Witam, mam pytanie do tych co znają "Wyznania Gejszy" również w wersji książkowej. Mianowicie, czy zakończenie w utworze Goldena jest takie samo jak w filmie?? (Mam na myśli to, czy Sayuri na koniec została z Prezesem).
Pozdrawiam wszystkich.
tAK... Lecz dziwne jest to, że [filmie] w ogóle nie zostało pokazane jak są razem....
Dzięki bardzo za odpowiedź.
Jeśli można jeszcze spytać, z jakiej przyczyny umarł Prezes??
W książce trochę więcej, tzn inaczej - wogóle coś, jest poświęcone życiu obojga, po scenie filmowej w altance.Natomiast prezes miał przecież rodzinę itd, etc, byli razem, ale nie do końa, co prawda był to układ 'bliższy', niż Mamehy i jej barona (chyba-nigdy nie mogę zapamiętać - nie mam pod ręką książki, nie chciałbym palnąć złego tutułu szlacheckiego ). W każdym razie, wiecie o co chodzi, a , że prezes był straszy dużo pd S, po latach zmarł, ale mieli dla siebie trochę czasu zanim to nastąpiło :)
Właściwie trudno to ocenić, bo tak naparwdę film jest w sumie wierną adaptacją książki, ja czytałam 'wyznania' parę lat temu i bardzo mi się podobały, a film jest moim zdaniem naprawdę piękną wizulaną, muzyczną etc ilustracją powieści i wszystko stworzyło dla mnie świetną całość.
Książkę polecam bardzo i na pewno.
Co prawda, już wchodząć w szczegóły w filmie makijaże i fryzury gejsz są troszkę inne niż tradycyjne, ale całościowo, moim zdaniem ilustracja świetna.
Moim zdaniem warto przeczytać książkę. Cieszę się, że zrobiłam to przed obejrzeniem. Wprawdzie film jest dość wierny książce i do nie wielu rzeczy można się przyczepić, ale nie chcę doczepiać się szczegółów. Z książki można dowiedzieć się o wiele więcej, ale chyba na tym polega urok czytania :) Wydaje mi się, że na niektóre pytania, dręczące widza po obejrzeniu filmu, można znaleźć odpowiedź w książce. Chociażby np. o tym jak wyglądało życie Chiyo przed wyjazdem z Yoroido.