PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=827264}

Zabawa w pochowanego

Ready or Not
2019
6,5 53 tys. ocen
6,5 10 1 52994
6,4 55 krytyków
Zabawa w pochowanego
powrót do forum filmu Zabawa w pochowanego

Film nie był zły, ale byłem nastawiony na coś bardziej szalonego. Coś co mnie zaskoczy. Sam pomysł może wydawać się oryginalny, ale cały czas czuć, że gdzieś to już się widziało. Oczywiście w innej formie, bo tak naprawdę fabuła jest posklejana z pomysłów z innych filmów. Mamy więc tu trochę Clue, trochę April Fool's Day, trochę Jumanji. Słabe żarty i zwroty akcji, które nie zaskakują. Ja czuję niedosyt. A sam finał to widać, że zabrakło pomysłów.

ocenił(a) film na 7
McGyverPL

A czego oczekiwałeś po tego typu gatunku? Nie zaskoczył Cię? A to że cały film Alex próbuje ratować Grace wszelkimi sposobami, że mu zależało, że groził matce śmiercią jeśli dziewczyna zginie a na końcu sprawa zmienia się o 180 stopni i wydaje ją reszcie rodziny nie jest zaskoczeniem? To co miało się wg ciebie wydarzyć by cię zaskoczyło? Podaj jakiś przykład z fabuły..
Do końca można było przypuszczać że Alex to bedzie ta osoba, która uratuje ją, jego szaleńcze próby otworzenia drzwi, zdemolowania kamer by reszta nie wiedziala gdzie jest Grace, potem walka z kajdankami .. to mało by przypuszczać że Alex zrobi dla niej wszystko? A potem moment zaskoczenia i bach woła resztę rodzinki by dokończyła rytuał..
Wg mnie i wielu innych osób, które oglądały film ten wątek Alexa był zaskoczeniem..

ocenił(a) film na 5
tenisistka1

No dobra to było zaskoczenie, ale nie było to coś odkrywczego, czego jeszcze nigdy nie widziałem. W sumie w tym momencie to już ziewałem, bo film strasznie mnie wynudził. I to jest mój główny zarzut do tego filmu. Już u podstaw cały pomysł leży, bo mamy kilka osób przeciwko jednej, a lepszym rozwiązaniem byłoby "każdy na każdego". Co jakiś czas ginęłaby jedna osoba, żeby na końcu zostało ich 2-3. Panna młoda byłaby oczywiście final girl, ale tu też można by poeksperymentować, trochę przełamać te klisze ze slasherów.

ocenił(a) film na 7
McGyverPL

a twoim zdaniem walka jeden na jednego nie jest oklepana? tak bardzo chcesz czegoś nowego, elementu zaskoczenia a piszesz o czymś co było w wielu filmach.. to może się zdecyduj czego oczekujesz od filmu? oryginalności czy wątków użytych w wielu produkcjach? Nie rozumiem twojego myślenia że zmiana zachowania Alexa nie była odkrywcza, a przepraszam bardzo co tam miało się wydarzyć by było odkrywcze? wszystko co realne może być do przewidzenia i każdy może powiedzieć że w sumie to można było to przewidzieć, kwestia spojrzenia na film.. to jest czarna komedia i miała za zadanie wprowadzić chwile grozy ale i humoru i te punkty spełniła.

ocenił(a) film na 5
tenisistka1

Walka jeden na jednego jest oklepana, ale ja nie to miałem na myśli. W slasherach mamy jednego zabójcę, który eliminuje po kolei ludzi, a tutaj tak naprawdę każdy byłby zabójcą. To chyba jeszcze nie jest, aż tak oklepane. Były jakieś filmy dla dzieci typu igrzyska śmierci itp.
No nie wiem co by było odkrywcze, ale pewnie dobry scenarzysta wymyśliłby coś ciekawego. Poza tym to tylko jeden element scenariusza, który nawet jeśli był bardzo dobry to i tak nie zmieni mojej opinii o tym filmie o 180 stopni. Ani chwil grozy, ani chwil humoru nie doświadczyłem podczas seansu.
P.S. Nie wiem czy pisałaś to w złości, czy nie, ale ja odniosłem takie wrażenie. Radzę trochę wyluzować. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 7
McGyverPL

Nie w złości ale twoje wypowiedzi są irytujące i oczekujesz nie wiadomo czego od tego typu gatunku filmowego. Ciężko wymyślić coś by każdego zadowolić.. a jeśli nic cię nie poruszyło w stronę humoru to masz bardzo specyficzne poczucie humoru.. i może poszukaj bardziej ''ambitnego kina'' jeśli takie nie spełnia twoich oczekiwań ... Tylko ktoś kto gustuje w tego typu gatunkach i ma o nich większe pojęcie może docenić takie kino.. może to nie jest kino dla ciebie?

ocenił(a) film na 5
tenisistka1

W swoim życiu widziałem już trochę czarnych komedii i większość była lepsza od tego filmu. Dyskusję uważam za zakończoną.