PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=173500}

Wyznania gejszy

Memoirs of a Geisha
2005
7,6 192 tys. ocen
7,6 10 1 192426
6,6 34 krytyków
Wyznania gejszy
powrót do forum filmu Wyznania gejszy

Mam pytanie które zaczęło mnie męczyć...jest tu kilka osób które uważa Gejsze za
dziwki.Jako, że mam ogromny szacunek do nich i uwielbiam zarówno film jak i książkę to
myślałam o tych osobach jako o... debilach którzy w ogóle nie mają pojęcia o gejszach a
mimo to wypowiadają się na ich temat i w tym co mówią totalnie nie mają racji , ale jak
zaczęłam się nad tym zastanawiać... przecież gejsze sprzedawały swoje mizuage i to za jak
wysoką cenę udało im się je sprzedać praktycznie zależało jak dużą sławę zdobędą a
potem druga najważniejsza rzecz w karierze to znalezienie swojego danna z którym też
musiały sypiać bo by je porzucił co było dla nich chyba hańbą. Nie wiem czy w filmie to było
ale w książce Mameha wielokrotnie mówiła że gejsze nie są żonami więc ich danna mieli
żony które tak jakby zdradzali ze swoja gejszą...tak więc kto podyskutuje na ten temat? :)

Tarquin2

Nie uważam, aby gejsze były dziwkami. To była odrębna grupa i jeżeli ktoś chciał skorzystać z takich usług to nie szukał gejszy tylko właśnie prostytutek. Tańca, śpiewu itd uczyły się przez długi czas, głównie zabawiały mężczyzn a nie świadczyły jakieś usługi seksualne. Chociaż z drugiej strony można je nazwać eksluzywnymi prostytutkami, bo w końcu sprzedawały dziewictwo, ale trzeba pamiętać, że to zupełnie inna kultura.

ocenił(a) film na 9
seyre

eee... sory ale wogóle nie widze powiazania twojej odpowiedzi z moim pytaniem

Tarquin2

eee... sorry ale nie zadałaś konkretnego pytania więc nie oczekuj konkretnej odpowiedzi. Tyle z mojej strony.

Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 9
bjorn.blanche

dobra nieważne :P olać to pytanie. juz sobie na nie odpowiedziałam ;p gejsze to nie dziwki koniec tematu