza nosi klapki zori (coś, co u nas nazywa się zwykle japonkami) Kimona maiko i geiko (dorosłej gejszy) też się różnią, podobnie fryzury i makijaż. W filmie, niestety, tego nie widać.
Zwyczaj łamania kości stóp i ich krępowania, aby przypominały kwiat lotosu pochodzi z Chin.
W "Wyznaniach Gejszy" aż roi się od przeinaczeń, jeśli ktoś chce naprawdę coś wiedzieć to niech przeczyta "Gejsze z Gion" można kupić za ok. 13zł
Pozwólcie ,że rozwieje wasze wątpliwości. Te "drewniaki" (GETA) nie służyły do zmniejszania stóp tylko do budowania wizerunku gejszy jako kobiety bogini, żywego dzieła sztuki. Po pierwsze gejsza wyglądała na wyższą, co dodawało jej majestatu. Po drugie, jak już ktoś wspomniał, owo obówie wymuszało specyficzny sposób chodzenia, dzięki czemu wyglądało tak jakby gejsza płynęla. No i ostatnia rzecz a mianowicie praktyczne zastosowanie tak wysokich butów. Nie zapominajmy, że kimona noszone przez gejsze kosztowały więcej niż domy a czasem nawet całe wioski. Wysokie obówie zapobiegało wleczeniu po ziemi materiału oraz jego zniszczeniu, szczególnie w okresie jesienno zimowym.
Polecam książkę "wyznania gejszy" w której wszystkie elementy odzieży oraz rytułały dotyczące gejsz są bardzo dobrze opisane. Pozdrawiam
Ja tylko wiedziałem że te buty się nazywaja GETA, teraz moja uboga wiedza na temat Gejsz wzbogaciła się o kolejną ciekawą rzecz... Znawca, ty jednak czasami coś skrobniesz mądego
Pozdro
Z mojej wiedzy wynika ze japonka nie zmiejszano stóp takie rzeczy działy sie w chinach, do tego można tylko porównać obrzezanie kobiet w afryce. Kobietą bardzo mocno bandazowano nogi, zakladano małe buciki, to trwało jakies dwa lata. Młodym chinką pekały kości. W dawnych czasach najbardziej pozadana czescia ciała były takie małe stópki, tzw. lilji. Gdy kosci sie łamały małe dziewczynki, duzo chodziły by wszystko sie powzrastało. 1 dziewczynka na 10 przytym umierala. Nazywa sie to krepowanie stóp zwykle zaczzynało sie miedzy 6-7 rokiem życia. Kobieta gdy miała bardzo ładne małe stopy miala szanse na dobre małżeństwo. To własnie dzieki stopom byly szanowane, gdy dziewczynki nie mialy krepowanych stop albo do konca musiały byc pod opieka rodziców, albo sprzedawano je jako małe synowe, byly kąkubinami dla wszystkich mezczyzn do rodziny w których wchodzily i były służacymi. Wiecej o tym mozna poczytac w kwiecie sniegu i sekretny wachlarz