PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=173500}

Wyznania gejszy

Memoirs of a Geisha
2005
7,6 192 tys. ocen
7,6 10 1 192426
6,6 34 krytyków
Wyznania gejszy
powrót do forum filmu Wyznania gejszy

Mam wątpliwości jak ocenić ten film. Po prostu mnie nie ujął, a obejrzałem bo tak wypadało patrząc na ocenę.
Co do gatunku to oglądam różne gatunki, więc dramat a tym bardziej melodramat nie jest mi obcy.
Daje 7/10 (ale bez przekonania) i to głównie dlatego, że na IMDB jest taka ocena.
Dla mnie estetyka filmu nie musi oznaczać, że już film należy ocenić jak "bardzo dobry".
Poza tym film jest produkcji USA a widze tylko Chińczyków / Japończyków ;)

http://www.imdb.com/title/tt0397535/

ocenił(a) film na 7
Kacper_1984

Mam podobnie, film dobry, porządnie wykonany i z bardzo sensowną fabułą, choć opowiadaną z pewną opieszałością (dobrze rozumianą, tzn bez pośpiechu). Moja ocena zdecydowana, choć także żadnej genialności w tym nie zauważyłem - czas dobrze spędzony
7+/10

ocenił(a) film na 10
Kacper_1984

kwestia gustu i płci w takim razie;-) ja właśnie stawiam na estetykę(taniec Sayuri oraz muzyka - dla mnie cudo!) zaraz po fabule (fabuła w jak dla mnie baardzo wiarygodna, wczuwałam się w 100% w rolę bohaterki, a wierzę że mężczyznom może być z tym trudniej). A to że film produkcji USA a są sami Azjaci(i to jeszcze jacy, przystojniacy;-)) to właśnie WIELKI plus tego filmu:)
ocena bardzo subiektywna bo kobieca;-) również po kobiecemu mnie ujął - pięknością i emocjami które przeżywała bohaterka a które mnie osobiście są bliskie. Po czterech latach obejrzałam ten film ponownie właśnie wczoraj, przekonując się, że podoba mi się jeszcze bardziej.