PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=173500}

Wyznania gejszy

Memoirs of a Geisha
2005
7,6 192 tys. ocen
7,6 10 1 192426
6,6 34 krytyków
Wyznania gejszy
powrót do forum filmu Wyznania gejszy

W porównaniu z książką film wypada naprawdę nieźle ;] Pomaga nam zobaczyć te niesamowite krajobrazy Japonii.... A inaczej też czyta się, jak geisza wykonuje swój fenomenalny makijaż, a inaczej się ogląda... a te kimona... i muzyka.... A teraz troszkę konkretów - bardzo, bardzo podoba mi się kreacja Mamehy. Sayuri jest niezła, ale w porównaniu z książką, przeciętna. A Mameha ma w sobie to coś... jest dokładnie taka, jaką ją widziałam w wyobraźni po lekturze powieści. Hatsumomo natomiast nie zrobiła na mnie większego wrażenia. Film polecam, jest magiczny, ma naprawdę niesamowity klimat....

ocenił(a) film na 4
ewelajna

No to ja mam dokladnie przeciwne zdanie. Film jest duzo slabszy od ksiazki, Mameha jest sztuczna i nieciekawa, a najlepiej prezentuje sie Hatsumomo. Charakteryzacja a szczegolnie fryzury, ktore nijak sie maja do tego jak naprawde czesane sa gejsze, byly bardzo przecietne i az nazbyt hollywoodzkie. Ogolnie film zasluguje wedlug mnie na 4/10. po jednym punkcie za muzyke, Hatsumomo, krajobrazy i dobry pierwowzor literacki.

GosiaQ

Zgadzam sie z powyższą opinią. Książka ukazuje dużo lepiej cały świat gejszy wydaje mi się, że w filmie Mamehe powinna grac inna aktorka ponieważ jak wynika z książki Memeha była piękna. W filmie równiez nie można było przekazać prawdziwego uroku kimon, ktore w książce były opisane bardzo szczegółowo. Z drugiej jednak strony w filmie lepiej ukazany był taniec na przedstawieniu dlatego film oceniam na 5/10