PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=173500}

Wyznania gejszy

Memoirs of a Geisha
2005
7,6 192 tys. ocen
7,6 10 1 192440
6,6 34 krytyków
Wyznania gejszy
powrót do forum filmu Wyznania gejszy

Piękno

ocenił(a) film na 9

Książka była na faktach prawdziwych. Oczarowała mnie już na samym początku swą pecyfiką i realiami tamtych czasów. Piękne opisy. Zaś film.. Boska muzyka wśród której się rozpłynęłam. Naprawdę jeden z najlepszych filmów mówiący zaówno o historii Chin jak i realiach i pięknie życia. Naprawdę polecam.

ocenił(a) film na 10
redmune

książka nie była oparta na faktach, pisze o tym w ostatnim rozdziale "od autora". i nie zebym sie czepiala ale nie ma czegos takiego jak "fakty prawdziwe" :P

ocenił(a) film na 9
redmune

Bynajmniej ? Być może, widać źle zrozumiałam podziękowania dla byłej gejszy w którym autor opowiadał jak powstała książka :)

ocenił(a) film na 10
redmune

oczywiscie masz rację, tyle tylko ze autor napisal ze historia opowiedziana jest w całosci fikcją tak jak i postaci w niej wystepujące. była gejsza wprowadzila go w świat i życie gejszy w tamtych czasach, pomogła mu uczynic książkę wiarygodną i po wielu informacjach w niej zawartych mozna stwierdzic ze w pewnym sensie "historyczną", nie wątpie ze niektóre zdarzenia były w calosci lub po części przytoczone z jej słów ALE to nie zmienia faktu ze sama historia zawarta w książce jest FIKCJĄ (tak jak postać Sayuri) - co autor zaznacza (jeśli dobrze pamiętam) w pierwszym zdaniu ostatniego rozdziłu "od autora" :P

redmune

Moze tylko ogladalem film, ale cos mi sie wydaje ze i w ksiazce akcja dzieje sie w Japoni ;)

redmune

Droga Nefretete,zarównow książce jak i w filmie akcja dzieje się w Japonii ...