PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=173500}

Wyznania gejszy

Memoirs of a Geisha
2005
7,6 192 tys. ocen
7,6 10 1 192426
6,6 34 krytyków
Wyznania gejszy
powrót do forum filmu Wyznania gejszy

najpierw książka...DOSKONAŁA!!!, potem zostały mi 3 rozdziały do skończenia,kiedy obudziłam się,że w moim miejscowym kinie grany jest ten film,biegiem powrót do domu,żadnego obiadu,nic,tylko książka od progu,żeby zdążyć,czytanie bez zrozumienia,by zrozumieć,że tak się nie da,więc w końcu zasiadłam ze spokojem czytając,myśląc,że na drugi dzień mogę iść do kina,okazało się jednak,że już go nie grają :/ ależ byłam wściekła, przejechałam do Dublina pół Irlandii,bo wiedziałam,że tam jest grany.....nie zawiodłam się,film mnie wzruszył i poruszył,swą tajemniczością, egzotycznym i niezrozumiałym dla nas klimatem,zawsze będzie miał u mnie wysoką ocenę, dużo poświęciłam (brałam wolny dzień w pracy) by go zobaczyć...książka oczywiście lepsza,ale obraz w jakim mi to wszystko podano...odbicie mojej wyobraźni na to liczyłam i to dostałam:] świetny,piękny,tajemniczy

ocenił(a) film na 7
sanydej

Ja się nie zgadzam z opinią. Książkę oczywiście też przeczytałam i zrobiła na mnie niesamowite wrażenie. Nie mogłam się od niej oderwać i czytałam ją z zapartym tchem. Jednakże na filmie się zawiodłam. Być może wynika to z faktu, że wie się o co chodzi, ale ogólny obraz mi się nie podobał. Zakończenie było trochę inne niż w książce. Może jest w nim nutka tajemniczości, ale jeśli ktoś naprawdę chce cokolwiek wyciągnąć z tego filmu to radze najpierw przeczytać książkę, bo naprawdę warto!

ocenił(a) film na 7
sanydej

Ja się nie zgadzam z opinią. Książkę oczywiście też przeczytałam i zrobiła na mnie niesamowite wrażenie. Nie mogłam się od niej oderwać i czytałam ją z zapartym tchem. Jednakże na filmie się zawiodłam. Być może wynika to z faktu, że wie się o co chodzi, ale ogólny obraz mi się nie podobał. Zakończenie było trochę inne niż w książce. Może jest w nim nutka tajemniczości, ale jeśli ktoś naprawdę chce cokolwiek wyciągnąć z tego filmu to radze najpierw przeczytać książkę, bo naprawdę warto!