PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=173500}

Wyznania gejszy

Memoirs of a Geisha
2005
7,6 192 tys. ocen
7,6 10 1 192426
6,6 34 krytyków
Wyznania gejszy
powrót do forum filmu Wyznania gejszy

Książka

ocenił(a) film na 7

Polecam książkę, o wiele lepsza i bardziej szczegółowa niż film : >

anywho

Zgadzam się! Właśnie obejrzałam film i stwierdzam, że książce nie dorównuje, bo jest zbyt....hollywoodzki. Dlatego 7

ocenił(a) film na 8
anywho

Ale ta Ziyi Zhang, uff...Mógłbym się na Nią gapić i gapić-to nie to samo co książka i własna wyobraźnia...hehe;)

gienek1

Ładna, nie przeczę, ale moim zdaniem nie dorównywała urodą Li Gong ;)

ocenił(a) film na 8
marta_jadzia

To dobrze Jadziu,że mamy inny gust co do Kobitek,bo moglibyśmy razem na podryw skakać,nie wchodząc sobie w drogę...;)

gienek1

Na pewno nie wchodzilibyśmy sobie drogę, chyba że podobają Ci się faceci :P

ocenił(a) film na 8
marta_jadzia

Ja nie czytałam Wyznań Gejszy, ale mogę polecić książkę Kwiat śniegu i sekretny wachlarz. Niesamowita. A co do filmu to właśnie się za niego zabieram :P

ocenił(a) film na 10
anywho

czytałam i zgadzam się w 100 %. ;) różni się kilkoma rzeczami, film jest zrobiony bardziej pod publikę
poza tym, w filmie pominięto zakończenie, obcięto zupełnie koniec książki, co zupełnie zmienia opinię na temat finału całej story:)

Shia_Yu

ja tez myślę, ze książka jest o wiele lepsza, ale jak na hollywoodzkie standardy to film jest bardzo dobrze zrobiony, biorąc pod uwagę jak mogli zniszczyć to arcydzieło ;P

ocenił(a) film na 10
anywho

prawda książka lepsza... ale to standard (w tym razie ja nie znam wyjątku potwierdzającego tę regułę), nauczyłam się brać wszelakiego rodzaju adaptacje za twór autonomiczny i wtedy filmy zyskują u mnie od razu wysokie noty;-))

ocenił(a) film na 10
anywho

hmmm na pierwszej stronie, gdzie jest opisany autor pisze ze Golden pracuje nad kolejna powiescia i ze przewidziana jest na 2011 rok. jak myslicie, o czym ona bedzie opowiadac ?