Mam pytanie które zaczęło mnie męczyć...jest tu kilka osób które uważa Gejsze za
dziwki.Jako, że mam ogromny szacunek do nich i uwielbiam zarówno film jak i książkę to
myślałam o tych osobach jako o... debilach którzy w ogóle nie mają pojęcia o gejszach a
mimo to wypowiadają się na ich temat i w tym co mówią totalnie nie mają racji , ale jak
zaczęłam się nad tym zastanawiać... przecież gejsze sprzedawały swoje mizuage i to za jak
wysoką cenę udało im się je sprzedać praktycznie zależało jak dużą sławę zdobędą a
potem druga najważniejsza rzecz w karierze to znalezienie swojego danna z którym też
musiały sypiać bo by je porzucił co było dla nich chyba hańbą. Nie wiem czy w filmie to było
ale w książce Mameha wielokrotnie mówiła że gejsze nie są żonami więc ich danna mieli
żony które tak jakby zdradzali ze swoja gejszą...tak więc kto podyskutuje na ten temat? :)
Nie uważam, aby gejsze były dziwkami. To była odrębna grupa i jeżeli ktoś chciał skorzystać z takich usług to nie szukał gejszy tylko właśnie prostytutek. Tańca, śpiewu itd uczyły się przez długi czas, głównie zabawiały mężczyzn a nie świadczyły jakieś usługi seksualne. Chociaż z drugiej strony można je nazwać eksluzywnymi prostytutkami, bo w końcu sprzedawały dziewictwo, ale trzeba pamiętać, że to zupełnie inna kultura.
eee... sorry ale nie zadałaś konkretnego pytania więc nie oczekuj konkretnej odpowiedzi. Tyle z mojej strony.
Pozdrawiam.